Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2285.22
BIST 100
8983.52
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

08 Eylül 2016

İnsan kurban olmaktan kurtuldu

Malum olduğu üzere İslam dinine Hz. İbrahim (a.s: dininden bir çok ibadetler girmiştir. Öncelikle tevhitle ilgili olarak Hz. İbrahim'in (a.s.) Kur'anında emrettiği akıl yoluyla Allah'ı bulmak için yapmış olduğu büyük bir çaba ve kati kanaatın bir sonucu olarak bütün bu alemi yaratan bir yaratıcı vardır diyerek tek ve benzersiz Allah'ı bulmuştur. Hz. İbrahim (a.s.) gibi her insanın ilgisini özellikle gökyüzü çekmektedir.

Bilhassagecenin zifiri karanlığında yıldızların muhteşem avizeler misali gökyüzünde asılı durması altında hiçbir direk veya kazık konulmaması her yıldızın yerli yerinde hareket etmesi insanı büyülü bir aleme götürür. Ancak gündüz olunca yıldızlar kaybolmaktadır.

Ay'a bakınca insan ne kadar güzel ve gecelerimizi bir gece lambası aydınlatan gün ve ayları anlamak için gökyüzünde tıpkı işleyen bir saat gibi ve tebessümüyle bizlere ne kadar hizmetkar olduğunu lisani haliyle anlatmakta ise,de güneşin doğuşuyla oda batıp kaybolmaktadır.

Her gün yıldızlar ve aydan daha parlak olan güneş karşımıza çıkar. O daha büyük bir saat gibi işleyip daha çok ışık vermektedir. Ancak o da diğerleri gibi battığından Hz. İbrahim (a.s.) Allahın yardım ve inayetiyle imanın zirvesine çıkar. Ve şöyle der : BATANLAR İLAH OLAMAZLAR.

Öyle ise bütün bunları yaratan ve yerli yerine bir Allah vardır diyerek bütün ruhu canıyla ona yönelir.

Yerinden kalkamayan kimseye ne menfaat nede zararı olmayan, ancak insanların onları mabut ittihaz ettiği putlara karşı bir savaş açar . çocukluğunda bile onları yerden sürükler ve derki bunların size hiçbir zararı ve menfaati yoktur.

Nihayet Nemrut'la olan mücadelesinde put hane de ki putları kırdığından ateşe atılmasına karar verilir. Ateşin ortasında Cebrail (a.s.) zuhur eder ve derki Ya İbrahim Allahın emriyle sana her türlü yardımı yapabilirim. Hz.İbrahim (a.s.) ateşin ortasında iken şöyle cevap verir. Hasbünellahü ve nimel vekil) Allah en güzel vekildir der. Hz. Cebrail'linde asıl hüküm sahibi olmadığını bir sebep olduğunu anlamıştır. Allahın rızasına nail olduktan sonra Allahın emir ve izniyle ateş onu yakmamıştır..

Hz. İbrahim bilahare Filistine ve Oradan da İlahi emir gereği Ka'beye yönelir.

Kabe'nin etrafında kimseler yoktur. Kum ve taşlıktır.Allah Hz. İbrahime (a.s.) emreder. Eşini ve çocuğunu orada bırak ve git der. O da hiç tereddüt etmeden onları orada bırakır Çünkü asıl sahip Allah'tır. Hz. İsmail'in debelenmesi sonucu o kupkuru çölde zemzem suyu meydana çıkar .

Hz. İbrahim (a.s.) gördüğü bir rüya üzerine Hz. İsmail'i Allah'a kurban etmek ister.

Hz. İbrahim (a.s.) Hz. İsmail'i (a.s) kurban etmek üzere onu yanına alır. Hz. İsmail (a.s.) babasının kendisini kurban edeceğini bilmektedir. O da hiçbir tereddüt göstermeden Hz. İbrahim'e (a.s.) yardımcı olmaktadır.

O devirde bir çok yerlerde insanlar kurban edilmekteydi. Ürdün civarında bu tür kurban olayı hayli yaygındı.

Hz.İsmai'li'(a.s,.) kurban etmeye çalışan Hz. İbrahim'e (a.s.) Allah tarafından bir koç gönderilip bundan sonra kurbanın bazı hayvanlardan seçilmesini emredip, insanları kurban eden toplumlara da kesin bir mesaj verildi. Hem rüya ile amel edilmez hem de insanlar kurban edilmez.

Hz. İbrahim'in dini İslam'la bütünleşti. Gerek tevhit, gerek Hac ve gerekse Kurban İslam dininde Allah'ın emriyle yerini aldı.

Hz. Peygamber (a.s.m.) Peygamber olmazdan evvel Hz. İbrahim'in dinine tabi idi ve ibadetlerini ona göre yapardı. Hz. İbrahim'in dininden olmamızın gerçek sebepleri var.

Gerek Hz. Musa (a.s.) ve gerekse Hz. İsa'nın (A.s.) dininden İslam'a çok şey girmemiştir. Bütün dinleri gönderen Allah'tır, Ancak Hz. İbrahim'in dini İslam'ın bazı temel esaslarında yer almıştır.

Günümüzde insanlar kurban gibi kurban edilmese de, yirminci asrın vahşetinden menfaat için insanları adeta bir hayvan pazarında görüp katleden vahşilere ne demeli.attıkları bombalar sebebiyle toplu katliamlara yol açmaktadır. Cahil toplumlarda birer fert kurban edilirken, milyonları kendilerine kurban eden bir zihniyetin hortlamış olması izahtan varestedir

Bazı zındıklar Müslümanların hayvanlara karşı bir katliam yaptığını akılsızca ifade etseler de, günümüz de insanlara karşı yapılan katliamları kör olup görmeyenlere ne demeli.

Tabii kurbanın yardımlaşma ve topluma faydalı olan kısmını alimlerimiz zaten izah etmektedirler.

Müslümanların burukta olsa kurban bayramları mübarek olsun.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan