Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

04 Haziran 2022

INCSOS VII Karabağ

Kendi öz vatanımızda, evimizdeyiz gibi bir his ile Bakü’deyiz. Kardeşliğin o sıcacık samimiyetiyle Bakü bizi kucaklıyor. INCSOS VII Karabağ Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi için buradayız.

Bakü, “rüzgarlar şehri” olarak anılıyor. Hazar Denizi’nin esintisi, ılıman iklimi ve şehrin muntazam caddelerine yansıyan estetik . Burası bir zamanlar Rus esaretinde olan ama şimdi hürriyetin sağladığı güzellikle hayatın cıvıl cıvıl aktığı bir şehir. Onlarca ülkeden Bakü’ye gelen akademisyen, yönetici ve siyasetçiler göz alıcı gelişmişlik karşısında şaşkın. Hayranlığımızı gizleyemiyoruz.

Daha önce Malaga, Kudüs, Buhara, Romanya, Üsküp ve Ankara’da yapılmış olan INCSOS, kültürel kod niteliği taşıyan şehir ve ülkelerde düzenli olarak yapılmaktaydı. 2-3-4 Haziran 2022 tarihlerinde INCSOS VII Karabağ ismiyle Bakü’de gerçekleşiyor.

Azerbaycan SSCB yıkıldıktan sonra 1991 yılında tam bağımsızlığına kavuşmuştu. 2003 yılında Haydar Aliyev’in vefatı ile göreve gelen İlham Aliyev hâlen Cumhurbaşkanlığını sürdürüyor. Bakü, 3 milyona yaklaşan nüfusu ile tüm ülkenin üçte birine ev sahipliği yapıyor.

“Tek millet iki devlet” sözünün doğruluğunu burada yaşıyoruz. Nereye gitsek bize “öz kardeşimizsiniz” diyorlar. Taksi parasını zorla veriyoruz, rakam telaffuz etmiyorlar.

Bakü’de ‘’İçeri Şehir”, “Şirvanşahlar Sarayı” ve ”Kız Kalesi”ni görmek gerek. Mutfakları Türkiye ile benzer. Dili söylemeye lüzum yok. Türkçemizin en samimî şivesi Azeri Türkçesi. Gönlümüz bir. Ortak edebiyatımız, müziğimiz bizi ayrılmaz bir millet yapmış. Sürekli ifade ettiğimiz “gönül coğrafyası” kavramının ne olduğunu burada daha iyi anlıyoruz.

INCSOS VII, TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP ve Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi Başkanı Prof. Dr. Sahibe GAFAROVA’nın himayelerinde Uluslararası Balkan Üniversitesi Skopje/MAKEDONYA ve Azerbaycan ADA Üniversitesi iş birliği ile gerçekleşiyor. Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı ve Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Dursun Erdem’in INCSOS’a dair sözleri çok kıymetli: “İki Devlet, Bir Millet” düsturu ile hareket ederek, Azerbaycan akademik camiası ile Türkiye’deki akademisyenleri bir araya getirerek kardeşliğimizi sosyal bilimlerin her alanında daha ileri seviyeye taşımak temel hedefimizdir.”

Gayretini her zaman takdir ettiğimiz bir akademisyen M. Dursun Erdem. Bin kişilik kongre katılımcısının dilinde, gönlünde Karabağ, Şuşa ve Azerbaycan var. Millet olma şuurunu ve kardeşlik bağlarını güçlendiren INCSOS VII ile Bakü’de tüm katılımcılar çok keyifli ve verimli günler geçiriyor. Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi Başkanı Prof. Dr. Sahibe GAFAROVA, kongre açılışında yaptığı konuşmada, Azerbaycan’ın vatan savunmasında Türkiye’nin desteğini dile getirerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti. Kongrenin başta Karabağ olmak üzere bölgeye dair önemli konuları gündeme getireceğini ve Azerbaycan- Türkiye kardeşliğinin güçleneceğini ifade etti. Kongrenin Bakü’de gerçeklemesini sağlayan TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un şu sözlerini buraya alıyorum: “Kongreyi 2020 yılında düşünmüştük. Azerbaycan’ın haklı davasının duyurulmasını istiyoruz. 20 farklı ülke, toplamda 100 üniversite var. 3000 tebliğ başvurusu yapıldı ve 741 tebliğ kabul edildi.”

Burada birçok dost ile beraberiz. Üç gün sürecek olan “INCSOS VII Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi”nde Karabağ ve Şuşa’da da özel oturumlar yapılacak. INCSOS VII, yeni ufuklar açmaya devam ediyor. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.