Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
18 Eylül 2021

Hizmet Sektöründe İstihdam Artışı 454 Bin Oldu

Küresel salgınla mücadele kapsamında, istihdamın korunmasına katkı sağlamak için kısa çalışma ödeneği, işten çıkarma yasağı ve nakdi ücret desteği gibi bazı düzenlemeler yapılmıştı.

Geçen yıl Nisan ayında başlayan bu uygulamalar 1 Temmuz tarihinde sona erdi. Bu nedenle Temmuz ayı istihdam verilerinde çok sert bir düşüş bekleniyordu.

Diğer yandan da Temmuz ayında kısıtlamalar kaldırılmış, uzun süredir kapalı olan işletmeler tekrar açılmıştı. Çoğu hizmet sektörü kapsamında yer alan bu işletmeler, istihdamın yarısından fazlasını karşılıyordu. Bu iki durumdan hangisinin daha ağır basacağı merak ediliyordu.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre; Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2021 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre 506 bin kişi artarak 3 milyon 902 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 1,4 puanlık artış ile yüzde 12 seviyesinde gerçekleşti.

Pandemi sürecinde açıklanan verilere bakıldığında, kapanmaların olduğu aylarda işsiz sayısının düştüğünü, kısıtlamaların gevşetildiği dönemlerde ise bu sayının arttığını gördük. Ekonomik faaliyetlerin yavaşladığı hatta durduğu dönemlerde insanların iş aramaktan vazgeçip işsiz olarak sayılmaması zaten beklenen bir durumdu.

İşgücü Temmuz ayında bir önceki aya göre 631 bin kişi artarak 32 milyon 632 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,9 puanlık artış ile yüzde 51,2 olarak gerçekleşti.

İstihdam edilenlerin sayısı Temmuz ayında bir önceki aya göre 125 bin kişi artarak 28 milyon 730 bin kişi, istihdam oranı ise 0,2 puanlık artış ile yüzde 45,1 oldu.

Temmuz ayında istihdam edilenlerin sayısı bir önceki aya göre tarım sektöründe 17 bin kişi, hizmet sektöründe 454 bin kişi artarken, sanayi sektöründe 287 bin kişi, inşaat sektöründe 60 bin kişi azaldı. İstihdam edilenlerin yüzde 17,2'si tarım, yüzde 20,7'si sanayi, yüzde 6,0'ı inşaat, yüzde 56,2'si ise hizmet sektöründe yer aldı.

Hatırlanacağı üzere TÜİK işgücü istatistiklerini önceden üçer aylık hareketli ortalamalar olarak yayımlıyordu. Ocak ayından itibaren ise bağımsız aylık tahminler olarak açıklıyor. Aylık verilerin oynaklığı biraz kafa karıştırıyor.

Örneğin sanayi sektöründe yaklaşık 6 milyon kişi istihdam ediliyor. 2021 Mart verisine göre sanayi sektöründe çalışan sayısı sadece 1 ayda 480 bin kişi artmıştı. Nisan ayında ise 212 bin kişi azalırken Haziran ayında tekrar 296 bin kişilik artış kaydedildi. Tablo hiç normal görünmüyor. Bu durumun mantıklı tek bir açıklaması olabilir, o da şu; hizmet sektörünün kapalı olduğu aylarda bu sektörde çalışanlar kısıtlamalardan muaf olan sanayi sektörüne geçici olarak yöneliyor.

Umuyoruz vaka sayıları düşer de kapanmalar tekrar gündeme gelmez. Çünkü istihdamdaki bu istikrarsız tablo vasıfsız işçi sayısını arttırırken mesleki uzmanlaşmayı da sınırlandırıyor. Böylelikle terfi ve buna bağlı olarak da ücret artışı gibi haklardan yararlanamayan çalışanların alım güçleri de düşüyor.

[email protected]