Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2427.37
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

05 Ocak 2023

​İnsanların eğitim ve ahlakı: Müstehcenlik...

Bitkiler ve hayvanlar âleminde beslenme, üreme, barınma,.. o kadar kusursuz ve mükemmel işler ki ibret nazarıyla bakan her kişi bu kusursuzluk ve mükemmelliğe hayran kalır.

Bitkiler ve hayvanları eğitimli yapan kusursuz ve mükemmel işleyen doğuştan gelen şifrelenmiş bilgiler, sistemler insanlarda yoktur. İnsanlar âleminde kusursuz ve mükemmel işleyişi sağlayacak içgüdüler yoktur.

Bitkiler ve hayvanların kendilerine ve başkalarına faydalılık ahlakı, son derece yüksek ve son derece mükemmel.

Mesela kokusu insana hoşluk vermeyen çiçek yok gibi. Fotosentez ile dünyanın havasını temizlemeyen bitki de yok. Çölde susuz kalınca kaktüs bitkisinin suyunu içebiliyor, çayırdaki otlarla hayvanlarınızı doyurabiliyor, kurusundan yastık yapabiliyorsunuz.

Yine mesela aslanın insana doğrudan hiçbir faydası yok. Tam tersine yırtıcı ve parçalayıcı bir hayvan. Eşek bütün zamanların en faydalı hayvanı. İnsanlar hiç eşeksiz yapamamışlar. Taşımacılık ve seyahatler için deve kervanlarında da eşek var, kadın ve çocukların altında da eşek var. Son yüzyıl hariç seyahatlerde eşeksiz bir insan hayatı yok.

Ancak hayvanlar, bütün bu faydalılıklarına rağmen müstehcenlik ve cinsel hayatlarını aleni yaşama hususunda pervasızlar. Bu manada insanlar âlemine kötü örnek gösterin denilse hayvanlar âlemi tam bir örnektir.

Bitkiler ve hayvanlara faydalılık şifre ve kodları doğuştan verildiği gibi müstehcenlik ve cinsel hayatlarını aleni yaşam şifre ve kodları da doğuştan verilmiş. Böyle bir hayatlarının olması normal ve fıtratları gereği.

İnsanlarda ise müstehcenlik ve cinsel hayatı aleni yaşama şifre ve kodu yok. Teknoloji ve kitle iletişim araçlarının artmasıyla biliniyor ki müstehcenlik ve cinsel hayatı aleni yaşamada hayvanların ahlakını yaşayan insan sayısı hiç de az değil.

Durumun insanlarda böyle olmasına bakıldığında görünen halleriyle insana da benzeyebiliyorlar, hayvana da benzeyebiliyorlar. İnsana benziyorsa bu normal, fıtrat gereği ve ahlakidir. Yok, benzemiyorsa anormal, gayri ahlaki ve fıtratını hayvanlara benzetmiştir.

Aslında hayvanlar insanlara, bir bakıma “Faydalılıkta bizim gibi olun ama cinsellik ve cinsel hayatı aleni yaşamada bizim gibi olmayın” diyorlar. Bir de şunu diyorlar: “Bize benzeyip olduğumuz gibi görüneceğinize, göründüğünüz gibi olun, kendiniz olun.. yani insan olun!”

Bu yüzden insanlar âleminde bitkiler ve hayvanlardaki gibi şifrelenmiş sistem ve genetik kodlar yerine bitki ve hayvanlara verilmeyen ama insanlara verilen zekâ, yetenek, akıl nimeti ve her şeyi bozucu olan nefs var. Ve eğitimi şart.

Bütün bu nimetler, insanın daha yaratılışında vardır. İnsan, bu nimetlere binaen ve sayesinde ancak ve ancak ciddi, kaliteli bir eğitimle dünyaya geldiğinden itibaren hayata tutunabiliyor.. iyi, adil, ahlaklı ve doğru düzgün işler yapabiliyor. Eğitim, insanoğlunun edep, ahlak ve faydalı yaşamı için mecburiyet…

İnsanın eğitim dışında başka hiçbir alternatifi yok. Bitkiler ve hayvanlar âleminden ayrılan özelliği bu nimetler ve alabileceği eğitimdir.

İnsanların hayatını edepli, ahlaklı ve faydalı yapabilecek eğitimin iki kaynağı var.

Nelerdir, insana nasıl bir edep, nasıl bir ahlak kazandırır ve nelere kadirdir?