Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.25
Gram Altın
2969.62
BIST 100
9641.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
25 Mart 2017

İHRACATÇILARA YEŞİL PASAPORT

Türkiye'ye yıllık 143 milyar dolar döviz kazandıran ihracatçılara yeşil pasaport verilmesine olanak sağlayan karar Resmi Gazete'nin 23 Mart 2017 tarihli sayısında yayınlandı.

İhracatçıların yeşil pasaport sahibi olabilmesi ile ilgili ilk adım, Resmi Gazete'nin 9 Ağustos 2016 tarihli sayısında yayınlanan, "Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 7.maddesiyle, "son üç yılda Bakanlar Kurulunca belirlenecek ortalama tutarın üzerinde ihracat gerçekleştiren firmanın yetkililerine, iki yıl süreyle hususi damgalı (yeşil) pasaport verilebilir" hükmünün getirilmesiyle atılmıştı. Resmi Gazete'nin 23 Mart 2017 tarihli sayısında ise ihracatçıların yeşil pasaport sahibi olabilmelerinin şartları belirlendi.

Ekonomi Bakanlığı 15 gün içerisinde yeşil pasaport alma hakkına sahip firmaları Ekonomi Bakanlığı Bölge Müdürlüklerine ve İhracatçı Birliklerine iletecek. Bu sürecin sonunda yeşil pasaport başvuruları kabul edilmeye başlanacak.

Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre; son üç yıllık ihracatı ortalama 1 milyon dolar ile 10 milyon dolar arasında olan firmalara 1, 10 milyon dolar ile 25 milyon dolar arasında ihracat gerçekleştiren firmalar 2, 25 ile 50 milyon dolar arasında ihracatı olan firmalar 3, 50 ile 100 milyon dolar arası ihracatı olan firmalara 4 ve 100 milyon dolar üzeri ihracat gerçekleştiren firmalar 5 yetkilisine yeşil pasaport müracaatında bulunabilecek. İhracatçılara yeşil pasaport 2 yıl süreyle verilirken, eş ve çocukları bu haktan yararlanamayacak.

Yeşil pasaport müracaatı, İçişleri Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığınca müştereken belirlenen talep formu eksiksiz doldurulduktan sonra firmanın üyesi olduğu ihracatçı birliğine yapılacak. İhracatçı Birliği belgelerin eksiksiz olduğunu tespit ettikten sonra Ekonomi Bakanlığı Bölge Müdürlüğü'ne sunulacak. Bölge Müdürlüğü onayı sonrasında pasaport müracaatı şahsen yapılacak.

İhracatta hızlı hareket kabiliyetinin çok önemli olduğunu vurgulayan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk,"Özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ithalatçıların Türkiye'ye gelmelerinde ciddi düşüşler yaşandı. Bu da Türk ihracatçısının daha fazla seyahat etmesini ve vize konularını gündeme getirdi. Uzakdoğu ülkelerinde vize başvuruları 2-3 haftadan önce çıkmıyor. Yeşil pasaport Türk ihracatçısına seyahatlerinde hız ve özgürlük kazandıracak." dedi.

Son üç yılda üst üste 1 milyon dolar üzeri ihracat yapan firmaların ortak ya da yetkililerine yeşil pasaport verileceğine işaret eden Ünlütürk, özellikle tarım ürünleri ihraç eden firmalar açısından bu kriterlerin yüksek olduğunu, bu kriterin ihracatçı birlikleri yönetim kurullarına seçilebilme şartlarına indirgenmesini beklediklerini söyledi.

2016 yılını 143 milyar ihracatla tamamladık.

2023 ihracat hedefi ise 500 milyar dolardı.

O yüzden bu yeni düzenleme Türkiye'nin ihracatı açısından çok önemli.

Yalnız şu hususun da altını çizelim. Yeşil(Hususi) pasaporta bile vize isteyen ülkeler(Kanada, İngiltere gibi) mevcut. Dileriz bu olumlu gelişmeden sonra, yeşil pasaporta vize isteyen ülke sayısı artmaz.

[email protected]