Hizmet Sektöründe Güven Endeksi Arttı
Sektörel güven endeksleri; hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteren ve 10'dan fazla çalışana sahip özel sektör işyeri yöneticilerinin; işyerinin mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerini ve yakın gelecek için beklentilerini ölçer.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre; mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Şubat ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe yüzde 3,4 artarken, perakende ticaret sektöründe yüzde 2 ve inşaat sektöründe ise yüzde 5,7 azaldı.
Bu üç sektöre ait endeks değerleri 2019 Temmuz ayından beri her ay istikrarlı bir şekilde artıyordu. Şubat ayında ise perakende ticaret ve inşaat sektöründe bir düşüş kaydedilmiş. Aylık bazda dalgalanmaların olması olağan bir durum.
Yıllık değişim oranlarına göre ise; hizmet sektörü güven endeksi bir önceki yılın aynı ayında 79,5 iken, Şubat ayında yüzde 23,8 oranında artarak 98,5 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi bir önceki yılın aynı ayında 90,8 iken, yüzde 13,3 oranında artarak 102,9 değerini, inşaat sektörü güven endeksi bir önceki yılın aynı ayında 51,8 iken, Şubat ayında yüzde 43,8 oranında artarak 74,5 değerini aldı.
Mevcut kaynaklarında bir değişiklik yapmadan, talep artışı karşısında faaliyetlerini arttırabilme durumuna sahip girişim oranı; hizmet sektöründe yüzde 53,6, perakende ticaret sektöründe yüzde 64,1, inşaat sektöründe ise yüzde 63,3 oldu.
Hizmet sektöründe bir önceki aya göre, gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi endeksi yüzde 4 artarak 105,7 oldu. Son üç aylık dönemde iş durumu endeksi yüzde 3,2 artışla 95,1 değerini aldı. Son üç aylık dönemde hizmetlere olan talep endeksi ise yüzde 2,9 artarak 94,6 oldu.
Hizmet sektöründe gelecek 3 aylık döneme ait beklenti endeksleri hem artmış hem de 100 eşik değerinin üzerine çıkmış.
Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre, mevcut mal stok seviyesi endeksi yüzde 3 azalarak 107,8 oldu. Gelecek 3 aylık dönemde iş hacmi-satışlar beklentisi endeksi yüzde 0,6 azalarak 105 değerini, son 3 aylık dönemde iş hacmi satışlar endeksi ise yüzde 2,4 azalarak 95,7 değerini aldı. Perakende ticaret sektörü güven endeksi aylık bazda azalmış olsa da endeksin 102,9 (100'den büyük) olması mevcut ve gelecek döneme ait iyimserliği gösteriyor.
İnşaat sektöründe bir önceki aya göre, gelecek 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi yüzde 5,1 azalarak 88,5, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi yüzde 6,5 azalarak 60,4, son 3 aylık dönemde inşaat faaliyetleri endeksi yüzde 6,6 artarak 89,8 değerini aldı.
İnşaat sektöründe faaliyetleri kısıtlayan en temel iki faktörün yine talep yetersizliği ve finansman sorunları olduğunu görüyoruz. Ancak Temmuz ayından beri kademeli olarak düşürülen faiz oranları sayesinde bu iki faktörü sorun olarak görenlerin sayısında ciddi bir azalış olmuş.