Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.89
Gram Altın
2446.64
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

09 Ocak 2022

İsa Aleyhisselamın kavmi adına yaptığı bir dua

İsa aleyhisselam her şeyi bilen ve gören Allah’a kavmine yapmış olduğu davetin bir özetini sunarken kavmi hakkında hiçbir şikâyette bulunmadığını görüyoruz;

Ben onlara sadece, bana emrettiklerini söyledim. "Benim ve si­zin rabbiniz olan Allah’a ibadet edin." dedim. Aralarında olduğum müd­detçe onlara şahit idim. Sen beni vefat ettirdiğin zaman, onları sen gözlüyordun. Sen her şeye şahitsin.”[1]

Bir davetçi merhameti ile insanlar hakkında tek hüküm sahibi olanın Kendisi/Allah olduğunu itiraf ederken bağışlama hakkını sonra bırakması, bize İsa aleyhisselamın kalbindeki merhametinin de boyutunu bizlere gösteriyor:

Eğer onlara azap edersen, şüphesiz onlar senin kullarındır. Şa­yet bağışlarsan muhakkak ki sen, her şeye galipsin, hüküm ve hikmet sahi­bisin.”[2]

Subhanallah…!

İsa aleyhisselam kendisine bildirileni davet ediyor ve sonrası hakkında dilerse Allah’u Teâlâ bu davetle dilediğine hidayet kapılarını açar, dilemezse açmaz… İşte İsa aleyhisselam bu davetine karşılık kavmine hidayet verilmediğinde Allah’ı zalimlikle suçlamıyor… Hiçbir yoruma gitmeden:

- Eğer onlara azap edersen, şüphesiz onlar senin kullarındır…”

Yani senin kulların… İstediğin hükmü uygularsın. Kim seni sorgulayabilir ki? Dilersen azap edersin dilersen bağışlarsın… İsa aleyhisselam bu duasıyla Allah’ın kulları üzerinde kahredici bir hâkimiyete sahip olduğunu adeta haykırmıştır… Ayetin devamına bakıyoruz:

- “… Şa­yet bağışlarsan muhakkak ki sen, her şeye galipsin, hüküm ve hikmet sahi­bisin.”

Dilersen onları bağışlarsın… Bağışlamadıkların itiraz edemez! Çünkü onlar da senin kullarındır… Dilediğin kulları lütfunla cennete, dilediğin kullarını adalet ve hikmetinle de cehennemine alırsın… Kimseye hesap vermezsin. Çünkü yaratan Sensin ve Senin hükmün geçerlidir… Biz de senin hükmüne teslim olmuşuz… Tam bir ilah ve tam bir hâkimsin!

Subhanallah…

Vallahi insan Allah’ın varlığını ve gücünü görür gibi oluyor… Bu ayeti bir de İmam Taberi ’den okumak isterim:

Ey rabbim, eğer sen beni ve annemi ilah edinenleri, bu inançları üzerinde öldürür de onlara ahirette azap edecek olursan kimsenin sana karşı gelmesi mümkün değildir. Çünkü onlar senin kullarındır. Senin iradene boyun eğmek mecburiyetindedirler. Şayet sen, ölmelerinden önce onlara hidayet nasip eder ve günahlarını da bağışlayacak olursan şüphesiz ki sana karşı gelecek kimse yok­tur. Zira sen, dilediğini cezalandırmada her şeye galipsin. Kimse sana karşı du­ramaz. Yaratıklarından kimin hidayete kavuşup tevbe etmeye layık olduğunu bilen ve hikmet sahibi olansın.



[1] Maide,117

[2] Maide,118