Dolar (USD)
32.49
Euro (EUR)
34.82
Gram Altın
2433.73
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

22 Eylül 2022

İnsan ve sorun

İnsanın iki çeşit sorunu olur. Birincisi kendinden kaynaklanan sorunlardır. İkincisi ise kendisinin dışında başka insanlardan kaynaklanan sorunlardır.

İnsan, bu iki sorun kaynağında yaşadığı sürece asla sorunlardan kurtulamaz. Sorunlarını tam olarak çözebilir, kısmen çözebilir ya da çözemeyebilir. Hatta sorunlarının daha da artmasına sebep olabilir.

Sorunlar nasıl çözülür?

Bu konunun ayrı olarak ele alınması gerekir. Zaten yazı dosyalarımızda sorunlar karşısında çözüm yollarını ayrıca ele almaya çalışıyoruz. Sadece şunu bilmemizde mutlaka yarar vardır:

İnsan varsa sorun da olacaktır. Sorunlar sadece kötülerin ve kötülüklerin neticesinde meydana gelmez. En hayırlı işi yaparken bile sorun üretiriz. İnsanlara yardım olsun diye kazan kazan yemek pişirip dağıtırız. Bizler bunu yaparken yaktığımız odunla ya da başka yakıtlarla çevreye zararlı gaz yaymış oluruz. Yemek servisinde kullandığımız çanak çömleği yıkarken birçok kimyasal madde kullanır, çevreyi kirletiriz.

Bunlar belki de en masum problemlerdir. Hataları çok olan insanlar hem birey olarak hem toplumsal olarak çok daha büyük sorunlara yol açabilir.

Konunun uzmanları hariç insanların hemen hemen hiç farkına varmadıkları sorunlar da vardır. Örneğin antibiyotik kullanımını yarıda kesip zararlı mikrobu adeta aşılayarak güçlendirmek sonucu başka insanların daha ağır hastalanmasına ya da ölmesine neden oluruz. İlk anda bakıldığında tamamen bireyi ilgilendiren bir problem gibi gözüken bu durum, aslında topluma büyük zararlar veren bir canavara dönüşmüştür. Acaba böylesine basit bir ihmalden dünyada kaç bin insan ölmektedir?

Sebebi ne olursa olsun hırsızlık yapanlar, insan öldürenler, insanlara topluca saldıranlar,…kısaca kötülüklerinden, edepsizlik ve ahlaksızlıklarından iliklerimize kadar korktuğumuz insanlar kimin ya da kimlerin sorunu?

Bu insanlar sadece kendilerine mi zarar veriyor?

Elbette ki hayır.

Belki kendilerine zarar veriyorlar ama daha çok etraflarına yani bizlere zarar veriyorlar.

Efendim, benim başıma hiç böyle olaylar gelmedi. Beni ilgilendirmez diyorsanız size asla kurtulamayacağınız bir alan söyleyelim.

Kimin ya da kimlerin yaptığı önemli değil ancak birileri etrafa zehirli gaz yayıyor. Ve bu sorun, en suçlu olandan en masum olana kadar herkesi aynı şekilde etkiliyor. Durum böyleyse insanlığın utancı olan kötülükleri yapanlar, edepsiz ve ahlaksızca dünyayı yaşanmaz kılanlar, eninde sonunda size kadar ulaşacaklardır.

İnsanlık sorunları, hepimizin sorunudur. Bu sorunlar sadece düştüğü yeri değil insanın ayak bastığı her yeri, nefes alınan her yeri yakacaktır.

Bu sorunlar karşısında illa “Ben” öznesini kullanacaksanız “Ben, başkaları için ne yapabilirim?” diye kullanın. “Bana ne!” diye değil.