Dolar (USD)
32.66
Euro (EUR)
35.41
Gram Altın
2511.33
BIST 100
10851.78
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

04 Temmuz 2024

​Her şeyin krizi

Dünya adım adım kaosa sürüklenirken direksiyonun başındaki ABD’nin borsalarında balonlar şişmeye devam ediyor.

S&P 500’ün 2022’den buyana performansının %44’ü Nvidia’dan geliyor. 2000’deki dot.com krizi de böyle başlamıştı. Adeta yeni bir Enron Krizi olayı yaklaşıyor.

Diğer yandan ABD konut satışları tarihi dibe ulaşmış durumda. Ekonomileri türlü hikayelerine rağmen toparlanamıyor. En önemli piyasalardan biri durumundaki konut piyasasında fiyatlar düşmesine rağmen satışlar azalıyor.

Yaklaşan başkanlık seçimi de ayrı bir bela olacak gibi duruyor. Biden’ın canlı yayında ezilmesinden sonra uzun zamandır ABD’de başkanlık için populeritesi artan California Valisi Gavin Newsom veya Michigan Valisi Gretchen Whitmer’ın ağustostaki parti kongresinde Biden yerine aday olacağı herkesin dilinde. Trump karşısında da çok ciddi şansları var. Demokratların yeniden seçilmesi sürdürülemez hale gelen borçların yönetilemezliği açısından büyük sorunlar doğurabilir. Trump seçilirse bu defa borçlar ve borçları veren küreselcilerin kontrolündeki bankalar hedefe konulacak. Yani iki türlü de büyük kavgaların çıkacağı kesin.

Bankalar demişken, FDIC ABD’de 63 Bankanın batabileceğini söylüyor. Bugün itibariyle toplam 300 milyar dolarlık kredinin temerrüte düşebileceği düşünülüyor.

Sonuç olarak dünya FED’den faiz indirimi beklerken ABD’nin tekerleri uçurumun kenarında patinaj çekmeye devam ediyor.

Şimdilik ABD ve dolayısıyla dünya ekonomileri için “iyi günler çok uzakta” desek hiç de pesimist bir iddia olmaz. Adeta “her şeyin krizi” adım adım yaklaşmaya devam ediyor.