Dolar (USD)
32.60
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2496.66
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


İstanbul Fethi'nden Gönüllerin Fethine

Yeni bir çağı başlatan İstanbul Fethi’nin yıldönümünde resmî kurumlar ve gönüllü teşekküller, önemli faaliyetleriyle öne çıkıyor.

Bazı muhalefet partilerinin genel başkanları, söyledikleri yalanlar ve attıkları iftiralarla toplumda gerginlik meydana getirmeye çalışırken bu ‘zehirli dil’i reddeden vatandaşlarımız ise, salgının sona ermesiyle yurt genelinde gerçekleşen birbirinden önemli kültür sanat faaliyetlerine büyük ilgi gösteriyor ve moral topluyor. Başkent Kültür Yolu Festivali Ankaralılara sanat şöleni yaşatırken İstanbullular ise Beyoğlu Kültür Yolu Festivali bünyesinde açılan sergileri geziyor, sahnelenen tiyatro oyunlarını seyrediyor, verilen konserleri coşkuyla dinliyor. Bu arada başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere valiliklerin, kaymakamlıkların ve belediyelerin düzenlediği ve desteklediği kültürel faaliyetler de sanatseverler tarafından takdir görüyor.

Ödüller Sahiplerini Buluyor

İnsanlarımızın serbestçe dışarıya çıkabildiği bugünlerde kitap fuarları artarda açılırken sivil toplum kuruluşları da, iki yıldan beri erteledikleri faaliyetlerini hayata geçirmeye devam ediyorlar. TYB ödülleri dağıtılırken ESKADER de haziran ayında beklendiği gibi kültür sanat ödüllerini sahiplerine verecek. Bazı çevrelerin kasıtlı olarak sık sık gündeme getirip eleştirmeye çalıştıkları İlim Yayma Vakfı ve Ensar Vakfı, gençlere yönelik çalışmalarına aralıksız devam ediyorlar. Bu iki vakfımızın yanı sıra Birlik Vakfı, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği, Türk Edebiyatı Vakfı, Kubbealtı, KOCAV, Türk Ocakları, Yeni Dünya Vakfı ve diğer gönüllü teşekküller, düzenledikleri toplantılarda ilim, fikir ve sanat insanlarıyla meraklı dinleyicileri buluşturmayı sürdürüyorlar. Kültür Ocağı Vakfı, tarihîmizi bize sevdiren romanlarıyla tanınan merhum yazar Mehmed Niyazi Özdemir hakkında önemli bir belgeseli sevenleriyle buluştururken farklı mekânlarda artarda İbnülemin Mahmud Kemal, Hâmid Aytaç ve Ahmet Kabaklı hakkında düzenlenen toplantılar büyük ilgi çekti. Geçen yıllarda genelde eylül ve ekim aylarında başlayan kültür sanat sezonu, salgın dolayısıyla bu yıl öne çekilmiş oldu. Mayıs ayı dolu dolu geçiyor.

KOCAV ve TEDEV’de Heyecan

Mükemmel yazar, iyi insan, yerli ve millî değerlere bağlı olan münevver, gönül insanı, merhum romancı Mehmed Niyazi Özdemir hakkında hazırlanan belgelik film çok beğenildi. Film dolayısıyla düzenlenen törene katılanlar, KOCAV yöneticilerine, yönetmen Murat Çeri’ye ve esere emeği geçen herkese teşekkür ettiler. Katılımcılar, belgeselin bir televizyonda hemen gösterilmesi ve herkesin bu eserden istifade etmesi gerektiğini belirttiler.

Uzun zamandan beri bir araya gelemeyen ve buluşup kültürel faaliyetlerde bulunamayan kuruluşların mensupları, nisan ve mayıs aylarından itibaren ‘şeytanın bacağını kırarak’ beklenen ve özlenen faaliyetleri ortaya koymaya başladılar. Türk Edebiyatı Vakfı’nda merhum gazeteci, yazar, edebiyat tarihçisi ve Şeyhülmuharririn Ahmet Kabaklı hakkında düzenlenen anma toplantısını, seçkin bir topluluk dikkatle takip etti. Program esnasında Kabaklı Hoca’nın hayatı, eserleri, fikirleri ve hizmetleri anlatılırken çocukluğundan itibaren bütün hayatı boyunca çekilmiş olan ilgi çekici fotoğraf kareleri hayranlarına gösterildi.

11-genel kurul top._d210ba45432b210f452a65403bffccb6.jpg

ESKADER’in Yeni Yönetimi

Bu arada Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER), iki yılda bir gerçekleşen genel kurul toplantısını cuma günü Sultanahmet’te Türk Edebiyatı Vakfı’nın merkezinde yaptı. Kurulda yeni yönetim seçildi. Buna göre ESKADER yeni Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu: Fatma Ersem Yargıcı, Mustafa Nadir Önay, Elif Sönmezışık, Sinan Terzi, Hülya Saygı, Ziya Karatekin, Ayşenur Aydemir, Mücahit Kocabaş, Filiz Ertekin. Yönetim Kurulu Yedek listesinde ise Menekşe Özkaya Tutum, Hülya Günay, Lütfullah Parıltı, Serdar Üstündağ ve Bahattin Ünal bulunuyor. Denetleme Kurulu Asil’de Mehmet Nuri Yardım, Şerif Aydemir, Cengizhan Orakçı yer alırken Denetleme Kurulu Yedek listede ise Ercan Köksal, Hatice İbiş ve Şule Köklü görev üstlendi. Cezmi Bayram ve Hüseyin Sarıkoç’tan meydana gelen Divan Heyeti’nin kâtipliğini Yakup Tutum yürüttü. Genel Kurul’a katılan üyelerin de görüş, teklif ve temennilerini dile getirdiği toplantı, son derece olgun ve samimi bir ortamda geçti.

Kitap Armağanı

Genel Kurul’a katılanlara yazarımız Prof. Dr. Sefa Saygılı ile birlikte hazırladığımız ve merhum Vehip Sinan’ın çizimlerinin de bulunduğu Nasreddin Hoca kitabı, katılımcılara imzalı olarak armağan edilirken toplantıyı Mehmet Kâmil Berse, Harun Yöndem, Haluk İmamoğlu, Gazi Altun, Dr. Yusuf Gedikli, Zakir Barutçu, Ahmet Dur, İsmail Derici, Mehmet Şadi Polat, Mustafa Gül ve Muhsin Duran gibi isimler de takip ettiler. Kültür ve sanat alanında bugüne kadar gerçekleştirdiği faaliyetlerle adından söz ettiren ESKADER’in yeni dönemde de birçok yeniliğe ve çalışmaya imza atması bekleniyor.

12-istanbul ilim ve kültür vakfı merkezi_694986bc89d55b8be7e18f46bdfd4cd7.jpg

Yazı Kursu Başlıyor

Faaliyetlerine büyük bir coşku ve heyecanla başlayan vakıf ve dernekler salgın dolayısıyla iki yıldır ara verdikleri kültür sanat kurslarını da ihmal etmediler. Uzun yıllardan beri İstanbul Vefa’da başarılı hizmetler veren İstanbul İlim ve Kültür Vakfı yöneticileri, mevcut kurslarına bir yenisini ekledi. 15 yıldan beri İstanbul’un muhtelif kurumlarında verdiğimiz Yazı Editörlük ve Medya Kursu, 4 Haziran 2022 cumartesi günü başlayacak. Edebiyatın ve gazeteciliğin 40 ayrı türünde derslerin işleneceği kurs, haziran ve temmuz aylarında gerçekleşecek. Derslere devam eden öğrencilere dönem sonunda mezuniyet belgesi verilecek. Başta Yazı Masası olmak üzere farklı kitaplarla da desteklenecek olan kursa müracaatlar devam ediyor.

Anadolu’da da Aynı Hız

Bu sevindirici gelişmeler şüphesiz sadece İstanbul’la sınırlı değil. Anadolu’nun hemen hemen bütün illerinde de benzerlerini görmek mümkün. Birçok ilde düzenlenen kitap fuarlarında okuyucular, sevdikleri yazarlara kitaplarını imzalatırken düzenlenen sohbet toplantılarında da konuşmaları ilgiyle takip ediyorlar. Bu olumlu gelişmeleri ve hareketliliği gören vatandaşlar görüşlerini şöyle dillendiriyorlar: “Eskiden yaz ayları sönük geçerdi ama şimdi görüyoruz ki artık kültür sanat sezonu senenin her ayında aynı coşku ve hareketlilikle yaşanıyor. Hiç kimse sonbaharı beklemiyor. Bu da elbette sevindiricidir.” Bir de salgın dolayısıyla iki yıldan beri evlerinde kalan insanlarımızın medeniyet odaklı çalışmalara olan hasretini göz ardı edemeyiz.

14-Hava limanı_e6a73b54ac1e32559ace7a985f1c7e81.jpg

Bugün 29 Mayıs, İstanbul Fetih Günü. Fethin yıldönümü birçok yerde önemli törenler ve faaliyetlerle kutlanıyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da iştirak edeceği “Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi”nın açılışının bugün yapılacak olması ayrı bir heyecan doğururken “Bugün çifte bayram yaşıyoruz.” yorumlarının yapılmasına da vesile oluyor. “Dünyanın en büyük millet bahçelerinden birisi”nin açılışına tanıklık etmek isteyen pek çok vatandaşımız, tören alanına katılmak için sabahın erken saatlerinde yola çıktı bile. Haydi hayırlısı…