Dolar (USD)
32.44
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2441.11
BIST 100
9943.23
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

08 Kasım 2022

İki güzel haslet

“Haramdan uzak durmak, helâl ve güzel olmayan söz ve davranışlardan sakınmak” anlamında mastar olan iffet ve “utanma, çekinme; tövbe, vazgeçiş” vb. anlamlara gelen hayâ Yüce Allah’ın insanoğluna fıtraten verdiği iki güzel haslettir. Bu hasletlerle kuşanan kişinin şahsiyeti değerlenir, yaratılışı gibi yaşayışı da güzel olur. Bu hasletlerle donanan toplumun şeref, izzet, nesil, namus ve haysiyeti muhafaza altına alınır ve o toplum ahlaklı bir toplum olur.

“Her dinin bir ahlâkı vardır, İslâm’ın ahlâkı da hayâdır” (İbn Mâce, “Zühd”, 17; el-Muvaṭṭaʾ, “Ḥüsnü’l-ḫuluḳ”, 9) buyuran Peygamberimiz “Ya rabbi! Senden hidayet, takva ve iffet diliyorum” (Müsned, I, 389, 439) duasıyla bize örnek olmuştur.

İslâm toplumlarında bir özdeyiş haline gelmiş “Hayâ imandandır” anlamındaki hadis (Buhârî, “Îmân”, 16; “Edeb”, 77; Müslim, “Îmân”, 57-59) hayanın önemini, “Allah, yoksul olmasına rağmen iffetini korumaya çalışan mümin kulunu sever” (İbn Mâce, “Zühd”, 5) hadisi de iffetin önemini ortaya koymaktadır.

Gazali faziletleri hayâ, mahcubiyet, müsamaha, sabır, cömertlik, işleri güzellikle ölçüp tartma, güler yüzlü ve tatlı dilli olma, kolaylaştırıcı olma, düzenlilik, güzel görünüş, kanaat, ağır başlılık, günahtan çekinme, yardımlaşma, kibarlık şeklinde sayar.

Kur’an-ı Kerim ve hadislerde belirtilen şekle göre Müslüman önce iman etmeli, ardından dinin kurallarına riayet etmeli ve sonra iffet, hayâ, edep, züht, kanaat gibi faziletlerle donanmalı, ardından günah sayılan tutum ve davranışlardan uzak durmalıdır. Kişi öncelikle iffeti ruhi bir meleke haline getirmeli, ardından yeme içme ve cinsi arzularını disiplin altına almalıdır. Böylelikle ruhunu terbiye edebilir. İffet bir anlamda nefsi hayvanî zevklerden korumak olduğundan bu erdem kanaat, züht, gönül zenginliği, cömertlik gibi erdemlerin esası sayılır. İffetten yoksun olmak bütün güzelliklerden mahrum kalmak demektir. Bedeni hazlara ve nefsani aşırılıklara ilgi duymaktan kurtarılmış bir ruhi yapıya sahip olmak iffetli olmakla olur. Bu kalbin iffeti sayılır. Eli, dili, gözü, kulağı ve genel olarak bütün bedeni ahlaka aykırı davranışlardan uzak tutmak ise iffetin zirvesidir.

İffet özgürlüktür aslında. Tutkulardan kurtulmaktır. Şehvet köleliğinden kurtulmaktır. Mevki tutkusundan kurtulmaktır. Haya hayırdır, iyilik getirir. Peygamberin sünnetindendir. Ömür havf ve recâ arasında tazim ve haya içinde geçer. Bunların en üstünü ise hayadır ve hayanın tesiriyle yapılan ameldir. “Allah’tan hakkıyla hayâ ediniz” hadisi insanın duyu organlarını, aklını ve bedenini günahlardan koruması, ahireti isteyerek dünyanın geçici ziynetlerini terk etmesi gerektiğini ifade eder.

Bir kadını da en değerli kılan hususu iffetidir. Erkeklerin haya ve iffeti güzeldir. Fakat kadınların haya ve iffeti ondan daha güzeldir diye nakleder İbn Hacer Aşkalani. Ahmed b. Hambel’den rivayetle Peygamber Efendimiz “Bir kadın beş vakit namazını kılar, Ramazan orucunu tutar, iffetini korur, bir de kocasına itaat ederse, ona ‘Haydi, cennetin hangi kapısından istersen gir’ denilir.” Buyurmaktadır.

“Edebsizlik ve çirkin söz girdiği şeyi çirkinleştirir. Haya ise içinde bulunduğu ortamı güzelleştirir.” (Tirmizi, Birr, 47) diye buyurmaktadır Peygamber Efendimiz. “Bütün elbiseleri gördüm; iffet ve hayadan daha iyi elbise görmedim” der Hz. Ömer. Sevgili peygamberimiz (a.s.) “Siz bana altı şeyi garanti edin, ben de size cennete girmeyi garanti edeyim” buyurduktan sonra bu altı şeyin içinde “Allah’ın yasakladığı günahlardan uzak durarak iffetinizi koruyun” maddesini sayar.

“Allah’ım! Senden hidayet, takva, iffet ve gönül zenginliği isteriz.” (Müslüm, Zikir, 72.)