İnsanlık için güzel örnek: Rahmet Peygamberi
Rahmet Peygamberi, bütün insanlığa rahmet olarak gönderilmiştir. Zorluklar karşısında sabretmeyi, dünyaya ahirete hazırlık yeri olarak bakmayı, ölüm ve yok etme yerine yaşamayı ve yaşatmayı insanlığa erdem olarak öğreten Rahmet Peygamberi, en güzel ahlak modelidir. Hidayet ve şifa kaynağı olarak insanlığa gönderilen Kur’an, en güzel örnek olan Rahmet Peygamberi’ne vahiy edilmiştir. Rahmet Peygamberi’nin ahlakı, Kur’an’dır. Kur’an’ı ahlak olarak uygulayan Rahmet Peygamberi, insanlığa Kur’an’ı anlamanın ve yaşamanın yolunu öğretmiştir.
Rahmet Peygamberi, hiçbir insanın veya nesnenin ilahlaştırılmamasını, sadece ve sadece Allah’ın ilah olarak tanınmasını insanlığa bildirmiştir. Rahmet Peygamberi’nin mesajı, Tevhit’tir. Sadece Allah’a kul olmayı amaç edinen bir hayat, yaşanmaya değer bir hayattır. Allah’a kul olmanın dışında bütün kullukları ve bağımlılıkları reddetmek, aklın, ahlakın ve hakikatin gereğidir. Tevhit mesajını anlamak için Rahmet Peygamberi’nin doğru anlaşılması ve konumlandırılması gerekmektedir. Rahmet Peygamberi, kendisini Allah’ın Kulu ve Resulü olarak konumlandırmakta ve böyle anlaşılmasını istemektedir. Kul ve resul olmanın dışında Rahmet Peygamberi’ne izafe edilen her türlü yaklaşım, onun sahih kişiliğini, mesajını ve örnekliğini karartmak anlamına gelmektedir. Güzel örnek olarak Rahmet Peygamberi’ni anlamak, onun kul ve resul olarak kişiliğini ve hayatını idrak etmek anlamına gelmektedir. İnsanlığın, Rahmet Peygamberi’ni kul ve resul olarak anlamak şeklinde bir yükümlülüğü bulunmaktadır.
Rahmet Peygamberi bir insandır. O’nu insanüstü ve mitolojik bir varlık olarak kurgulamak, Rahmet Peygamberi’ni inkâr etmek anlamına gelmektedir. Rahmet Peygamberi, bütün insanlar gibi bir insandır. Rahmet Peygamberi’ni diğer insanlardan farklı kılan husus, onun sahih anlamda ahlaklı bir insan olması, Kur’an’ın ahlakıyla ahlaklanan güzel örnek olmasıdır. Hiçbir insana, Allah’a ait olan hiçbir sıfat atfedilemez. Hiçbir insan, ilah olarak tasavvur edilemez. Güzel ahlak modeli olan Rahmet Peygamberi’nin örnekliği ışığında, kendimizin ve diğer insanların ahlaklı insanlar olup olmadığı üzerinde düşünmemiz ve kendimizi hesaba çekmemiz gerekmektedir. Yaratılmış hiçbir kişiyi veya nesneyi ilahlaştırma sapkınlığına düşmeden ahlaklı insan olup olmadığımızı sürekli olarak kendimize soru olarak sormalıyız ve aklımızı kullanarak kendimizi hesaba çekmeliyiz.
Rahmet Peygamberi, bütün insanlığı kendisine ümmet kabul eden son evrensel peygamberdir. Onun mesajı, bütün insanlığadır. Rahmet Peygamberi, insanlar arasında hiçbir renk, mezhep, cinsiyet, yaş, coğrafya, kabile, millet, dil ve kültür ayırımı yapmamıştır. Rahmet Peygamberi, bütün insanlığa Adem ve Havva’nın çocukları olarak bakmış, onlara bir bütün insanlık olarak hitap etmiştir. İnsanlar arasında her türlü yapay ayırımcılığı ve üstünlük taslayıcı sahtelikleri reddeden Rahmet Peygamberi, Allah’ın katında tek ölçünün takva, yani ahlak olduğunu insanlığa öğretmiştir. İnsanlık, ahlak dışında ırk, mezhep, cinsiyet, dil, renk ve diğer cahili ölçüleri esas aldığı için bugün birbiriyle çatışmaktadır, bir türlü huzur bulamamaktadır. Rahmet Peygamberi, insanlığın huzurunun ve kurtuluşunun Kur’an’ın ahlakıyla ahlaklanmada olduğunu gösteren sahih ve sahici insani modeldir.
İnsan hayatının asli amacı, Allah’a kul olmaktır. Rahmet Peygamberi’nin hayatından, Allah’a gerçek anlamda nasıl kul olunacağını öğreniyoruz. Rahmet Peygamberi, Allah’a nasıl kul olacağımızı gösterdiği gibi, insanların birbirleriyle maneviyat, hukuk ve ahlak ölçüleri içinde nasıl ilişkiler kurması gerektiğini de ortaya koyan evrensel modeldir.