Dolar (USD)
32.45
Euro (EUR)
34.75
Gram Altın
2420.27
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

09 Ekim 2021

​İletişim ihmale gelmez

Bir reklamcı dostumuz, AK Parti’den seçilmiş İstanbul’un ilçe belediyesine tanıtım filmi yaptı, ödemesini tam bir yıl sonra alabildi. Bir başka reklamcı Tekirdağ’ın CHP’li bir ilçe belediyesine benzer bir iş yaptı, yarısını peşin, kalanını bir yıla yayılan taksitler şeklinde yalvar yakar alabildi. Bunlar sıradan örnekler.

Siyasi partiler ve mahalli yönetimler iş yaptırıyorlar ödemesi akıllarına bile gelmiyor. Partilere iş yapıp, organizasyonlarını düzenleyip aylardır bir kuruş alamayan onlarca şirket var. Tanıtım ve reklam işi ile uğraşan birçok verimli beyin sırf bu yüzden tasını tarağını toplayıp kendisini başka işlere verdi, veriyor.

AK Parti 20 yıldır devleti yönetiyor. Üç yıl önce de muhalefet önemli sayıda büyük şehirde yönetici konumuna geldi. Yönetimde en büyük sıkıntı dürüst ve işinin ehli yönetici bulmakta. AK Parti’de geçtiğimiz yıl teşkilatın yüzde 70’i yenilendi. Şimdi de 81 il ve 973 ilçede 93 bin parti yöneticisine eğitim verilecek. Öncelik iletişim ve liderlik eğitiminde. Siyasi makamlarda ve mahalli yönetimlerde görev alacaklara eğitim verilmesi önemli ancak işin sırrı adam seçerken dürüst ve becerikli olanları bulabilmekte.

***

Refah Partisi, 1994 yılı mahalli seçimlerinde büyük başarı elde etmişti. Seçilen belediye başkanlarının çalışmaları daha sonra Necmettin Erbakan’a başbakanlık yolunu açtı. AK Parti’nin 2002 yılında tek başına iktidara gelmesinde de vatandaşa yönelik hizmetin, hakka dayalı, hukuka riayet eden hassas çalışmaların payı büyüktü.

1994 yılında seçilen belediye başkanı ve meclis üyeleri laçkalaşmış sisteme uymuyor, alışkanlıkları değiştirerek sistemi kendi inandıkları hak/hukuk/ dürüstlük normlarına uyduruyorlardı. Fakat şimdi öyle değil, iktidar ve muhalefetin mevcut yöneticileri çalışanın hakkına öncelik vermiyor. İyi hatırlıyorum. 1994 yılında İstanbul ilçe belediye başkanlarından biri medya mensuplarını davet edip şunları anlatmıştı:

“Alım dosyalarını inceledim. Kayda giren fiyatların piyasanın en az iki katı olduğunu görünce belediyeye mal veren şirket yöneticilerini davet edip neden böyle olduğunu sordum. Verdikleri cevap olayı açıklıyordu. İki yıldan önce ödeme alamıyorlarmış. Fiyatları piyasa rakamlarına indirin ödemenizi hemen yapayım dedim, hepsi kabul etti.”

***

Tanıtım sihirli bir kelime. Yaptığınız işi iyi anlatamazsanız, dünyanın en değerli işini yapıyor olsanız bile taraftar bulamazsınız. İster on binlerce kilometre bölünmüş yol yapın, isterseniz binlerce kilometre otoyol ve viyadük döşeyin. Boğazın altından tüneller, üstünden köprüler geçirin. Bunların önemini anlatamıyorsanız milletin desteğini arkanızda göremezsiniz. Vatandaş arabasına atladığı gibi 3 saatte İstanbul’dan İzmir’e ulaşıyor ama sanki bu yol 40 yıl önce yapılmış gibi hissediyorsa bu işte bir yanlışlık var demektir.

İletişimcilere değer vermek için ekstra bir uğraşa gerek yok, yapılan işin karşılığının zamanında verilmesi yeterli. Kamuoyunda kabul görmüş iletişimciler bile bu konuda dertli. Ödemelerin zamanında yapılması için en tepeden talimat geliyor, aşağılara indikçe yankısını kaybediyorsa iletişimde kopukluk var demektir.

Bir milyon konut üretip, 600 baraj yapıyorsan; şehirleri dev stadyumlar, hastane kompleksleri ile süslüyor; nükleer enerji santrali inşa edip, uzaya bir Türk’ü göndermeye hazırlanıyorsan, pandemide bile etkili bir kriz yönetimini uyguluyor ama iletişimcilere gelince “Bugün git, yarın gel” taktiğini uyguluyorsan, sonuç almak mümkün değil.

Recep Tayyip Erdoğan’ın, tek adam olmadığı, güçlü bir ekip çalışması yaptığı anlatılamıyorsa, “tek adam” diye tutturanlar etkili iletişimle zihinlerde yer ediyorsa, yıllardır sana oy vermiş kesimler bile dönüp olmadık sebeplerden dolayı eleştirmeye başlar. Yeni Erol Olçok’lar bulmak kolay değil. Ancak iyi kötü iş yapanları da küstürmemek lazım. Lider, etkili iletişimle güveni sağlayandır.