Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
31 Ekim 2020

İnşaat Sektöründe Satış Fiyatları Beklentisi Yüzde 7 Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre; mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 83,3 iken, Ekim ayında yüzde 0,6 oranında artarak 83,8 değerini aldı.

Sektörel güven endekslerinin aylık grafiğine baktığımızda inşaat sektörü güven endeksinin Nisan ve Temmuz ayları arasında çok sert yükseldiğini, Ağustos ve Ekim aylarını kapsayan dönemde ise yatay seyrettiğini görüyoruz.

Bu durum, düşen faiz oranlarının tekrar eski seviyelerine gelmesinden, konut talebinin özellikle Haziran ve Temmuz aylarında büyük ölçüde karşılanmasından ve son dönemde artan döviz kurunun daha cazip bir yatırım aracı olarak görülmesinden kaynaklanıyor.

İnşaat sektörü diğer sektörler ile karşılaştırıldığında salgından nispeten daha az etkilendi. İnsanların pandemi sürecinde evde daha fazla vakit geçirmelerinden dolayı geniş evlere olan talep arttı, bu açıdan bakıldığında salgının inşaat sektörüne olumlu katkı sağladığını bile söyleyebiliriz. Geçmiş veriler de inşaat sektörünün salgından önceki döneme göre daha iyi bir performans çizdiğini gösteriyor. Ekim ayında 83,8 olan inşaat sektörü güven endeksi Mart ayında 77,2, Şubat ayında ise 74,5 değerini almıştı. Alt endekslerdeki değişim oranları ise şöyle;

Son 3 aylık dönemde inşaat faaliyetleri alt endeksi Eylül ayında 88,3 iken Ekim ayında yüzde 1,5 oranında artarak 89,6 değerini aldı.

Alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi alt endeksi Eylül ayında 69,9 iken Ekim ayında yüzde 0,2 oranında azalarak 69,8 değerini aldı.

Gelecek 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksi Eylül ayında 96,6 iken Ekim ayında yüzde 1,2 oranında artarak 97,8 değerini aldı.

Gelecek 3 aylık dönemde satış fiyatları beklentisi alt endeksi Eylül ayında 111,1 iken Ekim ayında yüzde 7,1 oranında artarak 119,1 değerini aldı.

Mevcut kaynaklarında bir değişiklik yapmadan, talep artışı karşısında girişimlerin faaliyetlerini arttırabilme durumları; arttırabilme durumuna sahip girişim oranı yüzde 58,2, arttırabilme durumuna sahip olmayan girişim oranı yüzde 41,8, ortalama arttırılabilecek oran ise yüzde 22 oldu.

İnşaat sektöründe Ekim ayında girişimlerin yüzde 35,2'si faaliyetleri kısıtlayan herhangi bir faktörün olmadığını belirtti. İnşaat sektöründe faaliyetleri kısıtlayan temel faktörlerden; "finansman sorunları" Eylül ayında yüzde 39,3 iken Ekim ayında yüzde 42,4, "talep yetersizliği" Eylül ayında yüzde 32,8 iken Ekim ayında yüzde 30,2 ve "diğer faktörler" Eylül ayında yüzde 17,0 iken Ekim ayında yüzde 16,2 oldu.

Alt endekslerden satış fiyatları beklentisinin yüzde 7 artması konut fiyatlarının önümüzdeki üç ay içinde artabileceğini gösteriyor. Burada göze çarpan husus alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinin azalmış olması. Çünkü bu iki alt endeks genelde aynı doğrultuda hareket eder. Siparişler azalmasına rağmen fiyatların artacağı tahmin ediliyorsa demek ki talepten ziyade, kur nedeniyle artan maliyetler konut fiyatlarını yukarıya çekecek.