Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2966.40
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
29 Mart 2020

İslam’da uğursuzluk var mıdır?

Sosyal medyanın kullanımı yaygınlaştığında mı fark ettim yoksa uğursuzluk ayı/günü/durumu atfetme hep mi vardı diye düşününce aslında her ikisinin de etkili olduğu kanısına vardım!

Birkaç yıldır WhatsApp gruplarındaki çeşitli kişilerden gelen mesajlardaki uğursuz, belaların yağdığı safer ayından(!) korunmak için çeşitli dualar, namazlar tavsiyeleriyle karşılaşıyordum.

Uzunca metinlere eklemlenen uğursuz/bela ayı kabul edilen safer ayının bilmem kaçıncı gecesi dünyaya/insanlara yağacak bela ve musibetlerden korunmanın yollarının anlatıldığı mesajlara diğer sosyal medya ortamlarında da sıkça rastlamaya başladım.

Üstüne bir de koronovirüs salgını gelince bu mesajların hızı ve görünürlüğü arttı, hatta mart ayının şu gecesi denilerek bela yağdırılacak geceden korunma duaları hızlı bir dolaşıma sokuldu.

Tam uğursuz günler gündemi bitti diye düşünürken yine WhatsApp üzerinden başlayan sonra diğer sosyal medya ortamlarına düşen rüya temelli bir korunma yolu düştü önümüze!

Videodaki zatın iddiası bir kadının Hz. Muhammed A.S’ı gördüğü rivayeti üzerine kurgulanmış, sumak da buradaki şifa membaı olarak sunulmuştur.

Olabilir tabii! Bir kadın rüyasında Sevgili Peygamberimiz görüp ondan sağlık tavsiyesi alabilir. Olamaz olan, kabul edilemez gelen, bir rüya rivayeti üzerinden tüm topluma yönelik bir tavsiye metodu olarak sunulmasıdır!

Tamam, “hafıza-i beşer, nisyan ile maluldür” de, daha dün kabul edilecek bir dönemde FETÖ’nün bu tür rüyalar üzerinden müntesiplerini, müritlerini, sempatizanlarını kontrol ve zaptu rapt altına alıp formatlama girişiminde bulunduğunu ne çabuk unuttuk?

İsmi kendilerinde gizli ihlâslı bir abi/ablanın rüyası üzerine kaç zihnin zehirlendiğini, kaç düşüncenin bertaraf edildiğini unutmaya ne ara fırsat bulduk!

Yurtlarında, okullarında, evlerinde hâşâ Hz. Muhammed’i çağırma seansları düzenleyip bunun üzerinden cemaatlerini dizayn ve disiplin etme gayretlerini nasıl zihnimizden çıkardık?

İslam’a göre kişinin rüyası göreni bağlar, bırakınız toplulukların diğer insanların bununla hükmetmesi gerekmez! Hal böyleyken bir kısa video üzerinden anlatılan rüya ile tüm toplumu amele çağırmak dinin hangi hükmünde yer alır?

Peki ya uğursuzluk?

İslam’ın hangi öğretisinde hangi hükmünde hangi argümanında uğursuzluk atfı, beyanı, inancı bulunur?

Hz Peygamberimizin, dinimizde uğursuzluk olmadığı açık ve net sözüne karşılık belli günlere uğursuzluk atfetmek, bela günleri icat etmek dinin hangi yönünden temel alır?

İnsanların sıkıntılı dönemlerde dine, yaratıcıya, duaya sığınmaları tarih boyunca karşılaşılan bir durum; bunda yadsınacak bir yön yok! Ancak pandemik salgın sebebiyle daha evvelki yıllarda dillendirdikleri uğursuzluk temasını İslam dinine dayandırarak yaymak isteyenler hangi referansa dayanır?

Şurası bir gerçek ki dünya olarak zor ve sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Almamız ve uymamız gereken tedbirler var. Tedbirlere uyduktan sonra dua, yaratıcıdan destek ve şifa temennisinde bulunmak, ibadetle Allah’ın merhametine talip olmak gayet doğal ve insani!

Tedbirleri ihmal edip sadece belli sayılara bağlanmış dualarla korunmaya çalışmak ya da uğursuz günler olduğu iddiasını yayarak kaos/dehşet/korku oluşturmaya çalışarak ne insanidir ne de İslami!

Twitter.com/sabihadogann