İnternetten Araştırıp Bayiden Satın Alıyoruz
Dünyada e-ticaretin 2 trilyon dolara yaklaştığı günümüzde, online alışverişin Omnichannel yönünde gelişeceği belirtiliyor.
2015 verilerine göre, Türkiye'de 14 bini aşkın e-ticaret sitesinin 7 milyonun üzerinde kayıtlı müşterisi bulunurken, her iki online alışverişten biri Omnichannel olarak yapılıyor.
Şu an e-ticarete ilişkin rakamlar şöyle;
- Dünya genelinde e-ticaret cirosu 2015'de 1 trilyon 943 milyar dolar oldu.
- Dünya e-ticaretinin yüzde 61'ni Kuzey Amerika, Çin ve İngiltere oluşturuyor.
- Türkiye'nin 2015 yılındaki e-ticaret cirosu 24,7 milyar lira olarak gerçekleşti.
- Asya Pasifik Bölgesi 770 milyar, Avrupa 567 milyar, Kuzey Amerika 523 milyar, Latin Amerika 37,4 milyar, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgeleri 21 milyar dolarlık paya sahip.
- Dünya e-ticaretinin dörtte biri Çin menşeli. Çin'in e-ticaret cirosu 538,1 milyar dolar
- ABD e-ticaret cirosu 483 milyar, İngiltere'nin 169 milyar, Japonya'nın 136 milyar, Almanya'nın 95 milyar dolara yükseldi.
Türkiye'de durum ise;
- Türkiye'de e-ticaretin en gelişmiş olduğu kategorilerin cep telefonu, TV, ve küçük ev eşyası.
- Satın almanın nerede yapıldığından bağımsız olarak Türkiye'deki tüketicilerin yüzde 50-55'inin araştırmalarını internetten yapıyor.
- E-ticaretin halen 2/3'ü bilgisayar kullanılarak yapılırken geriye kalanının cep telefonu ve tabletten yapılıyor.
- Tüketiciler e-ticareti düşük fiyat, kolay satın alım ve geniş seçenekten dolayı tercih ederken, mağaza alışverişini güvenilirliği ve ürünler hakkında bilginin kişisel olarak alınabilirliği için tercih ediyorlar.
Tüketiciyi dijital ve fiziki kanalların hepsinde yakalamak olarak tanımlanabilecek Omnichannel alışveriş modeline İngiltere'nin öncülük ettiğini ifade eden Bain & Company Türkiye Ortağı Ozan Bayülgen, "Akıllı telefon penetrasyonunun yüzde 50, internet ve mobil erişim penetrasyonun ise yüzde 100'e yaklaşan Türkiye'de de online alışverişte bu yeni model kendini hissettirmeye başladı. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de zamana aç, bir ürünü sadece fiziki performansları ile değil, aynı zamanda müşteri deneyimleri, ürün veya hizmet sunuşu ve satış sonrası hizmet yaklaşımı ile de ölçen yeni bir müşteri profili var. Onlara, tercihlerine uygun alternatiflerle ve içeriklerle zenginleştirilmiş kampanyalar sunulması gerekiyor. Biz buna 'dijitalleşmiş müşteri' diyoruz. Bunlar en değerli müşteriler. Türkiye'de dijitalleşmiş müşterilere özelikle İstanbul, Bursa, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerde rastlıyoruz. Türk müşterisi olarak internetten araştırıyoruz, ancak satın almayı hala geleneksel yöntemle fiziki bayiler üzerinden yapıyoruz." dedi.
Şu an e-ticaretin toplam perakende satıştan aldığı pay yüzde 1,3.
Türkiye'nin ilk 100 perakendecisinin yüzde 35'i e-ticarete açılmadı.
Yakın gelecekte e-ticaret olmazsa olmaz bir unsur olacağından, şirketlerin rekabet güçlerini arttırmaları için bu açığı kapatması şart.