Dolar (USD)
32.46
Euro (EUR)
34.65
Gram Altın
2434.40
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

13 Ağustos 2021

Hicret arkadaşı

Hicri 1443 yılına girdik. Rabbimizden niyazımız rızasına muvafık bir yıl geçirmeyi nasip etmesidir.

Söz konusu hicri yıl olunca sadakatin sembolü, “O söylüyorsa doğrudur!” cümlesinin sahibi, hicret arkadaşı Hz. Ebubekir’i (r.a.) konuşmaya devam edelim.

İnanan insan onun gibi olmaya çalışmalı; şüphelerden kurtulmalı ve teslimiyet göstermelidir. İnsanın içinde şüpheler varsa, Kur'an'ın ayetleri karşısında Hz. Peygamber (a.s.)'ın sahihliği sübut bulmuş sözleri karşısında hala tereddütler, gelgitler varsa iman etmiş̧ olunabilir mi?

"Hayır, Rabbine andolsun ki, aralarında çıkan anlaşmazlık hususunda seni hakem kılıp sonra da verdiğin hükümden içlerinde hiçbir sıkıntı duymaksızın onu kabullenmedikçe ve boyun eğip teslim olmadıkça iman etmiş olmazlar.”(Nisa, 65) ayeti kerimesi ortada dururken;

“Allah ve Resulü herhangi bir konuda hüküm verdiklerinde artık Mümin bir erkek veya kadın içinişlerinde tercih hakları yoktur. Allah’ın ve Resulünün emrine itaat etmeyenler doğru yoldan açıkçasapmışlardır.” (Ahzab, 36) ayeti varken; “Allah böyle buyuruyor ama” diye başlayancümleler, “Hz. Peygamber (a.s.) böyledemiş ama” diye başlayancümleler sıkıntılı cümlelerdir. İman zafiyetini, iman problemini gösterencümlelerdir…

Hz. Ebubekir (r.a.)’i konuşmaya devam ediyoruz:

Efendimiz (a.s.) bir gün bir namaz sonrası sahabesini belli hususlara teşvik etmek üzere soruyor. “Bugünoruçlu olan var mı aranızda?”

- “Ben ya Rasulallah!”

Sesin geldiği yer Hz. Ebubekir'in yeridir.

“Bugün aranızda yoksul doyuran var mı? Bir fakirin, bir muhtacın ihtiyacını gideren; açın karnını doyuran var mı?”

-“Ben ya Rasulallah!” cevabı geliyor yine aynı yerden.

-“Bugün bir cenazeye katılan, cenazeyi teşyi eden, onunla beraber kabre giden, namazını kılan var mı?”

Yine aynı şekilde ses aynı yerden geliyor: “Ben ya Rasulallah!”

-“Bugün bir hasta ziyaret eden var mı?”

Aynı yerden yine “Ben ya Rasulallah! Hasta ziyaret ettim.” deyince Efendimiz (a.s.): “Bu özellikler bir kişide bulunursa cennete girer” cevabını verir.

Hz. Ebubekir (r.a.)'ın neden faziletli, neden sıddîk, neden meziyetleriyle önegeçmiş bir insan, bir sahabiolduğunu anlamamıza örnekteşkil edecek hadiselerden bir tanesidir.

Hz. Ömer(r.a.) diyor ki: “Sürekli Ebubekir infakta, hayırda beni geçiyor. Tebûk seferi emri verilince; ben bu sefer onu geçeceğim diye içimden niyetlendim. Malımı, mülkümü topladım. Malımın yarısını; orduyu teçhiz için getirdim. Ebubekir'in ne getirdiğini merak ediyordum. Sonra Ebubekir de geldi neyi var neyi yok toplamış hepsini getirmişti. Allah'ın Resulü (a.s.) sordu: “Ebubekir “dedi. “Geride ne bıraktın?” “Ya Rasulallah! Allah ve Rasulünü, Allah ve Rasulünün sevgisini bıraktım” demişti. Cömertlikte de zirveydi. Sakindi. Panik yapmazdı. Allah'ın Rasulü (a.s.) vefat edince Hz. Ömer (r.a.), yalınkılıç “Kim Muhammed öldü derse onu öldürürüm” diyordu. Anlamakta, kabullenmekte, zorlanıyordu. Hâlbuki Efendimiz (a.s.)'ınölümlü olduğunu ifade eden ayeti mutlaka okumuştu: “Elbette sen öleceksin, onlar da ölecek.” (Zümer, 30) buyuruyordu Cenab-ı Hak (c.c.). Hz. Ömer (r.a.), Efendimiz (a.s.)’a bağlılığından ve sevgisinden dolayı acı haberi kabul etmekte zorlanıyordu. Hz. Ebubekir (r.a.) geldi. “Her kim Muhammed’e (a.s.) kulluk ediyorsa bilsin ki Muhammed (a.s.) ölmüştür. Her kim Allah'a kulluk ediyorsa bilsin ki Allah ‘Hay’dır. Asla ölmeyecektir” dedi ve Efendimizin yüzünü açtı. “Sağlığında da güzeldin,öldükten sonra da güzelsin ya Rasulallah!” dedi ve alnını öptü. Örttü üstünü tekrar.

İki seneden birazcık fazla halifelik yaptı. Vefat ettikten sonra Hz. Ömer (r.a.) halife olunca bir testi buldu. Çamurdan yapılmış bir testi. Kırdı testiyi. İçindeküçükküçük paralar ve bir not... “Bunlar, bu paralar devlet malından, hazineden bana bağlananmaaştan arta kalanlardır. Benden sonra kim gelirse bilsin ki bunlar devletin malıdır, hazinenin malıdır. Bunlar benim şahsi malım değildir” yazıyordu. Kendisi için tahsis edilen maaştan arta kalanları biriktirmiş ve bir de vasiyet bırakmış. “Bunlar devletin hazinesine aittir. Devletin hazinesinden fakir-fukara için harcarsın” diye. Hz. Ömer(r.a.) duygulandı. “Bize ne kadar ağır bir yük bıraktın, ne kadar ağır bir miras bıraktın ey Ebubekir!” dedi Hz. Ebubekir’de (r.a.) daha çokgüzellik var. Allah Teâlâ Hazretleri, Hz. Ebubekir (r.a.)'ın hayatından hayatımıza sadakat taşıyabilmeyi nasip eylesin. Hayatımızı, ahlakımızı; onun hayatına ve ahlakına benzetsin…