İşsiz Sayısı Azaldı, İşsizlik Oranı ise Arttı
Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarını kapsayan Haziran dönemi işgücü istatistikleri yayımlandı. Verilerin detayına inmeden önce küresel salgının ülkemizde en yoğun hissedildiği Nisan ayına ait bazı ekonomik göstergeleri hatırlayalım. Sanayi üretimi yıllık yüzde 31,4, konut satışları yüzde 55,5, tüketici güven endeksi yüzde 5,8, ekonomik güven endeksi yüzde 44,1, ihracat yüzde 41,4, ithalat yüzde 25 oranında azalmış, Türkiye ekonomisi 2.çeyrekte yüzde 9,9 daralmıştı.
Kısıtlamaların azaltılmasıyla beraber Mayıs ayının ortasından itibaren bu olumsuz tablo yavaş yavaş düzelmeye başladı. Yeni normalleşme sürecine girdiğimiz Haziran ayında, salgınla mücadele kapsamında verilen destek ve teşvikler sayesinde ekonomide bir canlanma gözlemlenmiş ve bu gidişat Temmuz ayında da devam etmişti. Böylelikle Haziran ayından sonra açıklanan ekonomik göstergelerin çoğunda salgın kaynaklı gözle görülür bir bozulma olmadı. Ne yazık ki henüz bitmeyen küresel salgının gölgesinde ilk hedef mevcut durumu koruyabilmek. Bu şartlar altında yatırımların artması, yeni iş yerlerinin açılması oldukça zor. Kısa çalışma ödeneği, işten çıkarma yasağı gibi düzenlemeler sayesinde çalışan nüfus işini kaybetmedi ancak halihazırda iş arayan, bu yıl mezun olan ve özellikle hizmet sektöründe kayıt dışı çalışanlar için bu dönem sıkıntılı geçiyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre; Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2020 yılı Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 152 bin kişi azalarak 4 milyon 101 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0,4 puanlık artış ile yüzde 13,4 seviyesinde gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik oranı 0,6 puanlık artış ile yüzde 15,9 oldu.
İstihdam edilenlerin sayısı 2020 yılı Haziran döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 981 bin kişi azalarak 26 milyon 531 bin kişi, istihdam oranı ise 4,0 puanlık azalış ile yüzde 42,4 oldu.
Bu dönemde, istihdam edilenlerin
sayısı tarım sektöründe 274 bin, sanayi
sektöründe 319 bin, inşaat sektöründe 91 bin, hizmet sektöründe 1 milyon 298
bin kişi azaldı. İstihdam edilenlerin yüzde 19,3'ü tarım, yüzde 20,0'ı sanayi, yüzde 5,8'i inşaat, yüzde 55,0'ı ise hizmet sektöründe yer aldı.
İşgücü 2020 yılı Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine
göre 2 milyon 134 bin kişi azalarak 30
milyon 632 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 4,3 puanlık azalış ile yüzde 49
olarak gerçekleşti.
Burada dikkat çeken nokta, işsiz
sayısı azalırken işsizlik oranının sınırlı da olsa artmasıdır. Bu durum işgücüne
katılma oranındaki azalıştan kaynaklanıyor. İşgücü, istihdam edilenler ile
işsizlerin oluşturduğu nüfusu kapsıyorken, işsizlik oranı ise işsiz nüfusun
işgücü içindeki oranını gösteriyor. İşsiz sayısı 152 bin kişi azalmış olsa bile
yaklaşık 2 milyon kişi işgücü piyasasından çıktığı için işsizlik oranı artıyor.