Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

21 May 2018

Hurda teşviğinin kazananı Türkiye

Şimdi birileri çıkıp yazmaya ve konuşmaya başlayacak. 'Efenim hükümet hurda teşviği düzenlemesini seçime yönelik bir adım olarak yasalaştırdı', 'yok efenim hükümet geçtiğimiz yıl referandumda bir çok şehirde istenilen sonucu alamadı, seçmenin ağzına bir parmak bal çalacak' gibi somut olmayan açıklamalarla ülkemiz, milletimiz ve otomotiv sektörünün gelişmesi ve ilerlemesi adına atılan bu hurda teşviği düzenlemesini sözüm ona bayağılaştırmaya çalışacak.

Halbuki art niyetten bir an uzaklaşsalar, yaklaşık 6 milyon 16 yaş ve üzeri aracın hurda teşviği düzenlemesiyle ülkemize ne kadar faydalı olacağını anlayacaklar.

Nitekim OYDER'den ODD'ye, tüm otomotiv üreticilerinden sektörle bağlantılı ne kadar firma varsa hükümetin bu düzenlemesinden ziyadesiyle memnun.

* * * * *

Eski model araçların fazla yakıt tükettiği herkesce malum. Türkiye'nin de önemli bir enerji ve hurda ithalatçısı olduğunu düşünersek hurda teşviği düzenlemesi sadece iç otomotiv pazarının büyümesini etkilemeyecek. Aynı zamanda enerji ve hurda itlahatı azalacak.

Sadece bununla bitmiyor düzenlemenin faydaları. Devletin en önemli gelir kaynağı olan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) 2018 yılında yaklaşık 147,5 milyar TL öngörüldü. Bunun yüzde 22'si yani 23,5 milyar TL gibi yüksek bir rakamın motorlu taşıt araçlarından geleceği tahmin ediliyor. Hal böyle olunca da hurda teşviğinin faydası ÖTV indiriminde de görülüyor.

Düzenlemenin en önemli olumlu etkisi ise vatandaşın cebine, sağlığına ve can güvenliğine olacak. Eski araçların karbonmonoksit salımı yüksek olması sağlımızı ve çevremizi tehdit ediyor. Bunun yanısıra 16 yıl ve öncesinin teknolojisine göre üretilen araçların günümüz teknolojisinde üretilen araçlarla kıyaslanmayacak derecede güvenlik farkı bulunuyor.

Sözün kısası, hükümetin yasalaştırdığı hurda teşviği düzenlemesinin kazananı Türkiye.

* * * * *

Geçtiğimiz hafta Milat Medya grubunun bünyesinde bulunan YeniSöz gazetesinin manşetinde yer alan 'Otomobil mi satıyorsun, misyonerlik mi yapıyorsun'u2008başlıklı haber üzerine Volvo yöneticileri ve PRu2008ajansı şahsımla irtibata geçeceklerine beni yakından tanıyan 'otomotiv editörleri'yle konuşup hadiseyle alakalı bilgi almak istemişler. Yaptığınız davranışın doğru olup olmadığının yorumunu siz değerli Volvo yöneticilerine bırakıyorum. Lakin herkesin Hakk'ını vermek gerekirse, Volvo Cars'ın bardak gibi tek kullanımlık plastikleri tüm ofislerinden, kantinlerinden ve etkinliklerinden çıkarması dünyamız adına takdire şayan bir davranış. Teşekkürler.