Dolar (USD)
34.59
Euro (EUR)
36.18
Gram Altın
2969.41
BIST 100
9648.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
06 Ocak 2017

İSMOB 10 OCAK'TA AÇILIYOR

Avrasya'nın en büyük, dünyanın en önemli üçüncü mobilya fuarı olan İstanbul Mobilya Fuarı (İSMOB) için geri sayım başladı.

Türkiye'de kendi fuar merkezine sahip tek özel sektör fuarcılık kuruluşu TÜYAP'ın Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) işbirliğiyle gerçekleştireceği fuar, 10-15 Ocak 2017 tarihleri arasında TÜYAP'ta 13'üncü kez kapılarını açacak.

Mobilya sektörüne çağ atlatma konusunda iddialı olan ve bu yıl 12 salon ile 100 bin metrekarelik alanda yapılacak fuara 500'den fazla marka katılacak.

Fuarın tanıtım toplantısı geçtiğimiz Salı günü Çırağan Sarayı'nda yapıldı.

TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal, İSMOB'un TÜYAP ile birlikte sadece Türkiye değil dünya mobilya sektörü için de çok önemli bir buluşma noktası olduğuna dikkat çekerek, günümüzde sadece kaliteli mal üretip pazara sürmenin başarı elde etmek ve satış yapabilmek için yeterli olmadığını vurguladı.

MOSDER Başkanı İsmail Doğan ise Türkiye'de mobilya sektörünün cari açık vermeyen nadir sektörler arasında yer aldığını belirterek, sektörün 2023'te 10 milyar dolarlık ihracat hedefi bulunduğuna dikkat çekti. Sektörün ülke ekonomisine ciddi katkılarının olduğunu belirten Doğan, "Özellikle markalı mobilyalarda katma değer çok daha net olarak ortaya çıkıyor. Üyelerimizle birlikte pazarın %75'ine hakimiz. 50 üyemiz ihracatın yüzde 65'ini yapan öncü ve marka olmuş kuruluşlar." dedi.

MOSDER Genel Sekreteri Abdullah Tuğlu 11 yılda 7 kat büyüyen mobilya sektörünün önemine dikkat çekerek, "Sektörde 60 bine yakın kayıtlı firma bulunuyor. İç pazarımız 6.75 milyar dolarlık üretim hacmine sahip. En çok mobilya ihraç eden ülkeler arasında 12'nci sıraya geldik. Bugün sektörümüz yaklaşık 90 ülkeye ihracat yapıyor. " dedi.

İSMOB ile pazardaki Çin ve İtalyan ağırlığını kırarak, Türkiye'nin konumunu ikinciliğe yükseltmeyi hedeflediklerini belirten TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü, "TÜYAP Fuarcılık olarak 2015-2016 rakamlarında katılımcı firma sayısında %12, ziyaretçi rakamlarında %6,5 büyüme ile yılı kapattık. Ülkemizin mobilya alanındaki yetkinliğini gözler önüne sermek için dünya genelinde 1,5 milyar tüketiciyi kapsayacak bir tanıtım çalışması yaptık. İSMOB için İtalya'nın moda şehri Milano ile başladığımız tanıtım çalışmalarına Moskova, Dubai ve Almanya'da düzenlenen M.O.W. Fuarı ile devam ettik." dedi.

Ayrıca toplantıda navlun(taşıma ücreti) konusuna da değinildi.

Bilindiği gibi mobilyanın taşınması oldukça maliyetli. Çin gibi üretim maliyetlerinin çok düşük olduğu ülkelerle Türkiye'nin rekabet etmesi oldukça zor.

Mobilya ihracatını daha geniş bir coğrafyaya yayabilmemiz için navlun ücretlerinin Avrupa için uygulanan ücretlere çekilmesi konusunda devletin desteği gerekiyor.

Fuarın katılımcılar ve ülkemiz için başarılı geçmesini diliyoruz.

[email protected]