Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2486.55
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


İnternetten alışveriş yaparken göz ardı edilmemesi gerekenler…

Online alışveriş günümüzde oldukça rahat ve kolay bir duruma gelmiştir. Mağazalarda saatlerce stokta olmayan bir şey aramak için dolaşmak yerine, telefonunuzda ya da bilgisayarınızda hızlı bir arama yaparak gerek zamandan, gerek stresten ve gerekse de emekten tasarruf etmenizi sağlayabilmektedir. Günümüz dünyasında kolaylık son derece önemli… Fakat çevrimiçi alışveriş çoğu zaman kullanıcıları dolandırıcılık risklerine karşı savunmasız bırakabilmektedir. İnternette güvenli alışveriş yapmayı ne yazık ki herkes bilmiyor. Çevrimiçi alışverişte dolandırıcılık riskleri göz ardı etmemek gerekmektedir. İlk bakışta asıl web sitesi ile taklit web sitesini ayırt edebilmek son derece güçtür. Zira ilk bakışta iki site birbirine benzerlik gösterebilmektedir. Fakat taklit siteye daha yakından bakıldığında, dilbilgisi hataları ve ödeme sayfasında alıcıdan uluslararası ücretler alınabileceğini belirten bazı açıklamalar görülmektedir. İşte burada son derece dikkatli olmak gerekmektedir.

“Satın al” demenden önce düşünün!

Gerçek olamayacak kadar iyi görünen bir üründe indirim görürseniz, “satın al” butonuna tıklamadan önce biraz fiyat karşılaştırmalı alışveriş yapmanız son derece iyi olacaktır. Mutlaka diğer alışveriş sitelerini ziyaret edin ve aynı üründe benzer fırsatlar bulabilecek misiniz bir kontrole edin. Genellikle arada büyük fark söz konusuysa o siteye şüpheye yaklaşın ve hiçbir şekilde kart bilgilerinizi paylaşmayın. Güvenli alışveriş günümüzde zor gibi gözükse de alınabilecek tedbirlerle zorlukları aşabilmek mümkün hale gelmektedir. Bir alışveriş sitesinin URL'si her zaman 'https' ile başlamalı ve üzerinde işlem yapmak üzereyken adres penceresinde kapalı bir asma kilit simgesi bulunmalıdır. Bu, cihazınız ile alışveriş sitesi arasındaki işlemlerin şifreli olduğunu göstermektedir. Risk her zaman mevcuttur ama minimum düzeydedir. Ayrıca kredi kartı bilgilerinizi ve diğer kişisel bilgilerinizi çevrimiçi mağaza hesaplarınızda asla kaydetmeyin. Günümüzde siber suçlar arttığından dolayı kişisel bilgilerin ele geçmesi söz konusu olabilmektedir. Bu noktada kullanıcıların son derece hassas davranması ve girdikleri sitelere kredi kartı bilgilerini kaydetmemesi oldukça mühimdir.

Kredi kartı bilgileriniz çalınabilir!

Çevrimiçi ödeme yaparken, yalnızca kredi kartı bilgilerinizi görmesi gereken kişilerin görebileceğinden emin olmak için güvenilir alışveriş sitelerinin gerçek sitelerini kullanıp kullanmadığınızı kontrol edin. Bazı siteler, ödeme ayrıntılarınızı, e-posta ve kişisel adreslerinizi, parolalarınızı ve diğer kişisel bilgilerinizi korumak için şifreleme hizmetleri sunar. Sunmayan alışveriş sitelerinden asla alışveriş yapmayın. Kötü yazım, dilbilgisi veya tasarım içerebilen kötü yapılandırılmış sitelerde risk oldukça yüksektir. Bunlar genellikle bir şeylerin yolunda gitmediğinin açık bir işaretidir. Bu sitelere hiçbir şekilde kredi kartı bilgilerini girmeyiniz. Zira bu web sitelerinin çoğu, popüler giyim, mücevher ve elektronik markaları gibi lüks ürünleri son derece düşük fiyatlarla sunmaktadır. Amaç tüketicileri buraya çekmek ve kredi kartı bilgilerini ele geçirmektir.

Kripto parayla alışveriş yaparsanız…

Web sitesinin veya sosyal medya sayfasının bir geri ödeme veya iade politikası olup olmadığını ve politikalarının adil görünüp görünmediğini mutlaka kontrol edin. Güvenilir çevrimiçi alışveriş sitelerinde, bir şeylerin yanlış gitmesi durumunda ayrıntılı şikayet veya anlaşmazlık işleme süreçleri bulunmaktadır. Taklit sitelerde bu hususlar yoktur. Bitcoin gibi kripto para birimlerini kullanmadan önce en az iki kez düşünün; diğer işlem yöntemleriyle aynı korumaya sahip değillerdir, bu nedenle paranızı gönderdikten sonra geri alamazsınız. Sanal ortamda yüzde yüz güven asla söz konusu değildir. Kullanıcılar önce kendi tedbirlerini almalıdır. İyi alışverişler…