Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2498.93
BIST 100
9688.67
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

15 Aralık 2019

İki tane farklı Distopik roman

DİSTOPİK Roman nedir?

Distopya veya distopik, gelecekte yaşanması muhtemel en kötü olayların işlendiği roman türüdür. Büyük bir felaketten kurtulan insanoğlunun, robotlar ve bilgisayarların tahakkümü altına girmesi sonrası yaşanan gelişmeleri ele alır.

MAVİ YILDIZ: Dilge Gürey’in, Altın Kitaplar’dan çıkan bu kitabı, dünyaya çarpacak olan bir yıldızın çıkarabileceği felaketin önlenmesini anlatıyor. Dünyanın büyük oranda yok olduğu yıllarda, Siyonist teşkilatına benzer bir oluşumun tüm üyelerini Mars’a gönderip onlardan kurtulmak ister. Çünkü bu teşkilat, hastalık icat etmekte, sonra da devasını istediği insanlara vermektedir. Ama evdeki hesap çarşıya uymaz. Tüm olan biteni yönetsin diye ürettikleri Başrobot’a birileri vicdan (!) yükler gizlice ve her şey alt üst olur.

SON KOLEKSİYONCU: Almila Aydın’ın Altın Kitaplar’dan çıkan güzel kapaklı eseri, dünyanın büyük bir yıkıma uğramasının ardından, dünyayı yönetenlerin, kitapları yasaklaması konusunu işlemiş. Çocuklar, kitap nedir bilemez hale gelmiş. Ancak bir Koleksiyoncu dünyanın neresinde kitap varsa onları toplamış ve bir adada saklamış. Bir gün adadan dünya denize üç kitap atılmış. Bu kitaplar 3 ayrı çocuğun eline geçince; düşünceler, hayaller değişmeye başlar. Bu üç çocuk her türlü tehlikeyi göze alarak, insanların yeniden kitaplarla haşır neşir olması için ne gerekiyorsa yapar ve başarırlar.

Çocuk kitapları

Bu hafta Altın Kitaplar’dan gelen çocuk kitaplarırın okuma vaktiydi… Daha da başucumda 3-4 tane var… Onları da önümüzdeki haftalarda sizinle tanıştıracağım.

ŞAGALİ’NİN DÜŞLERİ… Asuman Portakal, Rus asıllı Fransız Ressam Marc Chagall’ın 6 resminden yola çıkarak 6 farklı öykü yazmış… Zipi ile Şagali, Kırmızı Horoz, Mavi Kanatlı Saat, Yeşil Püskülüm, Mor Palto, Tropezci Sera…

ALİŞ’İN GÖZLÜĞÜ VE ALİŞİN ÖFKESİ… Şeyma Ayık’ın yazdığı Alişin Gözlüğü, Aliş isimli bir çocuğun, kendisine doktor tarafından verilen bir gözlüğü kullanmadan, arkadaşlarıyla oyun oynamaya çıkması ve ormanda kaybolmasını anlatıyor… Neymiş, eğer doktor gözlük verdiyse kullanmak gerekiyormuş. Alişin Öfkesinde ise, bir çocuğun öfkesine hakim olamayarak annesini, babasını, kardeşini ve oyun arkadaşlarını üzmesi anlatıyor. Ama, arkadaşlarından biri ona AYNA ile öyle bir ders veriyor ki, Aliş bu dersten kendine güzel bir pay çıkarıyor.

OKYANUS MACERASI… Elçin Kuzucu’nun kaleminden çıkan kitapta anne ve babası bilim insanı olan Ayaz, dünyanın çok ciddi bir krizle karşı karşıya olduğu günlerde, ailesiyle birlikte bir bilim merkezine gitmek durumunda kalır. Ayaz ve Hintli arkadaşı Rubina ile ebeveynlerinin dünyayı kurtarma gayreti takdire şayandır.

GÜMÜŞ KARINCALAR… Elçin Kuzucu’nun bir diğer eserinde yine Ayaz’ın anne ve babasıyla çıktığı başka bir bilim macerasını okuyoruz. Bu kez yolları Sahra Çölü’ne düşer. Gümüş Karıncalar’ı araştırırken çöldeki sürprizler de çocukları beklemektedir. Ayrıca çölde kurulan uzay istasyonunda, sanal bir uzay yolculuğu da onları beklemektedir.