Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.97
Gram Altın
2429.41
BIST 100
9722.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

07 Mart 2018

intihal.net

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bünyesinde bulunan Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı (TTKB) ile Fırat Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Asos Eğitim Bilim ve Danışmanlık Limited Şirketi arasında 02.03.2018 tarihinde, yani geçtiğimiz Cuma günü bir protokol imzalandı. Bu protokolden haberdar olur olmaz Talim Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş Bey'i aramak ve detayları hakkında birinci ağızdan bilgi almak istedim. Alpaslan Bey'in yoğun programları ve toplantıları nedeni ile kendilerine ancak Pazartesi günü ulaşabildim ve görüşmeyi gece saat 23:18'de gerçekleştirebildik.

Sayın Başkandan öğrenebildiklerim şunlar:

Bu yazılımın adı intihal.net

Bu yazılım, bir yıllığına Milli Eğitim Bakanlığı'na hibe edilmiş. İçeriği ise oldukça önemli bir çalışmaya dayanıyor. Bu hibe programını önemli kılan nokta ise; tamamen yerli ve milli bir yazılım olan "intihal.net" programının fonksiyonelliği ve işlevselliği ile ilgili.

Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı intihal.net yazılımı aracılığı ile, müfredatta olup okullarda okutulan binlerce, on binlerce ders kitaplarının hazırlanmasında görev alan FETÖ başta olmak üzere herhangi bir terör örgütü ile irtibat veya iltisakı kesinleşmiş kişilerin yayınları çok rahat bir şekilde tespit edebilecek ve müfredattan çıkartılacak.

Sadece yayınları, katkıları, eserleri değil; bu terör örgütlerinin sıklıkla kullandıkları kelimeler, ifadeler ve cümleler üzerinden verdikleri subliminal mesajlar da söz konusu olabileceği için bu kelimeler ve ifadeler de tespit edilip müfredattan, ders kitaplarından çıkartılacak. Bunun yanı sıra kullanılan birtakım argo kelimeler, kullanılan kaba dil, ırkçı ve cinsiyetçi söylemler de bu program vasıtasıyla rahatlıkla tespit edilip ders kitaplarından ayıklanacak.

İntihal.net programı öncesinde, yani 29 Ağustos 2016 ile Haziran 2017 tarihleri arasında Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından 1522 kitabın incelendiğini ve 32 bin 900 hatanın tespit edilerek düzeltildiğini TTKP Başkanı Alpaslan Durmuş Bey'den öğreniyoruz.

Yapılan çalışmalarda 422 FETÖ/PYD ile alakalı hata tespit edildiğini ve bu hataların totalde 189 kitapta yer aldığını ve bu kitapların da hazırlanmasında yer alan 73 kişi olduğu ve 57 kitabın sistemden çıkarıldığını yine Başkan'dan öğreniyoruz.

Tüm bu tespit ve ayıklamalar "manuel" olarak yapılmış. Yani tüm kitaplar ve müfredatlar, öğretmenlerden oluşan bir komisyon tarafından incelenmiş, hatalar fark edilmiş ve ayıklanmış.

Bu vesile ile Fırat Üniversitesi bünyesinde bulunan bu şirketi ve bu yazılımın oluşumuna katkı sunan herkesi tebrik ediyoruz.

Bu yıl itibariyle yapılacak tüm taslak ders kitaplarının, müfredatın incelenmesi daha önceki yıllarda öğretmenlerden oluşan bir komisyon tarafından yürütülmekte iken, bu yıl itibari ile hem öğretmenlerden oluşan kurul tarafından yapılacak hem de sürecin hem başında hem de sonunda olmak üzere, yani iki defa, bu program aracılığıyla da yapılacak. Böylelikle ders kitapları, müfredat terör örgütlerinden ayıklanarak daha net ve daha bilimsel ve amaca daha uygun bir şekilde okullara, çocuklara ulaştırılmış olacak.

İntihal.net önemli bir program/yazılım. Bu program vesilesi ile, terör örgütleri ile irtibatı veya iltisakı kesinleşmiş kişilerin yayınları veya bu örgütlerin kullandıkları ırkçı ve cinsiyetçi söylemlerin ders kitaplarında, müfredatta yer alması artık imkansız olacak.

15 Temmuz gecesi canını ortaya koyan şehitlerimize, gazilerimize olan saygının ve milletimize olan görev ve sorumluluğun bir gereği olarak böyle bir çalışma gerekliydi. İmzalanan protokolü oldukça isabetli buluyorum.

Böylelikle daha yerli ve daha milli bir eğitim sistemi ve bu eğitim sistemi içerisinde okutulan ders kitapları da daha yerli ve daha milli olmuş olacak. En önemlisi ise terör örgütleri ile yapılan mücadele eğitim sistemi boyutuyla da devam etmiş olacak.

İntihal.net'in üretilmesine katkı sunanları bir kez daha tebrik ederken, gecenin bir saatinde de olsa bizlere geri dönüş yapıp bilgilendiren Talim Terbiye Kurulu Başkan'ı Alpaslan Durmuş Bey'e de içtenlikle teşekkürlerimi sunuyorum.