Dolar (USD)
32.45
Euro (EUR)
34.47
Gram Altın
2470.00
BIST 100
9567.68
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

24 Mart 2021

Herkes Sussun Diyorsanız

Ayasofya imamı Prof. Dr. Mehmet Boynukalın bir din adamı, bir ilahiyatçı olarak, son birkaç hafta içerisinde sosyal medya aracılığı ile güncel bazı meseleler hakkında görüşlerini açıkladı. Bunlardan birisi İstanbul Sözleşmesi diğeri de faizle ilgili olan açıklamaydı. Hocaefendi bir din adamı olarak bu görüşlerini açıklar açıklamaz herkes bir anda üzerine çullanıverdi. İşin ilginç tarafı Cumhuriyet, Sözcü ve benzeri yayın organlarının hocayı hedef alması tabii karşılanabilir de muhafaza(kâr)! kesimden bazı siyasetçilerin de Hocaefendi’yi hedef almaları ve “sesini kessin” tonunda açıklamalar yapması neyle açıklanabilir bilemiyorum. Bence büyük edepsizlik!

Boynukalın hocayı tanımam. Geçmişte hiç karşılaşmadık. Herhangi bir hukukumuz da olmadı bu zamana kadar. Ama takdir ettiğim yönü şu ki ucu dine, İslam’a ve İslam toplumuna dokunan meselelerde cesurca görüşlerini paylaşıyor. En azından diğer Hocaefendiler gibi susma hakkını kullanmıyor. İşin garip tarafı Hocaefendi’yi eleştiren muhafaza(kâr)! siyasetçiler şimdilerde büyük bir suskunluğun içine gömülmek zorunda kaldılar. Boynukalın Hoca’ya “Siyasetçiyi zora sokuyorsunuz” tarzında uzaktan ince ayar yapmaya kalkan bir siyasetçinin nedense bu günlerde hiç sesi çıkmıyor. Çünkü o çok dayanıp güvendikleri İstanbul Sözleşmesi Cumhurbaşkanının talimatıyla yürürlükten kaldırıldı. İnşallah o sözleşmeyi besleyen kanun da yeniden düzenlenir de kadına şiddetle ilgili hakiki çözümler üretilir.

Gelelim faiz meselesine. Hocaefendi geçenlerde faizle ilgili de bir açıklama yaptı ve faizin hem dinen hem dünyevi olarak topluma zarar verdiğini ifade etmeye çalıştı. Bu açıklamaları yapar yapmaz, ekonomist, siyasetçi, gazeteci kimlikli bazı şahıslar Hocaya veryansın ettiler. “Yok efendim ekonomi eğitimi yokmuş”, “yok efendim sahanın uzmanı değilmiş”, “vay efendim o işine baksınmış, nasıl böyle cesurca konuşurmuş”…! Bir sürü zırvalık.

Ya arkadaşlar, neden herkesin susmanı istiyorsunuz? İnsanların fikirlerini, düşüncelerini beyan etmelerinden neden bu kadar rahatsız oluyorsunuz? Hatta ve hatta insanların hem dini hem dünyevi bazı meseleler hakkında görüş bildirmesinden neden bu kadar rahatsız oluyorsunuz? İnsanlar siz sus deyince susacaklar, konuş deyince konuşacaklar mı sanıyorsunuz? Ne yapmaya çalışıyorsunuz? Bu ne had bilmezliktir böyle!

Bir defa artık bilgi kimsenin tekelinde değil. Bir konunun uzmanı olmanız o konuda başka kimsenin görüş bildiremeyeceği anlamına gelmez. İkincisi memlekette aksak topal da olsa bir fikir özgürlüğü var. Bırakın insanlar konuşsunlar. Siz de kendi fikrinizi söylersiniz. Neden bir din adamı konuşup hakikatleri dile getirmeye kalkınca bu kadar rahatsız oluyorsunuz. Kişisel iktidar alanınızın herkesi susturmaya yeteceğini mi zannediyorsunuz. İstanbul sözleşmesinden sonra faiz meselesinde de Sayın Cumhurbaşkanı bir radikal adım atarsa hepinizin geçmişte kurduğu cümleler boğazınıza düğümlenmeyecek mi?

İslam din ile dünya işlerini ayıran bir din değil ki hocaefendiler, alimler sussunlar da dünyevi işler konusunda çıtlarını çıkarmasınlar. Aksine İslam hayatın her köşesine müdahale eder ve attığınız her adıma karışır. Faiz meselesinde de dinin bir görüşü vardır, yemeğin hangi elle yeneceği hakkında da… Siz İslam’ı ve Müslümanları ne zannediyorsunuz? Hele hele de konuşmalarına en çok ihtiyaç duyduğumuz bir zamanda neden din adamlarının konuşmasından rahatsızlık duyuyorsunuz? Bu hocaefendiler kilise rahipleri midirler ki uzlete çekilip pazardan pazara ayine çıksınlar ve sosyal hayattan tamamıyla el ayak çeksinler, etliye sütlüye karışmasınlar.!

Evet ben bir din görevlisi ya da bir ilahiyat profesörü değilim ama buradan ben de haykırıyorum ve diyorum ki faiz bu Müslüman toplumun başına sarılmış en büyük belalardan birisidir, faizle hem toplum olarak hem de resmi düzlemde çok sıkı bir mücadele vermeli, bu faizci düzenin değişmesi için elimizden geleni yapmalıyız! Şimdi Boynukalın hocayı yerden yere vuran siyasetçilere de sesleniyorum hadi siz de bizim kadar cesur olun da faize ve faizci düzene bir eleştiriniz varsa, korkmadan, çekinmeden sesinizi yükseltin! Hadi yüreğiniz varsa yapın bunu! Yapabileceğinizi zannetmiyorum çünkü pek çoğunuz bu kirli düzenden nemalanıyorsunuz!