Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

07 Ekim 2015

İLİMLE MEŞGUL OLUN!

Ebu Bekre'den:

u2013 Ya alim (öğretmen) ol.

Ya öğrenci ol.

Ya (öğretmen ile öğrencinin çalışmalarını izleyen ve) dinleyen ol.

Veyahutta ilimle meşgul olanları (öğretmeni ve öğrenciyi) sevenlerden ol.

(İbn-i Adiyy; Taberani; Beyhaki; Ramuzu'l-Ehadis)

* * *

Hadiste, hayırlı bir insan olmanın, Allah'ın sevdiği bir kul haline gelmenin formülü ortaya konmaktadır.

Buna göre:

İnsan ya alim olmalıdır. Yani kendini ilim yolunda ilerlemeye adamalı, doğru ve faydalı bilgilerle kendini geliştirmeli, öğrendiği bilgileri iyice özümseyip başkalarına da öğreten yani öğretmen konumuna gelmelidir.

Alim ve öğretmen olma çabası ve yeteneği olmayan bir insan, asla ilim öğrenmekten vazgeçmemelidir. Öğrenci olmaya talip olmalıdır. Kitap okuyarak, alim ve öğretmenleri dinleyerek bilgisini, görgüsünü, kültürünü sürekli geliştirmelidir.

Öğrenci olmak da bir çaba, emek ve zaman gerektiren faaliyettir. Buna imkan bulamayan kimse, yine de ilimden kopmamalıdır. Mümkün oldukça ilmi çalışmaları izleyen, ilmi konuşmaları dinleyen, ilmi sohbetlere katılarak duydukları hakikatlerle kendini geliştirmeye çalışan bir insan olmalıdır.

İlim dinlemeye, bilgi edinmeye bile vakit ayıramayan kimseye, geride yapacak tek şey kalmaktadır. O da ilimle meşgul olanları sevmek, bu faaliyetin içinde olanlara maddeten destek olmak, öğrencilere burs vererek ilmin yüksek şerefinden ve insana kazandırdığı üstünlük ve hayırlılık payesinden nasibini almaktır.

İlme olan sevgisi ve desteği kadar insan, ilmin yüksek faziletinden hissesini alır.