İŞSİZLİKTE ARTI VE EKSİLER
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık 2013, Şubat ve Ocak 2014 aylarını kapsayan Ocak ayı hane halkı işgücü istatistiklerini açıkladı.
İşsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0,5 puan azalışla yüzde 10,1, işsiz sayısı 2 milyon 841 bin oldu.
Tarım dışı işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0,6 puan artışla yüzde 12,3 olarak gerçekleşirken, 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı ise ocak döneminde 1,7 puan azalarak yüzde 19'a indi.
İstihdam edilenlerin sayısı 2014 yılı ocak döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 761 bin kişi artarak 25 milyon 200 bine yükseldi.
Bu dönemde tarım sektöründe çalışanların sayısı 91 bin kişi azalırken tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 852 bin kişi arttı.
İşsizlik oranının yarım puan düşmesi, genç işsiz sayısında azalma, daha önemlisi tarım sektöründe çalışanların sayısı azalırken tarım dışı sektörde çalışan sayısının artması kayda değer gelişmeler.
Buna karşılık; iş bulmaktan ümidini kestiği için iş aramayan ama çalışmaya hazır 2 milyon 083 bin kişinin olması, Avrupa'da yüzde 70'e ulaşan iş gücüne katılma oranının bizde yüzde 50'yi aşamaması, istihdam edilenlerin yüzde 21,4'ünün hala tarım sektöründe çalışıyor görünmesi olumsuz noktalar.
ÜÇ AYLIK BÜTÇE AÇIĞI
Ocak-mart döneminde bütçe giderleri yüzde 11,3 artışla 105,8 milyar lira, gelirler yüzde 10,8 artışla 104,3 milyar lira oldu.
Bu durumda yılın ilk çeyreğinde 1,5 milyar lira bütçe açığı oluştu.
İlk çeyrekteki açık, 2014 yılı için öngörülen 33,3 milyar liralık bütçe açığının yüzde 4,6'sına denk geliyor ki, eğer olağanüstü bir harcama olmazsa hedefin aşılmayacağına işaret ediyor.
Yerel seçimlere rağmen hükümetin mali disiplinden taviz vermediği anlaşılıyor.
Bütçe dengesinin korunmasında, faiz giderlerinin geçen yıla göre 1,1 milyar lira azalmasının da rolü olduğunu memnuniyetle belirtelim.
BANKACILIK SEKTÖRÜ ETKİLENECEK
Kredi derecelendirme kuruluşu Standart&Poor's (S&P), ABD Merkez Bankası FED'in para musluğunu kısmasından gelişmekte olan ülkeler arasında en çok Türkiye ve Güney Afrika'nın bankacılık sektörlerinin etkileneceğini ileri sürdü.
S&P açıklamasında, yedi ülkenin bankacılık sistemi arasında en yüksek hassasiyetin iki ülkenin bankacılık sistemlerinde görüldüğü ifade edildi.
Geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin görünümünü negatife çeviren S&P, Türkiye'nin BB+ notuyla ilgili değerlendirmesini Mayıs'ta yapacak.
2001 krizinden sonra sağlam zemine oturtulan bankacılık sektörüyle ilgili bu olumsuz değerlendirmeler insanı üzüyor ve kızdırıyor.
Ne var ki dış kaynaklara bağımlılığımız devam ettiği sürece bu tür eleştirilerden kurtulamayacağız.
PİYASALAR
Salı günü Ukrayna gerginliğiyle sert düşen Borsa, Perşembe günü Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın istifa etmeyeceğine dair açıklamalarıyla yüzde 1,6 puan yükseldi.
Paskalya tatili nedeniyle büyük yurtdışı borsaları kapalıyken yatay bir seyir izleyen Borsa, haftanın son işlem gününü 73 bin 476 puandan tamamladı.
Dolar 2,12 TL, Euro ise 2,94 TL seviyesini korudu.
Faiz yüzde 9,69 oldu.