İnşaat Sektörü Güven Endeksi Yüzde 3 Arttı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) sektörel güven endekslerini açıkladı. Verilere göre; Mayıs ayında hizmet sektörü güven endeksi yüzde 1,1, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 2,1 azaldı. Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi ise bir önceki ayda 77,3 iken, Mayıs ayında yüzde 3 oranında artarak 79,6 değerini aldı.
Hatırlanacağı üzere 2020 Haziran ayında konut kredi faiz oranları 0,64'e kadar gerilemiş ve konut satışları Temmuz ayında rekor kırmıştı. Konut sektörünün canlandığı o dönemde inşaat sektörü güven endeksi iyimserliği gösteren 100 eşik değerine oldukça yaklaşmış ve 99,3’e kadar çıkmıştı. Bu olumlu tablo Ağustos ayından itibaren tersine döndü. Son 9 aydır gerileyen inşaat sektörü güven endeksi uzun bir aradan sonra Mayıs ayında yükseldi.
Büyük bir bölümü tam kapanmayla geçen Mayıs ayında inşaat sektörüne olumlu katkı sağlayacak önemli bir gelişme yaşanmadığı için bu artış dikkat çekiyor. Başta demir olmak üzere ham madde fiyatları dünya genelinde artıyorken, döviz kurlarında hafif bir yükseliş gözlemleniyor. Buna ilaveten faiz oranlarında da bir düşüş gerçekleşmedi.
İnşaat maliyet endeksi Mart ayında bir önceki aya göre yıllık yüzde 31,97, aylık yüzde 3,44 oranında yükselmişti. Konut fiyatları da benzer oranlarda arttı ancak konut talebinin daha çok ikinci el piyasasında gerçekleştiğini görüyoruz. Bu da inşaat sektörüne pek bir katkı sağlamıyor.
Endeksin artmasına neden olan alt endekslere bakıldığında; gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksi yüzde 6,3 artarak 84,7, gelecek 3 aylık dönemde satış fiyatları beklentisi alt endeksi ise Nisan ayında 110,2 iken, Mayıs ayında yüzde 1,8 oranında artarak 112,2 değerini aldı.
Mayıs ayında gerileyen alt endeksler ise; yüzde 0,5 azalarak 74,5’e düşen alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve yüzde 2,6 oranında azalarak 86 değerini alan son 3 aylık dönemde inşaat faaliyetleri alt endeksi oldu.
Alt endekslerde dikkat çeken artış gelecek 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisinde gerçekleşmiş. Yüzde 6,3’lük bu artış sektörün önümüzdeki dönemde büyüyeceğine işaret ediyor. Belki kısa vadede değil ama orta ve uzun dönem için sektörü canlandıracak bazı değişimler söz konusu olabilir.
Bilindiği üzere pandemi sürecinde pek çok işletme zorunlu olarak uzaktan çalışma modeline geçmişti. Maliyetleri düşüren ve verimliliği arttıran bu sistemin salgın bittikten sonra da devam edeceği öngörülüyor. Bu durum, daha büyük ve daha çok oda sayısına sahip konut ihtiyacını doğuracaktır. Bu talebe yönelik yeni projelerde artış görülebilir.
Geçen Ocak ayında deprem riski taşıyan hasarlı binalarla ilgili bir çalışma başlatılmıştı. Yapılan açıklamaya göre bu nitelikte olan konutlar kiraya verilemeyecekti. Düzenlemenin kapsamı genişletilirse özellikle İstanbul gibi deprem kuşağında yer alan şehirlerde kentsel dönüşüm büyük ölçüde hızlanabilir.