Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
30 Ocak 2020

İSEDER

Bazı vakıflar bugünlerde gündemde, konuşuluyor, tartışılıyor. Sivil toplum kuruluşları arasında vakıf ve derneklerin önemli yeri vardır elbette. Kanaatimce bu müesseseler de aynen tarikat ve cemaatler gibi ihtiyaç üzerine ortaya çıkmıştır. Osmanlı bir bakıma “vakıf medeniyeti” değil midir? Ama nasıl bir vakıf? Bir ara günümüzde hizmet veren bütün kültür sanat vakıflarını ve derneklerini Şehir ve Kültür dergisinde tanıtmıştım. Evet mühim fonksiyonları vardır ve topluma hizmet edebilir bu kuruluşlar. Ancak bir şartla! Daha önce cemaat ve tarikatlar için de yazdığım gibi siyasetten uzak durmaları şartıyla. Çünkü toplumun geneline hitap etmekle yükümlüdürler. Herhangi bir partinin merkezi, iktidarın veya muhalefetin karargâhı olamazlar. Böyle bir hâle büründüklerinde varlık sebepleri ortadan kalkar. Bugün ne yazık ki bazı vakıflar, farklı partilerin üssü durumunda. Böylece olunca da aslî işlerini ihmal etmekte, kültür sanat faaliyetlerini ötelemekte ve gereksiz işlerle uğraşmaktadırlar.

İSEDER (İstanbul Edebiyat Mezunları Derneği) örnek bir sivil toplum kuruluşu olarak göz dolduruyor. 2005 yılında kurulan derneğin amacı şöyle özetleniyor: “İSEDER olarak, edebiyat ve sosyal bilimler alanına giren her konuda düşünce üretmeyi, bu konularda oluşan gündeme katkıda bulunmayı ve gerekli gündemi bizzat oluşturmayı da görevlerimiz arasında saymaktayız.”

Son 15 yıl içinde bir çok sempozyum, panel, konferans ve sohbet toplantısı düzenleyen dernek yöneticileri, yüzlerce öğrenciye sertifikalı ders programları hizmetini vermektedir. Muhtelif kurum ve kuruluşlarla zaman zaman işbirliğine giden İSEDER, başta ülkemiz olmak üzere Türk milletine, İslam âlemine ve aynı zamanda insanlığa hizmet etmeyi görev olarak telakki ediyor ve bu yolda faaliyetlerini aşk, şevk ve heyecanla arttırarak sürdürüyor.

Derneğin kurucuları ve şu anki yöneticileri İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi mezunları. Efsane olan fakültemizin farklı bölümlerinden mezun olan ve bu dernekte buluşanlar arasında tarih, felsefe, sosyoloji ve edebiyat alanında akademisyenler, yazarlar ve çeşitli meslek mensupları bulunuyor. Bu çatı altında başlatılan, ismiyle müsemma “Çarşamba Sohbetleri”, herkese açık olup davetli olan hatipler, dinleyicilere hitap ediyorlar. Sorularla beyin fırtınası esiyor.

“İstanbul’da Felsefe”, “Tasavvuf ve İlim”, “Eski Zamanlarda İstanbul Hayatı”, “Vaka-i Hayriye’den Kanun-i Esasi’ye Osmanlı Siyasi Düşüncesi”, “Fütüvvet ve Ahi Anlayışından Günümüz dünyasına Neler Aktarılabilir?”, “Aslanın ve İnsanın Serüveni Afrika”, “Büyük İslam Filozofu İbn Rüşd’ü Anmak ve Anlamak”, “Bilim Tarihçisi Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı” gibi meseleler, derneğin gündeme taşıdığı konulardan sadece bir kaçı.

İSEDER bünyesinde yayıncılık da yapılıyor. Derneğin düzenlediği panel ve sempozyumların bir kısmı kitaplaştırılıp geleceğe taşınıyor. Meselâ Mehmet Günenç’in, Ahlâkın Felsefi Tarihi ile M. Ertan Kardeş’in Çağdaş Politik Felsefe Okumaları. Kuruluşumuz, bugünlerde İstanbul Ticaret Odası ile birlikte çok mühim ve kaynak bir eseri kültür hayatımıza kazandırdı. 950. Yılında Kutadgu Bilig ve Türk İslam Kimliği. Sahasında yapılan ciddi, emek ürünü bir çalışma.

Maalesef pasif bir üyesi olduğum bu güzel derneğimizin kıymetli yöneticilerine nâçizâne bazı tavsiyelerim olacak. 15 günde bir yapılan “Çarşamba Sohbetleri”, haftalığa dönüştürülebilir. Zira tam da İstanbul Üniversitesi’nin ve kütüphanelerin bulunduğu Süleymaniye’de, Ataullah Efendi Sıbyan Mektebi’nde hizmet veren İSEDER, inanıyorum ki üniversite gençliğinin de en sık ziyaret edeceği kültür mahfillerinden biri olacak. Bu sıcak mekânda, derneğin faaliyetleri arasına Müzik, Karikatür, Resim, Yazı Editörlük ve Medya gibi kurslar katılırsa sanırım gençlerimizin dikkati de çekilmiş olur.

Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Mehmet Yalman’ın yaptığı derneğin diğer yöneticileri Kemal Çiftçi, İlyas Dönmez, Mehmet Günenç, Hakan Erkan, Mehmet Aslan, Saadettin Erdinç, Bekir Artuğ, Burhan Köroğlu, Dursun Topaloğlu, Yüksel Kanar, Kemal Güler ve Mehmet Ali Beyhan’dan oluşuyor. iseder.net adresinden daha geniş bilgiye ulaşmak mümkün. Yolunuz Fatih’e düşerse, Vezneciler’den Süleymaniye’ye doğru yürüyün, Kalender Mektebi Sokağı’nda bu güzel tarihî binayı görün ve gezin. Eminim ki çok seveceksiniz. İletişim: Tel. 0212 514 81 94, e-posta: [email protected]