insan maymuna yakın bir yaratık mı?
Daha önce maymunların gerek yapı gerekse beyin büyüklüğü bakımından insanlardan çok ama çok farklı canlılar olduğunu izaha bile gerek yok.
Ancak evrimciler öyle bir hava verirler ki sanki birbirlerine çok yakınlarmış gibi gösterirler. Sürekli maymunları gözler, onlarla birlikte yaşar ve maymunlardan insanı andıracak davranış gördüler mi (bunlar tabi onların görmek istedikleri yorumlarıdır) hemen ‘bak işte maymunlarla aynı atadan geldik’ derler.
Hâlbuki davranış noktasında insanı hayvanlardan ayıran büyük bir uçurum vardır. Tüm yaptıkları şartlı reflekslerle meramlarını ifade etmekten başka bir şey olmadığı halde, hayvanları son derece ‘zeki’ göstermek kolaydır. Büyük maymunlar –ve yalnızca büyük maymunlar değil- insanla ilişkilerinden çok şey öğrenirler. Bu yüzden onları değerlendirirken hayvan kendi doğal çevresi içinde ele alınmalıdır.
En başta insan gibi daimi dik duran iki ayaklı maymun türü olmadığını söylemeliyiz. Yine beyin/ vücut oranında yaklaşan bir tür de bulunmamaktadır. Bugün yaşayan ve bize en yakın gözüken canlılara yani maymunlara baktığımızda, insanlardan olduğu kadar birbirlerinden de çok farklı hayvanlar görürüz.
İnsan ile maymun türleri arasındaki anatomik farklar her bir kemikte kendini gösterir. Zira yapacakları fonksiyonlar farklıdır. İnsanın maymunlardan farklı olarak dik yürümesi iskeletinde yer alan bütün kemiklerin çok hassas planlanmasını gerektirir. Bilhassa kol ve bacaklardaki en küçük bir kemiğin üzerindeki çıkıntı veya çukurluğun bile büyük ehemmiyeti vardır. Dolayısıyla insan tesadüfen yürümeye başlamıştır denilemez. Dik yürüme, konuşma, okuma ve yazma, buluş ve keşifler yapma gibi sadece insana özgü faaliyetleri yapacak ve uygarlıklar kuracak insanın, bu işlerin yürütülmesinde maddi sebep olarak beyni de her bakımdan maymunlardan büyük ve mükemmel olacaktır.
Bu konuda evrimcilerin sık ileri sürdükleri diğer iddia DNA dizilimlerindeki benzerliktir. Genlerimizin %97’si maymunlarla ortaktır. Ancak insanlarla sözgelimi farelerle % 90 oranında, muzlar arasında da % 50 ortaklık vardır. Yani genlerin ortak olması belirleyici kriter değildir.
Bir başka önemli fark ise kromozom sayısıdır. Büyük maymunların hepsinde 48 varken insanda 46kromozom vardır. Bu bile insanlarla maymunların ortak ataya sahip olamayacaklarını gösterir.