Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

21 Eylül 2024

İçeriden, dışarıdan

Emeklilerin alacağı zam ve ücretler her zaman ilgi çeker. Bunu bilen haber siteleri adam gibi haber yapmak yerine insanları aldatma yoluna gidiyorlar. 16.08.2024 tarihli “TR Haber” sitesinin bu konudaki haberinin başlığı şöyleydi:

“Müjde gece yarısı 00:00’da geldi: 13.000 TL ikramiye emeklilerin hesaplarına yatacak” Bu başlıktan siz ne anlarsınız? Spotta da aynı şeyler tekrar edilmiş: “Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte emeklilerin hesabına 13.000 TL ikramiye yatacak!” Başlık ile spot arasında ise yalanlarının inandırıcı olması için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fotoğrafını kullanılmışlar.

Gerçeği haberin detaylarını okuduğunuzda öğreniyorsunuz. Meğer bu bir ikramiye değil, Ziraat Bankası’nın kendisinden emekli maaşı alanlara vereceği bir krediymiş. Bu sitenin genel yayın yönetmeni piyasada tanınmış bir isim. Ancak gazeteciliği bilmediği, beceremediği, yahut yönettiği site ile olayları manipüle ettiği anlaşılıyor. İlgili devlet kurumlarının emeklinin devlete karşı güvenini sarsan bu tür aldatmacalara fırsat vermemesi gerek.

***

Akkuyu Nükleer Enerji Santrali, Türkiye’nin stratejik yatırımlarından biri. Bittiğinde Türkiye’nin toplam elektrik enerjisinin yüzde onunu karşılayacak. Bu yüzden ABD ve Almanya bu santralin gecikmesi için akla gelebilecek her türlü dalavereyi çeviriyor. Santrali Rus devlet kurumu Rosatom yapıyor. Rosatom Avrupa ve ABD ile çok fazla içli dışlı olan bir kurum. ABD ve Avrupa’nın yaptırım listesinde değil.

ABD, Rosatom’dan nükleer yakıt almaya devam ediyor. Ancak Akkuyu’daki santralin elektrik ünitelerini üreten Siemens şirketinin parasını aldığı, üretip gönderdiği önemli parçalar Alman devleti tarafından gümrükte kasıtlı olarak bekletiliyor. Amaç Akkuyu’yu baltalamak. Ancak Rosatom uyanık davranıp aynı parçaların siparişini 9 ay önce Çin’e de vermiş…

Ben bu engellemeyi 1994 yılında Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a gittiğimde bizzat yerinde görmüştüm. Almanlar, Türkiye, Türk dünyasında iş yapmasın diye her türlü tezgâhı çeviriyordu. Bu günlerde Alman Başbakanı yine Türk Cumhuriyetleri’ni geziyor. Amaç bu bakir pazarı Türkiye’ye kaptırmamak! PKK’ya açık destek vermeleri de bu yüzden. Bizim Almanların bu bel altı vuruşlarına karşı tedbir almamız şart.

***

Türkiye’nin kuzeyinde ve güneyinde savaş devam ediyor. İstanbul, Kiev ile Gazze’nin tam ortasında. Kiev’e 1150 km, Gazze’ye 1151 km mesafede. Ölen onca masum insanın yanı sıra iki cephedeki savaşın en fazla etkilediği ülkelerden biri Türkiye.

ABD Senatörü Lindsey Graham geçtiğimiz hafta Kiev’deydi. Cumhuriyetçi Senatör konuşmasında şunları söyledi: “Aslında Ukraynalılar büyük bir servetin üstünde oturuyorlar. Bu servet Putin’in iştahını kabartıyor. Biz de bu zenginliğin Putin’in eline geçmemesi için çabalıyoruz.” Meğer başta Donbas, Ukrayna topraklarının altı 21. yüzyıl teknolojileri için elzem olan titanyum, lityum ve berilyum kaynıyormuş. Yaklaşık 15 trilyon dolarlık maden rezervi var.

Öte yandan ABD de Gazze’yi bahane ederek iyiden iyiye Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne yerleşti. Akdeniz’deki doğal zenginlikleri saymaya gerek yok. Başta Yunanistan ve Avrupa, tüm Batı ülkelerinin gözü buradaki petrol ve doğalgazda… Türkiye, güçlü olursa bu kaynaklardan hak ettiği payı alacak, diğer şekilde yüz yıl önce Kerkük ve Musul’u kaptırdığı gibi şimdi de Akdeniz’in altındaki kaynakları kaptıracak.