Dolar (USD)
35.17
Euro (EUR)
36.80
Gram Altın
2963.60
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
01 May 2022

İydinizsaîd olsun efendim

Yarın bayram. Sevinç, neşe ve eğlence manasına gelen “bayram” kelimesinin Arapçası;“iyd” olup, âdet halini alan sevinç ve toplanma günü,demektir.Eskiler, “bayramınız kutlu olsun” yerine; “iydinizsaîdolsun,” derlerdi.

Bayramlar; dinî duyguların canlandığı, Müslümanlar arasındaki kardeşlik bağlarının güçlendiği ve herkesin beraberce sevinip mutlu olduğu çok kıymetli zaman dilimleridir. Bayramlar; İslam toplumunun birlik ve beraberliğini pekiştirir ve Müslümanlardaortak bir anlayışın doğmasınahizmet eder. İnsanlar; bayramlarda sıla-i rahim yapar, birbirleriyle kaynaşır, yeni dostlukve ahbaplıklar kurma imkânını bulurlar.

Ramazan ayı da, Ramazan bayramı da, Efendimiz aleyhisselamınmiladî 622’de Mekke-i mükerremeden Medine-i münevvereye hicretini esas alan hicrîtakvime göre başlar. Bu takvim, kamerîdir ve yeni ayın gökyüzünde görülmesine dayalıdır. Bu takvim, sâbit ve mevsimseldeğildir. Bunun için her sene Ramazan-ı şerif ayı,-bir önceki seneye göre- 10 gün erken başlar ve böylece 33 yıldasene içindeki devrini tamamlar.Ramazan-ı şerif,hicrî takviminin dokuzuncu ayı, Ramazan bayramı da onuncu ay olan Şevval’in birinci günüdür. Hicrî aylar sırayla şöyledir:1-Muharrem, 2-Safer, 3-Rebîü’l-evvel, 4-Rebiü’l-âhir, 5-Cemaziye’l-evvel, 6-Cemaziye’l-âhir, 7-Receb,8-Şaban, 9-Ramazan, 10-Şevval, 11-Zilkade, 12-Zilhicce.Hicrî takvime göre sene 354 gün olup, bazı aylar 29 gündür.

Resulullahsallallahü aleyhi ve sellem;Medinelilerin,seneniniki gününde eğlendiklerini görünce: “Bu günler nedir,”diye sordu. Onlar da; biz câhiliye döneminden beri bu günlerde eğleniriz, dediler. Bunun üzerine Efendimiz aleyhisselam: “Allah size, o iki gün yerine daha hayırlı iki günverdi. Bunlar; adha(kurban)bayramıgünü ile fıtır(ramazan)bayramı günüdür.”(Ebu Davud 1134)

Bayram günlerinde, meşru ölçüler dâhilinde, eğlenmek serbesttir. Hazret-i Ebu Bekir, kızı Hazret-i Âişe validemizin evinde, iki cariyenin tef çalıp eğlendiğini görünce; onları susturmaya çalıştı. Bunun üzerine Efendimiz aleyhissalatü vesselam şöyle buyurdu: “Ey Ebubekir, her kavmin bir bayramı vardır, bu da bizim bayramımızdır!”(Buhari952)

Bayram günleri gibi, geceleri de çok kıymetlidir ve ihya eden kişi, büyük sevap alır.Hadis-i şerifte buyuruldu ki:“Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez. Regaib gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi, Ramazan ve Kurban bayramı geceleri.” (Beyhaki, Sünenü’l-kübra 6293)

Dinimizde herşey gibi bayramların da bir adabı vardır, şöyle ki:

Bayram sabahı, -daha önce verilmedi ise- önce; “sadaka-i fıtır”verilir. Sonra bayram namazına gidilir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

“Bu günümüzde yapacağımız ilk şey namaz kılmaktır.” (Buhari951)

“Bayram sabahı Müslümanlar, namaz için camilerde toplanınca,AllahüTeâlâ meleklere; “işini yapıp ikmal edenin karşılığı nedir,” diye sorar. Melekler de, “ücretini almaktır,” derler. AllahüTeâlâ da; “siz şâhit olun ki, Ramazandaki oruçların ve namazların karşılığı olarak, kullarıma kendi rızamı ve mağfiretimi verdim. Ey kullarım! Bugün Benden isteyin, izzet ve celâlim hakkı için, istediklerinizi veririm,” buyurur.”(Beyheki, Fedailü’l-evkat 104)

Ramazan bayramı gününde şunları yapmak sünnettir:Sabah erken kalkmak. Gusletmek. Misvak kullanmak.Güzel koku sürünmek.Yeni ve temiz elbise giyinmek.Sevindiğini belli etmek.Yüzük takmak.Namaza -mümkünse- yürüyerek gitmek. Namazdan dönerken farklı bir yolkullanmak.Karşılaşılan müminlere güler yüzle selam vermek.Muhtaçlara sadaka vermek. Akrabayı ve din kardeşlerini ziyaret etmek. Hediyeleşmek. Bayram namazından önce tatlı yemek. Müslümanlarla tebrikleşmek. Eshab-ı kiram hazeratı: “Allah bizden de sizden de kabul etsin,”manasında; “tekabbelellâhüminnâ ve minküm”şeklinde, tebrikleşirlerdi. (Beyhaki, Sünenü’l-kübra6294)

Unutmayalım ki, bayramdan sonra başlayan altı günlük Şevval ayı orucu da çok kıymetlidir.Hadis-i şerifte buyuruldu ki:“Her kim Ramazan ayını oruçlu geçirirse ve buna Şevval’den de6 gün ilave ederse, o bütün seneyi oruçlu geçirmiş gibi olur.”(Müslim 1164)

İslam âleminin kurtuluşuna, bütün insanlığın da hidayetine vesile olması duasıylaşimdiden “İydü’l-fıtr”ınız (Ramazan bayramınız) mübarek olsun efendim…