Dolar (USD)
32.51
Euro (EUR)
34.92
Gram Altın
2430.96
BIST 100
9791.33
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

20 Ekim 2014

İLİMDE GÖSTERİLEN CÖMERTLİKTİR

Enes bin Malik'den:

u2013 Benden sonra, insanların en cömert olanı, Allah'ın kendisine ilim verip de, bu ilmi (insanların faydalanması için) yayan kimsedir.

(Ebu Ya'la, Müsned; Camiussagu00eer, 2860)

* * *

İlmini insanların faydalanması için kullanan kimsenin bu davranışı, makbul bir cömertlik olarak nitelendirilmektedir. Anlaşılan o ki, cömertlik, sadece maldan vermekle ilgili bir olay değildir.

Her insan kendinde olan bir meziyet ve yeteneği, menfaat beklemeden, halka hizmet yolunda kullanabilir. Bu da bir tür cömertliktir.

İlim sahibi için de, bu anlamda cömertlik söz konusudur.

* * *

İlimdeki cömertliğin, cömertliklerin en üstünü ve en faziletlisi olması, ilimden insanların gördüğü faydanın, çoğu kere, maldan, mülkten gördükleri faydadan daha ileri ve daha fazla olmasından kaynaklanmaktadır.

Para ile yapılan bir iyilik, kişiye geçici bir rahatlama verebilir. Ama, maddi veya manevi bir sıkıntıyı ve açmazı, öğütlerle, faydalı bilgilerle, insanlara akıl vererek ve yol göstererek gidermek; daha kalıcı, daha uzun vadeli faydalar sağlar.

Bu sebeple, bilgisini ve tecrübelerini maddi çıkarlara alet etmeyen; insanların yararlanması için, hiçbir menfaat gözetmeden, karşılık beklemeden halka sunan ilim adamları, Peygamberimizin bu cömertlik övgüsünü haketmiş ve takdirini kazanmıştır.

İlimde cömertliğe bazı misaller:

Bir doktor, sahip olduğu doktorluk bilgisini fakirlerden, bilgisine başvuranlardan, eş ve dostundan esirgememesi, ücretsiz sağlık taraması faaliyetlerine katılması, zor durumda olan herkesin yardımına koşması; onun uzun çabalar sonucu elde ettiği doktorluk ilminden cömertlik yapması ve bilgisinden sadaka vermesi anlamına gelir. Bu, Allah katında son derece sevaplı ve faziletli bir davranıştır.

Bir memurun, bir yöneticinin, bir güvenlik görevlisinin sahip olduğu yetki ve nüfuzunu, bilgisini ve becerisini, insanların faydası için kullanmaktan geri durmaması da, bir çeşit cömertliktir.