Dolar (USD)
32.60
Euro (EUR)
34.80
Gram Altın
2491.69
BIST 100
9470.92
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 Ağustos 2021

​İktidar gitsin ahlakı

Bu hükumet, çok yanlış yapıyor, çok zarar veriyor. Derhal gitmeli, yerine yenisi gelmeli. Onlar, gitmezse biteriz, batarız. Bu hükumet, bu işi böyle sürdüremez. Eğer istifasını vermiyorsa öyle ya da böyle bir şekilde yerine yenisi gelmeli.

Peki, yerine kim gelmeli? Siz mi yoksa başkaları mı? Gitsin denilen iktidarın zihniyeti, planı programı ne, sizinki ne? Sonrasında ise ülkede ne olacak, ülkeyi neler bekliyor?

“Bilmiyoruz. Biz gelmesek de olabilir. Önce hükumeti bir yıkalım da gitsinler de sonrasına, sonra bakarız.”

Siyaset; insan ve kâinat arasındaki bağın, ilişkinin içinde yer alan tüm meseleleri, kendi kapsamına almış bir alandır. Dolayısıyla çok çeşitli bu konular, bizzat uğraşıdır. Bu kadar çok çeşitlilik ve miktar içinde siyasetçi, her daim çağı ve günceli takip ederek iyi bir siyasi ahlak oluşturmalıdır. Siyasetçi, ister istemez bu kadar iş, uğraş çeşitliliğinde iyi ve güzel ahlakı önceleyecek, kendine, çevresine, milletine, tabiata ve diğer ülkelere ahlak timsali olacaktır.

İktidar ve muhalefet, önemsenmesi gereken unsurlardandır. Ahlak, iyi ve güzel ahlak zaten önemsenmeli, siyaset de siyasetçi de iyi ve güzel ahlakı hem önemsemeli hem de öncelemeli. Bu durumun aksi düşünülmemelidir. İyi ve güzel bir ahlak, bir akıl ve bir ilim içerisindeki siyaset ve siyasetçi kendi ülkesini kurtardığı gibi dünyayı da kurtarabilir. Zaten siyasetçilerin icradaki başarı ve kuvveti de siyasi ahlakları kadardır.

Dünya üzerindeki siyaset, iktidar ve muhalefet ilişkileri, mücadele ve çatışmaları sadece dünün değil hem bugünün hem de geleceğin meselesidir. Bu makalenin yazıldığı dönemde, belli bir iktidar ve muhalefet partileri vardı. Bunları kast ederek yazmamız, elbette düşünülmemelidir. İlerleyen yıllarda, kim bilir hangi iktidar, hangi muhalefet partileri onların yerini alacaktır?

İktidar muhalefet ilişkisi ahlakı, iktidara gelmek üzerine değil birilerinin iktidardan gitmesi söylemi temelinde yapılıyor. Oysa bu türden bir ahlak ve söylem, ne tabiat fıtratına ne akla ne de ilim irfana uygun görünmüyor. Siyasi ahlak, birilerinin iktidardan gitmesi için değil kendilerinin iktidara gelmesi üzerine olmalıdır. İktidarın gitmesi üzerine kurgulanan her ahlak ve söylem, en basit tabiri ile bu ahlak ve söylemi gerçekleştirenlerin siyasi beceriksizliğini gösterir. Çünkü siyasetin bir taşıyıcı sistemi vardır ve bu taşıyıcı sistem, doğrudan doğruya seçmen kabulü ve beğenisidir. Bu ahlaktaki siyasetçiler, seçmen kabul ve beğenisini kazanamamış, iktidar olamamış demektir.

İktidar gitsin, yerine kim gelirse gelsin,.. önce iktidar gitsin de sonrasına sonra bakarız anlayışı çok yanlış bir anlayış. Birileri gittiği için siz gelmiyorsunuz, siz geldiğiniz için birileri gidiyor. Eğer sizin siyasi hayatınızda, “ben gelmeliyim” hedefi yoksa “iktidar gitsin” hedefi var demektir. Bu durum belki yakın bir gelecekte fayda sağlayabilir.

Ancak sonsuza kadar sürecek bir iktidar hiç mümkün olamayacaktır. Çünkü her iktidar gelip geçicidir ve eninde sonunda vadesini tamamlayacaktır. Çünkü siz, “ben geleyim” demiyorsanız kendinize, plan ve programınıza güvenmiyorsunuz demektir. Çünkü siz, “iktidar gitsin” diyerek, “ben gelmeliyim” ve siyasetteki en doğru şey olan “iyiyi yapma” iddianızın olmadığını ilan ediyorsunuz demektir.

Dolayısıyla siz siyasi hayatınızda “aman ne olursa olsun gitsinler değil tüm ülke için gerekirse kendimi feda eder sadece iyi ahlak ve iyi işler olsun diye çaba gösteririm” diyorsanız hem kendinize hem ülkenize kazandırırsınız. Ancak böyle değil tam tersini yaparak hem ülkenize hem de dünyaya kaybettirirsiniz.

Belki de böyle bir durumda siyasetçilerdeki siyasi ahlak ve söylemin gelişmesi adına yapılabilecek en doğru seçmen tercihi, ahlak ve söylemini iyileştirmeyen siyasetçiyi ömür boyu siyasetten uzaklaştırmaktır.