Dolar (USD)
34.07
Euro (EUR)
37.84
Gram Altın
2815.28
BIST 100
9758.14
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 Eylül 2024

İsrail vahşetini durdurun

Avrupa’da farklı din, etnik ve kültürlere mensup bir grup vicdanlı insan, Avusturya’nın Başkenti Viyana’da ‘’İsrail vahşetini durdurun’’ başlıklı bir panel organize etmişlerdi. Amaçları bir farkındalık oluşturarak Filistin davasını batı kamuoyuna doğru anlatmaktı. Sağ olsunlar Panelde sunum yapmak için bizi de davet ettiler. Mazlum Filistin Halkının haklı davasını anlatmak için, büyük bir heyecanla geçen hafta Cuma günü Viyana’ya gittik.

Paneli organize eden ‘’Filistin Dayanışma Platformu’’ grubu adına Muhammed Cemil’e ve çalışma arkadaşlarının her birine güzel gayretlerinden dolayı teşekkür ederim. Ayrıca bizi davet etmelerinden büyük bir onur duyduğumu özellikle belirtmek isterim.

Her fırsatta ‘’ifade ve düşünce özgürlüğünden’’ söz eden batılı devletler, İsrail veya kendi menfaatlerinin aleyhinde en ufak bir eleştiri söz konusu olduğunda asla müsaade etmezler. Ne yazık ki artık gelenekselleşmiş çifte standart tutumlarını söz konusu panelde de gösterdiler. Zira Panel için daha önce ayarlanmış bir salonu güvenlik gerekçesiyle iptal etmişler. Ayrıca paneli tanıtmak için afiş asılmasına türlü bahanelerle izin vermemişler.

Batılı devletlerin bu çifte standart tutumları ‘’ifade ve düşünce özgürlüğü’’ konusu bu ülkelerde günümüzün en önemli sorunu hâline gelmiştir. Bugünkü batının toplumsal ve siyasal yapısı basit basma-kalıp düşüncelerle açıklanamaz. Yani sürekli ‘’Batı’da hukuk, ifade ve düşünce özgürlüğü var’’ gibi açıklamalar gerçeği yansıtmamaktadır. Bu tür kalıplaşmış cümleler yalnız basit değil, aynı zamanda yanıltıcıdırlar.

Bu konularda yazanların, konuşanların toplumu yanıltmamak adına büyük bir sorumluluklarının olduğunu özellikle hatırlatmak isterim. Ayrıca eleştirilerimizin batı halklarına değil, çifte standart sahibi yönetici elitlerine yöneliktir. Zira eğer batı ülkelerinde herhangi bir Afrikalı, ‘’Ortadoğulu’’, Asyalı, Latin Amerikalı kendi tarihini, değerlerini, yöneticilerini eleştirirlerse evet, sonuna kadar düşünce özgürlüğüne sahiptirler.

Ancak eğer İsrail’in Filistin’de işlediği vahşeti eleştirirlerse hemen ‘’antisemitizm’’ damgası ile düşüncelerin ifade edilmesi yasaklanır. Eğer Batı’nın çifte standart tutumu eleştirilirse, bütün kapılar yüzlerine kapanır, hiçbir zaman düşüncelerini ifade etme hakkı verilmez. Nitekim davet edildiğim panelle karşı sergilenen tutum bunun en somut kanıtıydı.

Bu nedenle Panel, planlandığı gibi gerçekleşmedi ama Filistin’de devam eden İsrail vahşetini bir şekilde konuştuk. Umarım Paneli organize eden iyi insanlar zarar görmezler. Zira Avrupa’da İsrail’i eleştirenlere karşı, hayal edemeyeceğiniz kadar büyük bir baskıya muhatap oluyorlar.

Hâlbuki bugün bütün milletlerin çıkarı barış ve adalet temelinde izlenecek siyasetle mümkündür. İsrail ise, vahşeti bölgenin her noktasına yaymaya çalışarak barışı engellemeye çalışmaktadır. Ancak bölge yanarsa, bunun yıkıcı sonuçlarından tüm ülkeler olumsuz etkilenecektir. Onun için bir kez daha İsrail vahşetini durdurun diyoruz.