Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.96
Gram Altın
2323.60
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

30 Aralık 2019

Her Öğrenciye 10 Türkü 10 Şiir

Bir kültürün yaşadığını görmek için belirli, değişmeyen kıstaslar vardır. Bizim tarihten güç alan kültürel değerlerimizi düşündüğümüzde “türküler” ve “ şiirler” bu topraklarda gücünü hiç yitirmemiş, kökleri tarihin ilk yıllarına kadar uzanan bir öneme sahip iki baş tacı değerimizdir.

Aprın Çor Tigin’in yazdığı ilk şiirden başlayıp bugün hâlâ şairlerin dilinden dökülen şiirlere kadar yazılan her dize, bu toprakların bir bereketi olarak gönül dünyamızda yer etmeye devam ediyor.

Öksüz Dede’nin gönlünden dökülen ve yüzyıllar boyunca Anadolu’nun coşkusunu, bereketini, hüznünü, sevincini, ayrılıklarını, sevdalarını gönüllere düşüren, bugün de ezgi ezgi ruha şifa olan türkülerimiz dertlere derman oluyor bir bağlamanın içli sesinde.

Tokat, gerek türküleriyle gerekse “şairler yatağı” namını almış şiirleriyle Anadolu’nun türkülerle ve şiirlerle yoğrulan güzîde bir şehri. Değmen Benim Gamlı Yaslı Gönlüme’den tutun da Burçak Tarlası ile devam eden, Hey On Beşli On Beşli dendiği zaman akla ilk gelen, El Çek Tabip Sinem Üstünden ile dertlerin tercümanı olan Tokat türküleri Anadolu’nun zenginliğinin en somut örneklerine sahip bir kültür deryasıdır.

Cahit Külebi’nin memleket şiirleriyle buram buram Anadolu kokan, Arif Nihat Asya ile bayrak bayrak dalgalanan bir sevdanın adıdır Tokat.

Şimdi şiirlerin ve türkülerin bu bereketi, öğrenciler ile buluşacak. “Eğitim Tokat” başlığı altında Tokat Valiliğinin himayelerinde gerçekleşen çalışmalara “10 Türkü 10 Şiir” adıyla yeni bir güzellik daha katılıyor. Her öğrenci 10 türkü söyleyecek, 10 şiir ezberleyecek. İlkokuldan liseye tüm öğrencileri kapsayan bu çalışmanın amacı; çocuklarımızı, gençlerimizi kendi kültürlerinin değerleri ile buluşturmak.

Her gün biraz daha kendi değerlerinden uzaklaşan bir nesli karşımızda görmek içimizi yaksa da acaba ne yapabiliriz de elimizdeki en değerli cevher olan çocuklarımızı kendi değerleri ile buluşturabilirizin bir yansıması bu çalışma.

Milli Eğitim Bakanlığının, öğrencilerin gönüllerine dokunacak her türlü sosyal-kültürel etkinliğe değer ve destek verdiği bir ortamda hayata geçirilen bu çalışma tüm Türkiye’ye örnek olabilecek bir öneme sahip.

Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı’nın bu çalışma ile ilgili şu ifadeleri çok dikkate değer: “ Çocuklarımız kendi değerlerini tanıdıkça ait oldukları bu toprakları daha çok sevecekler. Bu toprakları seven her çocuğumuz, içindeki çalışma azmini de canlı tutacak. Türküler söyleyen, şiirler ezberleyen, bizim kültürel zenginliğimizin de farkına varan evlatlarımıza kendi kültürlerini tanıtarak onları geleceğe hazırlamış olacağız.”

Elbette bu çalışmanın merkezi okullar. Tokat Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali de bu çalışma ile ilgili şu değerlendirmede bulundu: “ Çocuklarımızı küçük yaşlarda şiirin ve türkünün değerli örnekleri ile buluşturarak onların gönüllerine Türkçe sevgisini de ekmiş olacağız. Çünkü Türkçemizin en güzel örneklerini türkülerde ve şiirlerde görmek mümkün.”

Çocuklar, belirlenen türküleri Milli Eğitim Müdürlüğünün müzik öğretmenlerinden oluşan kurulu nezaretinde söylemeye başladılar bile. Okullara giderek, türkülerin coşkusunu çocuklara yaşatan müzik kurulu; belirlenen hedefler doğrultusunda Tokat’taki tüm öğrencilerden oluşan türkü dolu günlere hazırlanıyor.

İlkokul, ortaokul ve lise seviyesine uygun hazırlanan listeden öğrenciler istedikleri 10 şiiri ezberleyecek, okullarında şiir şölenleri yaparak şiirin ruha şifa sesine kulak vermiş olacaklar. Çalışma sadece okullarla sınırlı kalmayacak, tüm Tokat şiirle dolu vakitler geçirecek.

Bahar demek coşku demektir. Tokat, baharı türkülerle ve şiirlerle karşılayacak. Bir yandan türküler nağme nağme dokunurken gönüllere, şiirler de inecek şehre sağnak sağnak.

Tokat; adına yakışanı yapıyor. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Tokat; şimdi türkü türkü, şiir şiir sesini yükseltiyor. Başta Tokat Valimiz Dr. Ozan Balcı olmak üzere Milli Eğitim Müdürümüz Murat Küçükali’ye ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler. Çocukların gönlüne dokunmadan hiçbir başarıyı elde edemeyiz. 10 Türkü 10 Şiir de bunun en güzel örneği.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan