Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.90
Gram Altın
2441.71
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

31 Ekim 2021

İyi ki Dergiler Var: Bengisu

“İyi ki dergiler var” yazı dizimizde bu defa da Bengisu dergisini misafir edeceğiz. Dergi, bir kurum dergisi… Bu kurum belediye değil belediyeye bağlı bir kuruluş. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sular İdaresi bu dergiyi çıkarıyor. Kurumun tam ismi var ama sular idaresi demekle iktifa edeceğiz. Bizi anlayan bulunur elbet.

Bir kurum ya da kuruluşun başında edebiyatçı ya da edebiyat muhibi olunca ister istemez orada bir edebî muhit de oluşur. Gaski böyle bir muhit oluşturmuş. Derginin mutfağında kimler var? Gaski genel müdürü sıfatıyla Hüseyin Sönmezler derginin sahibi, derginin sorumlu yazı işleri müdürü Osman Yücel, genel yayın yönetmeni Mehmet Açıkgöz ve editör ise Zeynep Rana’dan müteşekkil...

Hüseyin Sönmezler, sular idaresinde genel müdür olmanın yanında Gaziantep’te “Suyun Hikâyesi” adlı bir kitabın da yazarı. Demek ki su medeniyetine dair söylediği, söyleyecekleri var. Gaziantep şehir merkezi ve çevresindeki su kaynaklarını araştırmış. Evliya Çelebi’ye müracaat etmiş. Bir şehrin suyunu idare edebilmek için tarihteki teknolojiyi araştırmış.

Bengisu dergisinin genel yayın yönetmeni Mehmet Açıkgöz ise bir hikâyeci, bir yazar bir edebiyatçı olarak dergiye katkıda bulunuyor. Yazar Mehmet Açıkgöz’ün bazı hikâyeleri ülke çapında yapılan hikâye yarışmalarında dereceye girmiş. Adalet Bakanlığı’nın, görevi başında şehit edilen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz için düzenlediği hikâye yarışmasında Yazar Mehmet Açıkgöz’ün hikâyesi ikincilik ödülüne layık görülmüş.

Dergi mutfağında diğer kültür ve edebiyat insanları da var. Bu kültür ve edebiyat topluluğu kendilerine GASKİ- Kültür Sanat Platformu “Mavi Okumalar” adını vermiş. Önce kurum içine yönelik kültür sanat faaliyetleri organize edilmiş. Mavi Okumalar, kurumundan ve şehrin dinamiklerinden aldığı destekle ulusal ve uluslararası edebiyat faaliyetleri yapmaya karar vermişler. Demek ki önce okumuşlar. Sonra dergi ve diğer edebiyat faaliyeti içerisine girmişler.

Derginin ilk sayısı kıymetli üstadımız şair Tayyib Atmaca’nın yönlendirmesiyle bana ulaştı. İlk sayıdaki ilk intibam, derginin bir su medeniyeti, su edebiyatı üzerine bir temle devam edeceğiydi. Nitekim ilk sayı bu konuda başarılı olmuş. Hüseyin Sönmezler imzalı derginin başyazısı, tamamıyla Bengisu ya da efsanevi ismiyle âb-ı hayât temine ayrılmıştır.

Başyazıdan…

“Ahmet Haşim’in dilinde muttasıl kanayan güller gibi devinimdir su. Tılsım bir akıştır. Ona durağanlık asla yakışmaz. Onun her bir damlası cana can katabilmek için çağlar durur. Çünkü durgun su hayat vermekten uzaktır.

Seyreyledim eşkâl-i hayatı /Ben havz-ı hayalin sularında

Bir aks-i mülevvendir onunçün /Arzın bana ahcâr ü nebâtı.

Genç okuyucular için günümüz diline çevirelim. Hayatın şekillerini, hayal havuzunun sularında seyrettim. Bundan dolayı dünyanın canlı ve cansız cisimleri, benim için hayal havuzunun sularına vurmuş renkli akislerdir.

Dergi, başyazısı böyle başlamış. Daha sonra Hz. Eyyûb’a uzanmış. Bu yüce peygambere dair bir ayetten iktibas yapılmış.

“Ayağını yere vur, işte sana tertemiz su”

Başyazıda Yunus Emre de unutulmamış.

“Çeşmelerde bardağın /Doldurmadan kor isen

Bin yıl orda dursa da /Kendi dolası değil.”

Dergiye ilk sayıda Maraş’tan destek gelmiş. Tayyib Atmaca’nın denemesi ve Yasin Mortaş’ın şiiri, dergiye güzellik katmış. Yasin Mortaş, derginin adına sadık kalarak ezberini Unutan Irmaklar adıyla bir şiirle merhaba demiş.

“Suyla kırılan güneş/derin söyleşiler bırakır /kırıldığı ırmağa”

İkinci kıtayı da alalım:

“Yüzümüzde /kaygan bir ağrıyla /kalır gecenin /çakıl izleri”

Yasin Mortaş, Türk şiirine pitoreks anlayışı getiren bir şair olmasa da pitoreks anlayışı bütün görkemiyle devam eden bir şairidir diyebiliriz. Mortaş, şiirde sıfatlara canlılık verir. Onun bu tasvir ve betimleme gücü -bilmeyenler için söyleyeyim- ressam oluşundan kaynaklanır.

Dergide, Mehmet Akif Ersoy’un torunu Selma Argon Hanım efendiyle bir röportaj da yer alıyor. Can Azerbaycan’dan şairler de dergiye destek vermiş.

Bengisu dergisinin muhtevasına sadık kalan bir diğer şair ise Burhan Sakallı. Şair, Sularsın Sularda şiirinde şöyle der:

“Su sansın sularda/Su sansın seni sularda /Çünkü canım susansın sularda

Ne izahı olmaz bir çelişkisin /Bir ateş-i suzânsın sularda”

Derginin diğer sayıları da su temi üzerine, su medeniyeti üzerine devam etmesi temennisiyle…