İşsizlik Oranı Yüzde 13,8 Oldu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Eylül 2019 işgücü istatistiklerine göre; işsizlik oranı 2,4 puanlık artış ile yüzde 13,8 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2019 yılı Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 817 bin kişi artarak 4 milyon 566 bin kişi oldu. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 2,9 puanlık artış ile yüzde 16,4 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 4,5 puanlık artış ile yüzde 26,1 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 2,4 puanlık artış ile yüzde 14,1 olarak gerçekleşti.
Verilerin detayına inmeden önce bazı temel kavramları hatırlayalım. Tanımlanmış bir zaman dilimi içinde belirli bir yaş üzerindeki nüfus (15 ve daha yukarı yaştakiler), işgücü bakımından üç temel gruba ayrılıyor. İstihdam edilenler, işsizler ve işgücüne dahil olmayanlar. Daha basit bir ifade ile; çalışanlar, çalışmak isteyip iş bulamayanlar ve bazı nedenlerden dolayı çalışmak istemeyenler ya da çalışamayanlar(hastalık, yaşlılık vs). Yani çalışmayan her kişi işsiz olarak tanımlanmıyor.
İstihdam edilenler ile işsizlerin toplamına işgücü deniliyor. İşgücüne katılma oranı; işgücünün, kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus(üniversite yurtları, yetiştirme yurtları (yetimhane), huzurevi, özel nitelikteki hastahane, hapishane, kışla vb. yerlerde ikamet edenler dışında kalanlar içerisindeki 15 ve daha yukarı yaştaki nüfus) içindeki oranı olarak tanımlanıyor.
İstihdam Oranı ise istihdamın, kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus içindeki oranı olarak hesaplanıyor.
İstihdam edilenlerin sayısı 2019 yılı Eylül döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 623 bin kişi azalarak 28 milyon 440 bin kişi, istihdam oranı ise 1,7 puanlık azalış ile yüzde 46,1 oldu.
Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 108 bin, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 516 bin kişi azaldı. İstihdam edilenlerin yüzde 19,3'ü tarım, yüzde 19,5'i sanayi, yüzde 5,5'i inşaat, yüzde 55,7'si ise hizmet sektöründe yer aldı. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0,1 puan, hizmet sektörünün payı 1,4 puan artarken sanayi sektörünün payı 0,1 puan, inşaat sektörünün payı 1,4 puan azaldı.
İşgücü 2019 yılı Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 193 bin kişi artarak 33 milyon 6 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,5 puanlık azalış ile yüzde 53,5 olarak gerçekleşti. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre; erkeklerde işgücüne katılma oranı 0,9 puanlık azalış ile yüzde 72,6, kadınlarda ise değişim göstermeyerek yüzde 34,9 olarak gerçekleşti.
Bu rakamlar Eylül dönemine ait işgücü verileriydi. İstihdamla bağlantılı bazı ekonomik göstergelerin Eylül ayından itibaren bir iyileşme sürecine girdiğini gördük(sanayi üretimi, konut satışları, faiz indirimi, enflasyon vs.). İşsizlik verileri geriden geldiği için bu toparlanma sürecinden payını daha alamadı. Yine de bir önceki aya göre istihdam edilenlerin sayısında (mevsim etkisinden arındırılmış) sınırlı da olsa bir artış görülüyor.