Dolar (USD)
34.17
Euro (EUR)
38.14
Gram Altın
2920.00
BIST 100
9777.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

28 Eylül 2024

​İsrail ne zaman durur?

İsrail'in katliamlarla Gazze Şeridi’ni kan gölüne çevirdiği savaş, Lübnan’ı da içine aldı. Bugün ilk haftasını dolduran İsrail hava saldırılarında can kaybı bine ulaştı. Hep sınır hattında oyalanan Hizbullah ise canı yanınca ilk kez Tel Aviv’e balistik bir füze ateşledi. Bir milyon İsrailli sirenlerle bir anda kendilerini sığınaklarda buldu.

İsrail’in hava savunma sistemleri güçlü olmasına karşı Hamas da, Hizbullah da bu sistemi aşmanın yolunu buldu. Önce basit insansız hava araçları ile demir kubbeyi kilitleyip sonra asıl füzeleri gönderiyorlar. İsrail de zarar görmesine rağmen her defasında “Füzeler insanların bulunmadığı alanlara düştü” diye alışılmış propagandasını yapıyor.

İsrail’in Lübnan’da sivil halkı bombalaması üzerine Türkiye ilk askeri yardım uçağını Beyrut’a gönderdi. 30 ton tıbbi malzeme ve ilacın bulunduğu askeri kargo uçağı Lübnan için büyük moral kaynağı oldu. Uçağı bizzat Lübnan Dışişleri Bakanı karşıladı. Türkiye’yi yanlarında görmenin moralini taşıdıklarını söyledi. Hizbullah, İsrail kara saldırısına karşı Suriye’deki savaşçılarını Lübnan’a toplamaya başladı.

***

İsrail’in Gazze’den sonra Lübnan’ı da kan gölüne çevirmesi üzerine Batılı ülkeler ayağa kalktı ama İsrail’e söz dinletmeleri zor. Sebebine gelince, bu katliamlar sadece İsrail Hükümeti’nin değil bir bütün olarak İsrail halkının onayı ile yapılıyor. Bu konuda doğru teşhis koyanlardan biri de Sultan 5. Murat’ın ikinci kuşaktan torunu yazar Kenize Murat.

Yıllarca araştırmacı gazetecilik yapan Kenize Murat, 2. İntifada sırasında Filistin’deydi. 1982 yılında Beyrut kuşatması sırasında üç ay Lübnan’da kaldı. Hem Filistinliler, hem İsrailliler ile uzun görüşmeler yaptı. Bu görüşmeleri “Toprağımızın Kokusu” isimli kitapta topladı. TRT’den Sümeyye Ertekin, Kenize Murat’ı bulup konuştu.

Kenize Murat’ın teşhisi şöyle: “7 Ekim, Filistinlilerin 75 yıllık acılarının bir sonucuydu. Ben daha önce böyle bir hareket olmamasına şaşırıyorum. Çünkü Filistinliler özellikle 1967’den sonra çok acı çekti. ‘Ölüm bizim için bir şey ifade etmiyor, biz zaten yaşamıyoruz, hayatımız hapishaneden beter’ diyorlardı.”

***

Gazze’de başta çocuklar olmak üzere insanlar toplu olarak katledilirken İsraillilerin hiçbir şey olmamış gibi dans edip şarkılar söyleyerek eğlendiğini söyleyen Kenize Murat, bunun İsrail’in sapkın eğitim sisteminden kaynaklandığına dikkat çekerek şunları söylüyor:

“İsrail eğitim sistemi korkunç bir şey yapıyor. Çocuklara 5 yaşından itibaren Nazi soykırımını anlatıyor. Çocuklardan kendilerini Holokost kurbanı birer çocuk yerine koymalarını istiyor. Çocuk bu düşünceyle büyüyor. Kendisinden başkasına acımıyor. Bu eğitim sistemi İsraillilerin psikolojisine büyük zarar verdi. Nüfusun çoğunluğu Netanyahu ile aynı fikirde.”

İsrailliler içinde bu düşünceye karşı olanların bulunduğuna dikkat çeken Kenize Murat, “Bunlar ailelerini, arkadaşlarını karşılarına alarak Filistinlileri destekliyorlar. Bir Filistin devleti kurulmasını istiyorlar. Çünkü böyle devam ederse İsrail’in sonunun geleceğini biliyorlar. İsrail, işgal ve katliamlarla tüm insanlığın nefretini üzerine çekiyor. Bu kadar insanın nefret ettiği bir ülke olarak uzun süre ayakta kalamaz” diyor.

Boykota çok önem veren Kenize Murat, İsrail’in ABD sayesinde ayakta durduğunu hatırlatarak “Amerikalılar da bir gün İsrail’i desteklemenin kendi menfaatlerine olmadığını görecekler. İsrail ancak ABD ve Avrupa silah vermeyi kestiğinde durur” diyor.