Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.94
Gram Altın
2323.52
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

04 Nisan 2022

Hoş geldin Ya Şehr-i Ramazan!

“O (sayılı günler), doğruyu eğriden ayırma, gidilecek yolu bulma konusunda açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kur’an’ın indirildiği ramazan ayıdır. Artık içinizden kim bu aya yetişirse onu oruçlu geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, başka günlerden sayısınca tutar. Allah sizin için kolaylık istiyor, güçlük çekmenizi istemiyor. Sayıyı tamamlamanız, size doğru yolu göstermesinden ötürü Allah’ı tazimle anmanız için ve şükredesiniz diye (uygun hükümler gönderiyor).” Bakara Suresi, 185. Ayet

Ramazan geldiğinde Cennet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, şeytanlar da zincire vurularak bağlanır.” Hadis-i Şerif

Yine geldi on bir ayın sultanı, başımızın tacı, gönüllerin miracı, dilimizin duası, ömrümüzün afiyeti, rızkımızın bereketi, hanelerimizin muhabbeti, ruhumuzun sükûneti, vücudumuzun sıhhati, ibadetlerimizin huşusu, gecemizin huzuru, gündüzümüzün sabrı, Reyyan Cennetinin kapısının anahtarı, başı rahmet, ortası mağfiret, sonu da Cehennemden kurtuluş olan mübarek Şehr-i Ramazan geldi, hoş geldi.

Ramazan ayı, İslam âlemi için ayrı bir önem ve değere haizdir. Evvelde hicrî takvimin miladî takvimle birlikte değerlendirildiği zamanlarda Ramazan ayının, yaz aylarına denk geldiği rivayet olunur. Bu sebeple Ramazan, sözlükte “güneşin sıcak olması, güneşin kum ve taşları çok ısıtması” anlamına gelen ‘ramad’ kökünden türetilmiştir. Bu anlamıyla Ramazan ayı için bu ayda yapılan ibadetlerin günahları yakıp kavurması manası çıkarılabilir. Bu ayda yapacağımız ibadetlerin, geçmiş günahlarımızın affına sebep olmasını ümit ederek kulluk görevimizi daha bir hassasiyet ve ihsan çerçevesinde yerine getiririz. Bu durum ile ilgili olarak da âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz (SAV) bir hadisinde şöyle buyurmaktadır: “Kim faziletine inanarak ve karşılığını Allah’ tan bekleyerek orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır.”

Mübarek Ramazan ayı rahmet, mağfiret ve kurtuluş ayıdır. Bir yıl boyunca bilerek veya bilmeyerek işlediğimiz günahlarımızın affedilmesi ve tövbe makamında salih bir halde durmamız için fırsattır. Yeni ve tertemiz bir sayfa açıp geçmiş hatalara tekrar düşmemek için ihlasla ihsan libasına bürünmek gerekir.

Ramazan ayı, Kur’an-ı Kerim’de adı geçen tek aydır. Bu özelliğiyle de diğer aylardan farklı ve önemlidir. Bununla beraber Yüce Allah, Ramazan ayının değerine bilhassa vurgu yapmıştır. “Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır…” (Bakara Suresi, 185. Ayet)

Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı Kadir Gecesinin Ramazan ayının içinde bulunması nedeniyle bu aya ‘Kur’an Ayı’ da deriz. Bu ayda, biz Müslümanlara düşen en büyük görevlerden biri de Kur’an-ı Kerim ile her zamankinden daha fazla hemhal olmak, onu okuyup, anlamını idrak edip hayatımızda uygulamaktır. Bir Müslüman için, her gün ve her zaman Kur’an-ı Kerim ahlakı ile ahlaklanmak gerekir, ancak Ramazan ayında buna biraz daha özen göstermeliyiz.

Hz. Aişe annemize bir gün Peygamber Efendimizin (SAV) ahlakının (yaşayışının) ne olduğu sorulduğunda, o da çoğumuzun bildiği o veciz cevabı vermiştir: “Siz hiç Kur’an-ı Kerim okumuyor musunuz? O’nun (SAV) ahlakı Kur’an’dı.” Bizler de Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (SAV) ümmeti olarak O’nu örnek almalı ve Kur’an ayı olan Ramazanda Kur’an ile olan münasebet ve muhabbetimizi daha da arttırmalıyız. İşte o vakit hakiki bir mümin ve samimi ümmet oluruz.

Mübarek Ramazan ayı, Kur’an-ı Kerim ayı olmasıyla birlikte farz olan orucun bu ayda tutulmasından dolayı ‘Oruç Ayı’ olarak da bilinmektedir. İmsaktan iftara kadar geçen sürede Allah rızası için maddî ve manevî bir takım ihtiyaçlarımızdan vaz geçerek sevabını yalnızca Allah’tan bekleyerek oruç tutarız. Bir duruşun, sabrın, teslimiyetin en güzel örnekliği olan oruçlarımızı tuttuğumuz gibi onun da bizi günahlara ve hatalara gitmemizden alıkoyup tutmasını murat ederiz. O vakit, “Sizden kim Ramazan ayına erişirse, orucunu tutsun.” ayetine muhatap olarak Ramazan ayını oruçlu geçirelim.

Cennette 8 kapı vardır ve bu kapılardan bir tanesi de Reyyan Cennetine açılan kapıdır. O kapıdan sadece oruç tutanların girebileceğini Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV) “Cennette Reyyân denilen bir kapı vardır. Kıyamet günü oruç tutanlar o kapıdan çağırılacaklardır. Kim oruç tutanlardan ise o kapıdan cennete girecektir. Kim de o kapıdan girerse ebedi olarak susuzluk çekmeyecektir.” buyurarak oruç tutmanın önemini bize göstermiştir.

Tuttuğumuz ve tutacağımız oruçlarımızın Reyyan kapısından geçmemize vesile olması dileğiyle İslam âleminin Mübarek Ramazan ayını tebrik ediyor ve hayırlara vesile olmasını Yüce Rabbimden niyaz ediyorum.

Gönlümüze, ruhumuza, hanemize, ömrümüze, ümmete ve dünyaya hoş geldin Ya Şehr-i Ramazan!

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan