Hububat yolu
Afrika ülkeleri Türkiye gibi değil. İnsanlar açlıktan kırılıyor. Türkiye, tarımda kendisine yeten bir ülke. Yetmeyen kısmını da dışarıdan rahatça alabiliyor. Dünyanın tahıl deposu konumundaki Rusya ve Ukrayna savaşınca olan gıda üretemeyen ülkelere oldu. Türkiye’nin öncülük ederek hububat yolunu açması, ülkemizin lider ülke özelliğini bir adım daha öne çıkardı.
Hububat yolunun açılması kolay olmadı. Önemli ancak bir o kadar da kırılgan bir süreçti. Milli Savunma Bakanlığı’nın mekik diplomasisi müthişti. Muhalif olup mevcut sisteme tek adam rejimi diyenlere kapak olacak cinsten. Ukrayna ve Rusya başkentlerinin ortak ve farklı oldukları noktalar belirlendi, orta yol bulundu. Kazan-kazan politikası ortak çıkış noktasıydı.
Hububat yolunun açılması, Rusya ile Ukrayna arasında ilk uzlaşma olması açısından önemlidir. Bu süreç, savaşın bitirilmesi için de bir başlangıç teşkil edebilir. Asıl kazanç ise Afrika’da açlıktan ölen çocuklara bir tas sıcak çorba kaynatmayı sağlamış olmaktır. O garibanların duası bu kapıyı açanlara yeter de artar bile…
***
Türkiye gıda sanayiinde Avrupa’nın önde gelen ülkelerinden biridir. Tarım hasılatında Avrupa birincisidir. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nün 2020 yılı verilerine göre dünyada bitkisel üretimde 12’nci, sebze üretiminde 4’ncü, meyve üretiminde 6’ncı sıradadır.
Muhalif kesimin aklı hala 1930’lu yıllardaki devlet üretme çiftliklerinde kalmıştır. Bir milim ileri gidebilmiş değiller. Halbuki tüm dünyada tarımı da, gıdayı da, sebze ve meyveyi de özel sektör üretir. Türkiye de özel sektörün üretimini teşvik edip, sıkı denetimler eşliğinde verdiği desteklerle üretimi teşvik ediyor.
Tarımsal üretimde ve hayvancılıkta Türkiye, çok önemli bilgi birikimine ve kendi ürettiği tarımsal teknolojiye sahiptir. Birçok ülke hala tohumu ve tarım aletlerini dışarıdan alırken biz yüzde yüz yerli olarak üretiyoruz. Türk girişimcilerin yurt dışı tarım faaliyetlerini de destekliyoruz. Tarım Bakanlığı, girişimcilere gerekli bilgiyi sağlayıp, hukuki zemini oluşturmak ve haklarını korumak amacıyla hareket ediyor. Sadece Türkiye’nin değil, diğer ülkelerin de karnını doyurmak için çaba harcıyor.
***
Rusya Ukrayna arasındaki savaş o kadar çok şeyi etkiliyor ki… Anlatmakla bitecek gibi değil. Ermenistan, anlaşmaya rağmen Karabağ’daki askerlerini çekmek istemiyordu. Son olarak Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in uyarısından sonra çekmeye karar verdi. Neden? Çünkü Avrupa bu kış Azerbaycan gazına ve petrolüne mecbur durumda.
Ukrayna, devam eden savaşta Rus teknolojisine sahip silahlarla değil adeta Türkiye’den ithal ettiği İHA, SİHA ve mühimmatlarla varlığını sürdürüyor. Savaştan önce Ukrayna subaylarını eğitip geliştirmiş olmamız çok şeyi değiştirdi. Avrupa da Amerika da bunun farkında. Her gün farklı bir medya organı bu konuyu sayfalarına taşıyor.
Türkiye’nin artık küresel bir oyuncu olduğu gerçeğini herkes kabul ediyor. Amerika bile… Türkiye, artık sadece tarım ve hayvancılıkta değil silah sanayiinde de dünyanın sayılı güç merkezlerinden biri. Yüzbinlerce kamyon sebze ve meyve yerine tek bir SİHA satmak ülkenin bütçesini büyük değer katıyor. Bu süreç, sadece İHA ve SİHA’lar sınırlı değil, Filipinler’e helikopter, Pakistan’a dev savaş gemileri, Kenya’ya zırhlı araçlar satışı noktasına gelen 20 yıllık bir gelişme; bu da 2023’tepatlama yaparak zirveye ulaşacaktır.