Dolar (USD)
32.44
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.83
BIST 100
9909.57
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


İş stresi

İnsanlar hayatta kalabilmek ve geçimini temin edebilmek için çalışmak zorundadırlar. Andre Maurois'in dediği gibi " Çalışma; sıkıntıyı, kötülüğü ve yoksulluğu uzaklaştırır."Cenap Şahabettin ise bu fikri, "Gündüz kandilini hazırlamayan, gece karanlığa razı demektir" sözüyle özetlemiştir.

Hayatımızın büyük bir kısmını, hatta ailemize ayırdığımız zamandan daha fazlasını bu yüzden işimizde geçiririz. Zamanımızın çoğunu ayırdığımız iş hayatında mutlu olmak önemlidir.

Tertullian "Çalıştığımız yer neşe kaynağımız olsun" derken haklıdır.

İş hayatında mutlu olan hayatta da mutlu olur, mutluluğu arttıkça da işinde daha başarılı hale gelir.

Bir işte çalışmak sadece geçimimiz için maddiyat vermez; aynı zamanda tatmin olur ve kendimizi gerçekleştiririz. Hayatımıza bir anlam katılır. Ayrıca iş hayatı bize yeni arkadaşlıklar ve yeni çevre için fırsat tanır.

Ancak işyerinde yoğun stres ve baskı altında çalışanlarda depresyon ve panik atak iki misli fazla görünmektedir. Fazla mesai ve çok uzun çalışma süreleri de stresi artırmaktadır. Stres arttıkça da çeşitli bedensel hastalıklara yakalanmak kolaylaşmaktadır.

İşyerinde stresi nasıl azaltabiliriz?

*Günümüzde kişiler sevdikleri işi bulamayabilmektedir. Ancak buldukları işi sevmek kişinin elindedir. Yaptığımız işi seviyorsak stresimiz azalır, daha mutlu oluruz. Mutlu oldukça da işyerinde performansımız ve başarımız artar.

* Yaptığımız işi angarya gibi görmeyip insanlığa hizmet ettiğimiz düşünmeliyiz. Öyle ya, herkes bir şeyler üreterek dünya dönüyor. İnsanın yükselmesi, mutluluğu, aldıklarını vermesi, verdikçe verilecek çok şey olduğunu görmesi ve daha çok çalışıp, daha fazla hizmet etmesiyle doğru orantılıdır.

*İşi eve taşımayalım. Eve iş götürenler kendilerini daha yoğun ve huzursuz hissederler, zihnen yorgunlukları geçmez.

*İş hayatı ile özel yaşantımız arasında denge kurmalıyız. Bir tarafa ağırlık verip diğerini ihmal etmemeliyiz.

*Evimiz işyerine uzak olmamalıdır. Trafik ve ulaşım derdi stresimizi artırır.

*Muhakkak izin yapalım, zaman zaman iş atmosferinden uzaklaşalım. Ancak tatilde iş konuşmayalım, telefonda bile uzak duralım.

*Mesleğimize daha bir tutkuyla bağlanalım.

*Mümkünse kendi işimizi kuralım. Böylelikle çalışma saatlerini ve çalışma ortamlarını kendi isteğimiz gibi düzenleme şansına sahip olduğumuz için daha mutlu oluruz.

*Küçük şirketlerde çalışanlar arasında daha bir samimiyet vardır ve birbirlerine bağlıdırlar. Böyle kişilerin büyük işyerlerinde çalışanlardan daha mutlu oldukları görülmüştür.

*Yine işverenin takdirini bildirdiği, yapılan işin övgüsünün alındığı durumlarda stres azalır.

*Yorulduğumuzda açık havaya çıkıp kısa yürüyüşlerle istirahate geçelim, cep telefonunu kapatalım.

*İşsizliğin büyük problem ve önemli bir stres kaynağı olduğunu aklımızdan çıkarmayalım. Kendi işimizden şikayetci olsak da, araştırmalar en mutsuz insanların işsiz veya çalışamama durumlarında yani başkasına muhtaç ve pasif kişiler olduğunu göstermektedir. Yine birinin işini kaybetmesi, eşinden ayrılmasından daha fazla onun sağlığını bozmaktadır. Bu yüzden işimiz varsa halimize şükredelim.

Bu tedbirleri alarak işyeri stresini azaltabiliriz.