Dolar (USD)
32.51
Euro (EUR)
34.50
Gram Altın
2492.91
BIST 100
9548.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

28 Eylül 2018

İdlib’i yöneten dünyayı yönetir!

Türkiye’nin İdlib krizindeki inisiyatifi tam anlamıyla bir dış politika başarısıdır. İran’ın masa da olup, Türkiye’nin masada olmadığını iddia edenler; kimin, ne zaman ve nerede hangi masada olduğunu gayet iyi görmüşlerdir. Dış politika, klavye şövalyeliğiyle yön verilecek bir mesele değildir. Umarım bu saatten sonra biraz daha feraset sahibi olurlar.

Türkiye’nin İdlib krizindeki diplomatik hamlesi, kısa vadedeki bir süreçte orta doğuda kartların yeniden karılmasını gündeme getirebilir. Hem de ivedi bir şekilde…

AB ülkelerinin ve BM’nin bu krizde Türkiye’ye teşekkür etmesi, tamamen insani sebeplerden kaynaklı değildir. Bilakis sığınmacı sorunundan dolayı kendilerine gelebilecek yüzbinlerin hatta milyonların önünün kesilmiş olmasıdır. Türkiye’nin sığınmacı sorununda sınırlarını açacağı korkusu, AB ülkeleri ile BM’nin Türkiye’ye kerhen destek vermeye itmiştir.

Bundan sonraki süreçte Deyrezor’da dış politika hamleleri, tıpkı İdlib krizindeki gibi benzer bir şekilde diplomatik çabalarla devam edecektir. Artık bundan sonra eski Türkiye’nin sıkışmış bir mantaliteye hapsolmuş dış politika hamleleri olmayacaktır. Türkiye’yi izlemeye devam edin. Özellikle mazlum milletler bu izleyişi daha da sıklaştırsın. Çünkü kurulmakta olan yenidünya düzeninde Türkiye’nin rolü çok büyük olacaktır.

Şunu unutmayalım ki; İdlib’e inisiyatif kullanan ülkeler, Suriye’yi yönetir. Suriye’yi yöneten güçlerde Ortadoğu’yu yönetir. Ortadoğu’yu yöneten bu güçlerde dünyayı yönetme becerisine sahip olurlar.

Sadece petrol rezervlerinin ne kadarının Ortadoğu’da olduğunu bilmek bile bu durumu anlamaya yeterde artar bile…