Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
22 Eylül 2013

İkinci Fakülteler

Bugünlerde gazete ve televizyonlarda gördüğümüz "ikinci fakülte"leri kastetmiyorum. Bahsedeceğim "ikinci fakülte"ler, hakikaten devam edildiğinde müdavimlerini besleyen ve onlara adeta ikinci bir fakülte birikimi kazandıran vakıf ve derneklerdir. 1980'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ne girdiğimde o zaman hocalarımız bize, "Çocuklar, fakülteye devam ettiğiniz gibi bazı kültür sanat mahfillerine de gidin, sohbetleri dinleyin, kendinizi oralarda da yetiştirin." tavsiyesinde bulunmuşlardı. Türk Edebiyatı Vakfı'nın Cağaloğlu Yeşilay İşhanı'ndaki ilk sohbetine katıldığımda bana ve fakülteden gelen diğer arkadaşlarıma merhum Ahmet Kabaklı Hoca şöyle hitap etmişti: "Çocuklar vakfımıza her zaman gelin, biz size fakülteleriniz gibi diploma veremiyoruz, ama düzenli devam ettiğinizde adeta ikinci fakülteyi de bitirmiş olacaksınız." O gün bugündür bu ikinci fakültelerin müdavimiyim. Üniversitelerin açıldığı bugünlerde genç kardeşlerimizin devam edebileceği bazı kültür sanat mahfillerinden, yani 'ikinci fakülteler'den alfabetik sırayla ve kısaca bahsetmek istiyorum. Bu vakıf ve derneklerin internet sitelerinde ayrıntılı bilgi var. En iyisi bu kuruluşların yöneticilerini ziyaret edip teferruatlı bilgi almak.

Altay Vakfı: Merkezi Ankara'dadır. İlmu00ee sempozyum ve paneller yapılıyor.

Araştırma ve Kültür Vakfı:Merkezi Fatih'tedir. Öğrencilere yönelik seminer, kurs ve toplantılar düzenleniyor, kültürel hizmetler sürdürülüyor.

Avrasya Bir Vakfı:Merkezi Küçükçekmece'de. Cumartesi toplantıları var.

Birlik Vakfı:Türkiye'nin en köklü müesseselerinden biridir. Merkezi Çemberlitaş'ta Atikalipaşa Medresesi'ndedir. Cumartesi sohbetleri bulunuyor. Ayrıca muhtelif kurslar ve burslar veriliyor.

Boğaziçi Yöneticileri Vakfı:Boğaziçi Üniversitesi'nde okuyan öğrencilerin kültürel çalışmalarıyla ilgili hizmetleri var.

Cenan Vakfı: Kültür ve sanat faaliyetleri ile tanınıyor. Merkezi Fatih.

Çamlıca Vakfı:Üniversite öğrencilerine burs sağlayan vakfın merkezi Eyüp.

Divan Edebiyatı Vakfı:Merkezi Üsküdar. Seminer ve toplantılar düzenleniyor.

Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği:Merkezi Cağaloğlu'ndadır. Beş yıldan beri "Babıali Sohbetleri" aralıksız sürdürülüyor. Bir çok kuruluşla müşterek faaliyetleri bulunuyor. Sanatalemi.net, medeniyetimiz.com ve bizimsemaver adlı siteleri var. ESKADER Ödülleri, beş yıldır veriliyor.

Ensar Vakfı: Öğrencilere burs veriliyor, kültür faaliyetleri ve neşriyatı var. Merkezi Süleymaniye.

Hanımlar Kültür Derneği:Özellikle hanımlar ve genç kızlar için düzenlenen kültür, ilim, sanat sohbetleri ve kursları bulunuyor.

İbnülemin Mahmut Kemal İnal Vakfı:Öğrencilerin barınma meselesini çözüyor, burs veriyor. Merkezi Mercan.

İhlas Vakfı: Öğrencilerin kalabileceği yurtlar bulunuyor.

İlim Yayma Vakfı:Öğrencilerin yurt, burs ve kültür faaliyetleriyle ilgili çalışmaları bulunuyor. Merkezi Vefa'dadır.

İlk Tohum Derneği: Gezi vetoplantı düzenleniyor, dergi çıkarılıyor, burs veriliyor.

İstanbul İlim ve Kültür Vakfı:Öğrencilerin barınma ihtiyaçlarını karşılıyor. Kültürel çalışmalara da yöneldi.

İstanbul Edebiyatçılar Derneği: Edebiyat Fakültesi mezunlarının kurduğu dernek. Süleymaniye'de toplantılar düzenleniyor.

Klasik Türk Sanatları Vakfı:Üsküdar Doğancılar'daki vakıfta, klasik Türk İslam sanatları öğretiliyor, sergiler ve toplantılar düzenleniyor.

Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı:Türkiye'nin en köklü müesseselerindendir. Çemberlitaş'ta Köprülü Medresesi'nde hizmet veriyor. Cumartesi Sohbetleri var. Beş ayrı dalda kurslarla ve mühim eserlerin neşriyle irfanımıza hizmet ediliyor. Kubbealtı Akademi Mecmuası 42 yıldan beri yayımlanıyor.

Kültür Ocağı Vakfı:Süleymaniye'deki merkezinde öğrencilere burs ve barınma sağlamıyor, düzenli toplantılar ve seminerler tertip ediliyor.

Suffa Vakfı:Bazı semtlerde "Al Götür Oku Getir" gibi herkese açık güzel kütüphaneler kurdu. Dinu00ee konularla ilgili sohbetler yapılmaktadır.

Tarih Kültür ve Araştırma Derneği:Seminerler, kurslar ve toplantılar düzenleniyor, geziler yapılıyor. Merkezi Mecidiyeköy'dedir.

Türk Edebiyatı Vakfı: Vakfın merkezi Sultanahmet'tedir. Aylık Türk Edebiyatı dergisi 1972'den beri yayımlanıyor. Yayıncılık yapılıyor. Yıllardan beri "Çarşamba Sohbetleri" aralıksız devam ediyor.

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği: Merkezi Eyüp'tedir. Şubeleri açılıyor. Haftalık sohbetleri ve aynı isimde bir dergisi var.

Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği:Merkezi Ankara'da. Bazı kültür ve edebiyat faaliyetlerini gerçekleştiriyor.

Türk Kültürüne Hizmet Vakfı:Sultanahmet'teki Caferağa Medresesi'nde yıllardan beri klasik sanatlarımızla ilgili kurslar düzenliyor.

Türkiye Milli Kültür Vakfı:Ülkemizin en köklü vakıflarından biridir. Merkezi Eyüp'tedir. Gençlerimize burs veriliyor.

Türk Musiki Vakfı:Sempozyumlarla adını duyurdu. Kültür Konseyi ile birlikte Sepetçiler Kasrı'nda konserler düzenleniyor.

Türkiye Yazarlar Birliği:Merkezi Ankara'dadır. Türkiye genelinde bazı şubeleri var. Kültür sanat faaliyetleri mevcut.

Türkocağı: Merkezi Ankara'da. İstanbul şubesiDivanyolu'ndadır. Cuma Sohbetleri var.

Türk Petrol Vakfı:Öğrencilere yıllardan beri burs veriliyor.