Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.81
Gram Altın
2434.35
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

28 Nisan 2019

Hop hop hop, temas yok!

BANA çirkinliğin resmini çizebilir misin sorusunun cevabını, sosyal medyaya düşen video ile gördüğümüz konusunda hemfikir olmalıyız! Görüntüler, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın, yok sayma ve itibarsızlaştırma girişiminin en şiddetli şekilde kadınlardan geldiği savına da bir örneklik oluşturdu.

Hikâye hepimizin malumu, rötar yapan uçuş çok bilindik ve hepimizin başına gelen şey. Daha geçen ay rötar sebebiyle yurtdışı bağlantılı ikinci uçuşumu kaçırdım ve dört saat sonraki uçuşu beklemek zorunda kaldım. Üç beş ay önce de yine aktarmalı uçuşumu rötar nedeniyle kaçırmış, panelist olduğum programa katılamamıştım.

Biraz daha düşünsem onlarca rötar hikâyemin çıkacağından da eminim. Hepimiz için durum böyle; rötar olağanüstü, kimsenin başına gelmeyen çok spesifik bir durum olsa belki söz konusu kadının verdiği tepkinin haklılığı üzerine düşünmek isteyebilirdim!

Patolojik bir vaka!

Çokbilmiş, para kazanan, kendince seçkin bir sınıf içerisine dâhil olduğu zannındaki kadın aslında içimizde hep var olan, çeşitli ortamlarda mütemadiyen karşılaştığımız ilginç ve patolojik olarak incelenmesi gerek bir sınıfın sadece bir üyesi. Bu kadının bahtsızlığı, verdiği tepkinin kayıt altına alınıp sosyal medyaya düşmüş olması sanırım(!)

Sosyal ortamlarda, alışveriş mekânlarında, sanatsal-kültürel etkinlik organizasyonlarında, akademide, restoranlarda, sinemalarda, havalimanlarında bu tiplerle o kadar çok sayıda karşılaşıyoruz ki!

Eli iki kuruş para gören, marka takıntısını seçkinlik tescili olarak hisseden, postmodern dünyanın seçilmişleri oldukları yanılgısına düşen bu kesim için hükümranlık kendilerinin doğal ve olağan hakları olup tartışmaya dahi açılamaz!

Kendi sınıfına ait görmediği herkesi küçümseyen nazarlarla temaşa eden, hizmetinden yararlandığı kişilere aşağılarcasına muamele etme, küçük hakaretler, beğenmezlikler, memnuniyetsizlik tavırları bu zümre elemanlarının davranış kalıplarından sadece görünür olanları…

Şişirilmiş egolar!

Bu kesimin şişirilmiş egoları o derece zirve yapmıştır ki, özel ve seçkin olma hissiyatlarıyla güdülenen, kendi sınıfları dışındakileri aşağılama ve yok sayma tutumları her ortamda pervasızca sergilenir.

Kendilerinden olmayanlara karşı gösterilen en hafif tavır, küçümser ve aşağılar yüz ifadeleri, sözlü temas dâhil her türlü iletişimden kaçınma çabası olarak karşımıza çıkar.

“Hop hop hop, temas yok!” kadının deşifre edilen sosyal medya hesapları üzerinden çizdiği iyiliksever, yardımcıl, duyarlı, hümanist tiplemesi ise sosyal medya üzerinden oluşturulan kimliklerin ne kadar yapay ve gerçekdışı olduğunun bir kanıtı oldu.

Sahte kimlik gayreti!

Daha ziyade fenomenler, siyasetçiler, sanatçılar için oluşturulan ideal sanal kimliğin aslında sade vatandaş dâhil herkes için suni, toplumsal değer ve normlara göre oluşturularak itibar kazanma, sahte kimlik oluşturma mecraları olduğunu tekrar hatırlattı!

Sosyal medya kimliklerinin sahtelik ve güvenirsizliği bir kez daha tescillenirken kadından kadına yönelen şiddetin çirkinlik ve sınır tanımazlığı da tekrar tespit edildi!

Sosyal medyadaki tepkilerin bir sonucu olarak söz konusu havayolu firmasının “temas yok!” kadının uçuşunu iptal edip bir daha bilet satmayacağını açıklaması, gelen desteklerden sonra saldırının hukuki düzleme taşınması da sosyal medyanın gücü olarak kayıtlara geçmiş oldu!

Twitter.com/sabihadogann