Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.01
Gram Altın
3011.18
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
17 Aralık 2020

İki şekilde

Akademik çalışma yapmamış, bu konuda özel bir çalışma içinde bulunmamış insanlara soruyoruz. “En güçlü dünya devletleri hangileridir?” Cevaplar benzer oluyor.

Almanya,

Amerika,

İngiltere,

Çin,

Rusya diyorlar.

“Peki, bunları güçlü kılan nedir” ve “Birlik olmuş mu bunlar” diye soruyoruz.

Hem teknolojide hem parada hem de üretimde iyiler diyorlar. Hemen hemen hepsi bu ülkelerin bizim gibi olmadığını, özellikle dış siyasetlerinde, ülke çıkarlarında BİRLİK içerisinde olduğunu söylüyorlar.

Birliklerini ne şekilde, hangi şartlarda kurmuşlardır?

Bu soruya çoğu insan zorluklar karşısında, iç çekişme ve savaş zamanlarında kurmuşlar cevabını veriyor.

Yaptığımız mülakatların cevaplarından anlaşılıyor ki insanlara göre “birlik, zorluklar karşısında kurulmalıdır.”

Bize göre Birlik iki şekilde kurulur.

Birincisi; zorlukların, ihtiyaçların, güven eksikliğinin giderilmesi için kurulan birliklerdir. Böyle birlikler, birliğin varlık sebebi olan ihtiyaçlar sürdüğü sürece devam eder. Eğer ihtiyaçlar sona ererse, birlik de kendiliğinden dağılır.

Bu tür birlikler harçsız üst üste kurulmuş tuğlalar gibidir. Yıkıldığı zaman, kelimenin tam anlamıyla tuz buz olur, her bir parça bir tarafa dağılır.

Hâlbuki nefs terbiyesi ile bir araya gelmiş ve belli inanç ya da inançlara mahsus birlikler çimento, demir kullanarak yapılmış binalar gibidir. Ne kadar güçlü yüklenip dağıtılsalar bile küçük ya da büyük binalar yani birlikler ayakta kalacaktır.

Bu tür birlikler, mayalayıcı birliklerdir. Küçülmüş olmalarının çok fazla bir hükmü yoktur. Yeter ki niteliklerini muhafaza etmiş olsunlar. Belki az belki çok zaman alır. Fakat bir gün yeniden güçlü birliklerin doğmasına zemin hazırlarlar. Bu birlik de ikincisidir.