Dolar (USD)
34.53
Euro (EUR)
35.99
Gram Altın
3003.35
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
03 Nisan 2022

İbadet bilinci üzerine 5 Abdest -3

Bu anlattıklarımıza bakarak, “Dinde ya da abdestte uzuv/organ temizliği önemsenmez” sonucunu çıkarmak doğru olmasa gerek. Abdestin uzuv temizliği ile asla alakası yoktur demiyorum, abdest alarak Allah (cc) ile konuşma öncesi manevi hazırlık yapıyoruz ve bu sebeple Abdest ibadeti uzuv temizliğini aşan bir ibadettir diyorum. Kaldı ki organ temizliği ile abdest ibadetinin taşıdığı manalar birbirine oldukça yakındır:

Mesela nasıl ki el kirli olunca mikrobun insan üzerindeki etkisi artıyorsa, bu mikroplar hastalığa yol açıyorsa, bu hastalık bizim sağlığımızı, düzenimizi bozuyorsa; güç ve iktidarı esas alanların da beyninde, aklında, kalbinde, yaşantısında, tasarruflarında, kişiliğinde ve ahlakında “hastalıklar” meydana geliyor. Bu hastalıkların ne tür ifsada yol açtığını bilmeyenimiz yoktur. Bu sebeple gücü temsil eden ellerin abdest maksadıyla yıkanmasıyla bu tür güç ve güç vehminden kaynaklanan hastalıklardan beriyiz olmayı esas alıyoruz ve ellerimizi yıkayarak Gücün Sahibi’ne sığınıyoruz.

Bakınız,

Yukarıda, duada ellerimizi açmamız güçsüzlüğümüzün ilanıdır demiştik. Unutmayın ki insanlar güç peşinde koşan varlıktır hatta çoğunlukla güçperesttir. Bu koşuşturma ve iddia insanı kirletiyor, ahlaken de zaafa uğratıyor ve kulu Allah’a karşı hadsizliğe kadar savuruyor. Bu yüzden abdestte elleri yıkamak bu zaaflardan kurtulmaktır, bu zaafları terk ettiğine dair Allah’a söz vermektir:

Allah’ım! Güç, kudret yani iktidar sana aittir, senin tasarrufundadır.

Gücün kaynağı, mutlak iktidar, sonsuz kudret Alemlerin Sahibi Allah’ındır!

Güç sahibi olmak için çabalarımdan, güç sahibi olduğumu zannederek yaptığım haksızlıklardan dolayı pişmanım, bunlardan vazgeçiyorum Ya Rabbi!..

Şimdi soruyorum: abdestte ellerimizi yıkayarak namaza durmak ile,

Güçten dolayı yaptığımız haksızlıklardan son derece pişman olduğumuzu defaatle kabul ederek “ellerimizi yıkamak suretiyle” abdest alıp namaza durmamız aynı değere ve etkiye mi sahiptir?

Bir insan faraza 70 yıllık ömründe her gün ve defalarca Alemlerin Rabbi’ne, “Rabbim! Hayırda kullanmak üzere bana ikram ettiğin imkânı “gücümdür” zannedip işlediğim bütün kötülük, yanlışlık ve haksızlıklardan pişmanım” demek için abdest aldığı halde haksızlıklara, kötülüklere devam edebilir mi?

Eden varsa -ki vardır- bu gibi insanların haline düşmekten korkmamız lazım. Korkmak yetmez, bu duruma düşmemek için Allah’a olan bağlılığımızı, imanımızı korumak için bütün takatimizle gayret göstermemiz lazım.

İşte abdest böyle bir ibadettir:

Allah’ın (cc) huzuruna çıkmadan önceki pişmanlık ilanı!

En Yüce makamın (ki bütün makamlar bu makam karşısında ‘hiç’ gibidir) sahibine tertemiz gidiştir abdest!

Dikkat buyurunuz lütfen;

Resul-i Ekrem (sav): Abdest üstüne abdest, nur üstüne nurdur, buyurmuşlardır. Yani siz abdest aldıktan hemen sonra ya da bir süre sonra abdestiniz bozulmadan yeniden abdest alırsanız bu çok daha değerlidir. Yani “arınmak” maksadıyla Allah’ın (cc) huzuruna çıkmadan önce yeniden bir abdest ile ahdinizi daha sağlam kılarsanız bu “nur üstüne nurdur.” Yoksa sadece temizlik için yeniden abdest alırsanız bu suyu israf etmektir.

Abdest üstüne abdest ile organlarımızın temizliği kastedilseydi Resul-i Ekrem’in (sav) üzerine titrediği ve “dere kenarında olsanız bile suyu israf etmeyin” diye ümmetini uyardığı israf günahına kapı aralanmış olmaz mıydı?..

O zaman abdest üstüne abdestten “arınma”yı değil de uzuv temizliğini anlamamız çok hatalı bir çıkarım olduğunu kabul etmemiz gerekir.

Abdest mahalli olan mesela ellerimizi dirseklerimize kadar yıkarken farkında olmadan bir alanı kuru bıraktığımızda abdest ibadetimiz kabul olurken, kasıtlı olarak bir tırnak kadar alanı dahi ıslatmadan abdesti bitirirsek bu abdest bir abdest ibadeti olarak kabul görmez.

Biz ellerimizi yıkayarak abdest alırken ellerimizi her türlü manevi kirden temizliyoruz. Zaten Resul-i Ekrem (sav) “Temizlik imandandır” buyurarak kendimizi İMAN İLE TEMİZLEMEMİZİemrediyor. Yani burada da manevi temizlik kastediliyor. Dolayısıyla biz abdestte ellerimizi yıkarken:

Rabbim! Güç vehminden dolayı beni Sen’den gafil kılan her şeyden elimi çekiyorum, demiş oluyoruz.

Haftaya abdestte yüzün yıkanmasındaki muradı yazacağız inşaallah…