İşsizlik oranı yüzde 11,5 Oldu
TÜİK verilerine göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2022 yılı Mart ayında bir önceki aya göre 153 bin kişi artarak 3 milyon 894 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,4 puanlık artış ile yüzde 11,5 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 10,3 iken kadınlarda yüzde 13,9 olarak tahmin edildi.
Yatırım, istihdam, üretim ve ihracata dayalı yeni ekonomik modelin ağırlık kazanmasıyla birlikte büyümenin kompozisyonu da değişti ve tüketimden ziyade üretim odaklı büyüme teşvik edildi. Bunun sonucunda da hem sanayi üretimi hem de ihracat verileri tarihi rekorlar kırdı.
Hal böyle iken benzer bir tabloyu istihdam rakamlarında da görmek isterdik. Özellikle 2022 yılı 1.çeyrek büyüme tahminlerinin yüzde 5’in üzerinde olduğu göz önüne alındığında bu beklenti daha da ön plana çıkıyor. Ancak istihdamın sektörel dağılımına bakıldığında, üretimde çalışanların toplam istihdam içindeki payı yüzde 20’ler civarında olduğu için istihdam artışı da ne yazık ki sınırlı kalıyor.
İstihdam edilenlerin sayısı ise 2022 yılı Mart ayında bir önceki aya göre 59 bin kişi azalarak 29 milyon 956 bin kişi, istihdam oranı ise 0,2 puanlık azalış ile yüzde 46,5 oldu. Bu oran erkeklerde yüzde 64,4 iken kadınlarda yüzde 29 oldu.
Aylık yayımlanan verilerde oynaklık fazla olduğu için bir önceki aya göre sert düşüşler görebiliyoruz. Örneğin bir önceki veri olan Şubat ayı işgücü istatistiklerinde işsiz sayısı 178 bin kişi azalmış, istihdam edilenlerin sayısında ise 90 binlik azalış gerçekleşmişti.
İşgücü 2022 yılı Mart ayında bir önceki aya göre 96 bin kişi artarak 33 milyon 851 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,1 puanlık artış ile yüzde 52,6 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 71,9, kadınlarda ise yüzde 33,7 oldu.
İstihdam edilenlerden referans döneminde işbaşında olanların, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 2022 yılı Mart ayında bir önceki aya göre 0,5 saat azalarak 44,9 saat olarak gerçekleşti.
Genel olarak bakıldığında Mart ayı verilerinin bir önceki yılın aynı ayına göre daha iyi olduğunu, bir önceki aya göre ise bir miktar bozulduğunu görüyoruz. Özellikle istihdam edilenlerin sayısının erkeklerde 212 bin artıp kadınlarda ise bir ayda 271 bin kişi azalması üzücü bir durum.
Öte yandan haftalık ortalama fiili çalışma süresi 2021 Ekim ayından bu yana sınırlı da olsa artış eğilimindeydi. Diğer bir ifadeyle iş yükü artsa da çalışan sayısı aynı oranda artmıyordu. Mart ayında ise bu durumun tersine dönmesi sevindirici.
Bir sonraki verilerin turizm sezonunun açılmasıyla birlikte daha olumlu gelmesi bekleniyor. Yine de üretici fiyat endeksinin yüzde 121,82, hizmet üretici fiyat endeksinin ise yüzde 80,62 yükseldiği bir dönemde istihdamı artırabilmenin son derece zor olduğunu söyleyebiliriz.