Hizmet Sektörü Güven Endeksi Yüzde 20,2 Arttı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine uygulanan aylık eğilim anketleri, 10 kişiden daha fazla çalışana sahip özel sektör işyeri yöneticilerinin; işyerinin mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerini ve yakın gelecek için beklentilerini ölçüyor.
Mevsim etkilerinden arındırılmış sektörel güven endekslerine ait grafiğe baktığımızda üç sektörün de Temmuz 2019- Şubat 2020 dönemi arasında çok güçlü olmasa da bir artış trendinde olduğunu ancak küresel salgın nedeniyle Mart ayında düşüşe geçtiğini ve Nisan ayında da dip seviyeye geldiğini görüyoruz. Son üç aylık süreçte ise hizmet ve perakende ticaret güven endeksleri salgın öncesi seviyeye henüz ulaşamasa da üç sektörün de çok hızlı toparlandığını söyleyebiliriz.
Sektörel güven endekslerinin detayına bakalım.
Küresel salgından en çok etkilenen sektörlerin başında hizmet sektörü geliyor. Özellikle sağladığı istihdam açısından hizmet sektörü ülke ekonomisi için son derece önemli bir yere sahip.
Mart ayında yüzde 6, Nisan ayında yüzde 50,1 düşen hizmet sektörü güven endeksi Mayıs ayında yüzde 10,8, Haziran ayında ise yüzde 8,5 artmıştı. Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi Haziran ayında 55,5 iken, Temmuz ayında yüzde 20,2 oranında artarak 66,7 değerini aldı. Böylelikle üç sektör arasında oransal olarak en çok artan endeks hizmet sektörü güven endeksi oldu. Hizmet sektörüne ait alt endekslerin tamamında da bir artış görülüyor.
Hizmet sektöründe bir önceki aya göre, son üç aylık dönemde iş durumu alt endeksi yüzde 42,5 oranında artarak 54,5 oldu. Son üç aylık dönemde hizmetlere olan talep alt endeksi yüzde 36,5 oranında artarak 55,2 değerini aldı. Gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi alt endeksi yüzde 2,9 oranında artarak 90,3 oldu.
Son 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı alt endeksi yüzde 6,6 oranında artarak 75,9 oldu. Gelecek 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksi yüzde 2,8 oranında artarak 93,4 oldu. Gelecek 3 aylık dönemde satış fiyatları beklentisi alt endeksi ise yüzde 0,8 oranında artarak 106,9 oldu.
Mevcut kaynaklarında bir değişiklik yapmadan, talep artışı karşısında girişimlerin faaliyetlerini arttırabilme durumlarına göre; arttırabilme durumuna sahip girişim oranı 51, arttırabilme durumuna sahip olmayan girişim oranı 49, ortalama arttırılabilecek oran ise 18,1 olarak gerçekleşti.
***
Salgın nedeniyle bu yıl bayramlarımız eskiye nazaran buruk geçiyor. Sosyal ilişkilerin minimum düzeyde tutulduğu bu süreçte ekonomik aktiviteler de yavaşladı. Pazarlarda, alışveriş merkezlerinde bayram öncesi görmeye alışkın olduğumuz hareketlilik oldukça azaldı. Sağlık açısından toplumun bilinçli davranması, kurallara uyması çok umut verici bir durum. Ne kadar dikkatli olursak bu süreci o kadar çabuk atlatırız.
Bu vesileyle tüm İslam âleminin Kurban Bayramı’nı kutlarım.