Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.96
Gram Altın
2435.01
BIST 100
9805.3
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

02 Nisan 2023

​İngiltere ve Hintli Müslümanlar

2023 Ramazan ayı İslam dünyasında bereketli bir hava oluşturuyor en azından biz Müslümanlar için öyle görünüyor. Her yerde kakılmış itilmiş Müslümanların ramazan hürmetine kendilerine gelmeleri de söz konusu...

Ramazan'ın gelişi, İngiltere'de özellikle Londra'da bazı ilginç etkinlikler ile kutlandı.

Londra Belediye Başkanı Sadık Khan’ın katıldığı bir törende Londra'nın en önemli caddesi Covantry Caddesi, 30.000 ampulden oluşan Ramazan Işıkları konsepti ile aydınlatıldı.

Londra'da ünlü Laicester meydanına yakın Covantry Caddesi’nde İngilizce olarak mutlu ramazanlar yazılması sadece Londra'daki Müslümanlar değil Bütün Dünya Müslümanları arasında bir mutluluk yarattığını söyleyebiliriz.

Dünyanın kalbi Londra'da yaşanan bu mutlu olayın kahramanları kâr amacı gütmeyen İslami vakıflar ve teşkilatlardı.

Ramazan'la beraber Londra'da bu güzel olayın Almanya'da, Hollanda'da ve diğer Avrupa ülkelerinde de yaşanmasını temenni ederiz. Müslümanlar, aslında gittiği mekânlara güzellik katan estetik katan, mutluluk katan bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.

Londra'daki bu güzel tablonun Ramazan'la bütünleşmesi ile birlikte Müslümanları sevindiren bir diğer tablo ise İngiltere'nin Birleşik krallığın bir parçası olan İskoçya'nın yeni başbakanının da Müslüman oluşuydu. Bu durum İskoçya tarihinde bir ilkti ve ilk defa Müslüman bir başbakan Hamza Yusuf, İskoçya başbakanlık konutunda iftar sonrası cemaatle namaz kılmıştı.

İskoçya başbakanı Hamza Yusuf, bu fotoğrafı sosyal medya hesabında paylaşmış ve dünya Müslümanlarına armağan etmişti. Tabii Hamza Yusuf'un başbakan olmadan önce yaptığı bazı açıklamaları özellikle Müslümanlar açısından ve toplumun geleceği açısından bir tedirginlik uyandırmıştı. Şimdi icraat zamanı ve oradaki Müslümanlar Hamza Yusuf'un yapacağı icraatlarına bakarak bir kanaat oluşturacaklardır.

İngiltere’nin geçen yıl seçilen yeni başbakanı da Hindistan’dan İngiltere’ye göçmüş bir ailedendir. Bu bilgi doğrultusunda Avrupa’da özellikle İngiltere’de yeni bir konsept oluşuyor diyebiliriz. Gerek Londra belediye başkanı ve gerek İskoçya başbakanı ve Gerekse de İngiltere başbakanının dedeleri İngiltere'ye gelirken kendi ülkelerinde tek bir devlet vardı. O da 1947’te bağımsızlığını yeni yeni kazanan Hindistan’dı. Pakistan, aynı yıl Hindistan’dan bağımsız oluyor. Batı ve Doğu Pakistan oluyor. Daha sonra da Doğu Pakistan Bangladeş adıyla Pakistan’dan bağımsızlığını kazanıyor.

İngilizler 1858'den 1947'ye kadar Hindistan'ı işgal etmişlerdi. Oradan çıkarken de İngiliz anahtarı gibi Hindistan'ı önce ikiye sonra üçe böldüler. Hindistan'ı silahsız bir şekilde İngiltere'den kurtaran Gandi ne yazık ki ülkesinin bölünmesine engel olamamıştı. Gandi, Pakistan bağımsızlık hareketinin lideri Muhammed Ali Cinnah’a şunu söylemişti.Ne olur Hindistan'ı bölme, böleceksen gel beni parçala, demişti. Hâlbuki Hindistan Pakistan ve Bangladeş'in yerine birleşik bir Hindistan olsaydı bugün burası büyük bir İslam devletine dönüşecekti.

İngilizler, büyük bir coğrafyaya hükmeden Osmanlı’yı ve İran’ı ( O zamanlar Afganistan, Tacikistan ve bugünkü İran tek bir devlet idi.) parçalara ayırdıktan sonra aynı süreci Hindistan’da da yaparak dünya Müslümanlarını parçalayıp kendine hizmetçi yapmıştı.

İngiltere, Hint alt kıtasında insanları önce katlettiler, sonra Hint kumaşı yerine İngiliz kumaşı yayılsın diye yüzlerce Hintli terzinin kolunu kestiler. O da yetmezmiş gibi Hintlileri kıtadan kıtaya kendilerine asker yaparak gezdirdiler. Hani Çanakkale savaşında M. Akif, İngiliz askerlerine diyordu ya

“Kimi Hindu, kimi yamyam, kimi bilmem ne bela”

Şimdi İngiltere’de gerek Hintlilerin ve gerekse de Hintli Müslümanların yönetime talip olması bir İngiliz oyunu olabilir. Kanaatimce buradaki Hintliler, iğnesi çıkarılmış bal arıları gibi İngilizlere hizmet etmeye başlayacaktır. Yine de İslamî unsurları İngiltere’de yaşatmaları bizim için sevindiricidir.