Her Zamandan Daha Çok Bu Gün Birlik Günüdür
Hem memleket ve millet olarak, hem de cümle ümmet olarak çok zor günlerden geçiyoruz. Tarihte benzeri birçok zorlukları yaşamış, alnımızın akıyla ve selametle üstesinden gelmişiz. Allah (cc)'ın iznu inayetiyle şu an ki zorlukların da üstesinden geleceğiz inşallah. Son yıllarda yaşadıklarımızın faturaları ağıru2026 Şehit kanları, nice canlar, emekler ve daha nice bedelleru2026 Ancak bu bedeller, bir o kadar önemli tecrübelere de vesile oldu. Hele 15 Temmuz destanı, onca bedellere karşılık bize birlik, beraberlik, kardeşlik ve dayanışmanın gücünü bir kere daha gösterdi. Şu halde birlik, beraberlik ve ümmet olmanın gücünü daha yoğun bir şekilde işlemeli ve gündemde tutmalıyız.
İslam ümmetinin tarihi, birliği, beraberliği, fedakarlığı, vefakarlığı, adaleti, zulme direnişi, mazlumlara hamiliği vs. erdemleri dünya alemin malumudur. İslam ümmeti, hem kendisinin hem de dünya halklarının huzur, güven ve refahına yetip artan bu enerjiyi nereden alıyordu? Silahından mı, servetinden mi, teknolojik terakkisinden mi veya diğer maddi değerlerden mi? Elbette değil. Maddi gücü ve değerleri yok saymıyoruz. Ancak biraz aklıselimle düşünen her insan bilir ki, İslam ümmetini asıl güçlü kılan şey iman kardeşliğiyle birleşip bütünleşmesiydiu2026 Yardımlaşama ve dayanışmasıydıu2026 Adaletten ayrılmamasıydıu2026 Zalimin karşısında, mazlumun yanında olmasıydıu2026
Her şeye madde açısından bakanlar, menfaatten başka bir şey düşünmeyenler, paraya tapanlar hele hele İslam'a ve Müslümana özel bir kin, nefret duyanlar elbette bu erdemlerden anlayamaz veya anlamak istemezler.
Siyonizm vs. kafirlerin felsefesi malumu2026 "Böl parçala yönet/yut" biz önce birdik, bütündük bizi elli küsur parçaya böldüler, şimdi bu parçalara yenilerini eklemeye çalışıyorlar. Bunun için; yerel, ulusal, küresel düzeyde, makro, mikro ölçeklerde ve yakın, orta, uzun vadeli A-B-C-D ve ötesi plan, proje, taktik, dolap, desise vs. her tür girişimlerin içindedirler. Ama inananlar sadece İslam kardeşliğini yaşamakla dahi onların tüm planlarını boşa çıkaracaktır.
Sünnetullah gereği nesneler bir takım vesilelerle birbirine bağlanır; Tahtalar çiviyle, demirler kaynakla, bez parçaları dikişle, kum tanecikleri çimentoylau2026 Dolayısıyla eşrefi mahlu00fbkat olan insanı da birbirine bağlayan, bir arada tutan değişik vesileler vardır. Örneğin; çıkar ve menfaat ilişkileri, korku, şehvet veya ırki temayüller. Ki bütün bunlar geçici ve fani olup en fazla insanın dünyadaki ömrüyle sınırlıdırlar.
Kaldı ki bunların çoğu kısa sürede bittiği gibi çoğu kere ters tepmeleri de vardır. Örneğin; bir insan diğerine korkusundan dolayı bağlı görünüyorsa, o korku bittiğinde intikam duyguları devreye girecektir. Bir arada bulunma sebebi eğer menfaat ve çıkar ise menfaat bittiğinde dostluk ta bitecektiru2026 Menfaat sebebiyle olan birlikteliklerse, menfaat devam edinceye kadardır. Menfaat bittiğinde o beraberlikte bitecektir. Hatta beraberindeki menfaatine aykırı davrandığında kin ve düşmanlık başlayacaktır. Bunun çokça örneklerini günübirlik yaşıyoruz.
Ama bir de insanları bir arada tutan, onlar arasında yürekten ve ölümüne sevgi ve saygı doğuran ve bu beraberliği hiçbir karşılık beklemeksizin halisane Allah (cc) rızası için kılan bir vesile var ki işte oda en güçlü, en etkili ve bereketli birlik, İslam kardeşliğidir.
İslam kardeşliği diğer hiçbir birleştiriciye benzemez. Çünkü o karşılıksızdır, hasbi/sadece Allah (cc) rızası içindir. Eskiyip bayatlamaz, aşınıp yıpranmaz ve ebedidir. Zira bu dünyanın sınırlarını aşarak ahirette daha da artarak devam eder. Çünkü İslam kardeşliği karşılıklı sevgi, güven, yardımlaşma-dayanışma, birbirini iyiye güzele yöneltme ve kötü ve yanlıştan sakındırmayı da içerdiğinden sevap hanesine hesapsız getirisi olacaktır. Dolayısıyla İslam kardeşliğini yaşayanlar birbirlerine sağladıkları artıları ahirette görünce sevgi ve muhabbetleri artarak devam edecektir.
Sonuç işte bu günkü halimiz. İki milyar civarında büyük bir güç, dünya petrolünün yüzde seksen beşi kendi topraklarında, doğalgaz, bor madeni, uranyum vs. yer altı-yer üstü kaynaklar konusunda da aynı. Ancak kardeşlik ruhunu yitireli paramparça, darmadağın, anarşi, terör, savaşlar vs. iç-dış odaklı fitne ve çalkantılarla savrulan, kavrulan, varlık içinde yokluk yaşayan sürüm sürüm sürünen bir ümmetu2026 Böyle mi olmalıydı? Ey Allah (cc)'ın kulları! hep beraber İslam sancağı altında toplanıp kardeş olun. Ey! Kürtler, Türkler, Araplar, cemaatçiler- cemaatsizler, tarikatlılar-tarikatsızlar, kardeş olun, ey Müslümanlar kardeş olunu2026. Ta ki mahşerde de Resulullah (sav)'ın liva ul hamd sancağı altında bulaşalım..
Şu ayet ve hadisleri tefekkür edelim:
"Mü'minler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin. Allah'a karşı gelmekten sakının ki size merhamet edilsin." (Hucurat 49/10)
İman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de (gerçek anlamda) iman etmiş olamazsınız. (Müslim, u00ceman, 93; Tirmizu00ee, Sıfatu'l-Kıyame, 56)
Müslüman Müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu (düşmanına) teslim etmez. Kim, (mümin) kardeşinin bir ihtiyacını giderirse Allah da onun bir ihtiyacını giderir. Kim Müslümanı bir sıkıntıdan kurtarırsa, bu sebeple Allah da onu kıyamet günü sıkıntılarının birinden kurtarır. Kim bir Müslümanı(n kusurunu) örterse, Allah da Kıyamet günü onu(n kusurunu) örter. (Buharu00ee, Mezalim, 3; Müslim, Birr, 58)
Gün birlik beraberlik ve kardeşlik günüdür. Safları birleştirme günüdüru2026 Düşmanlık, kin ve nefretten arınma ve sakınma günüdür. Özellikle son günlerde birliğimize kast edecek provokasyonların çoğalacağı muhakkaktır. İşte düşmanın bu sinsi silahına karşı yegane silahımız, yine kardeşliğimiz, birliğimiz ve ümmet ruhumuzdur.
O halde haydi daha yürekten selamlaşalımu2026 Ziyaretleşmeleri, hal hatır sormayı, komşuluğu, akrabalığı daha seri bir şekilde canlandıralımu2026 Dargınlıkları, kırgınlıkları izale etmek için yardımlaşalımu2026 Sevinç ve neşeleri çoğaltma, hüzün ve sıkıntıları bitirmek için daha çok çalışalım. Allah (cc) var gam yoku2026 Hasbunellahu ve nimel vekilu2026 Allahu ekber ve lillu00eahil hamdu2026 Selamu2026 Duau2026